Flytta ihop
Har du och din partner tagit beslutet att flytta ihop? Grattis! Det är lika spännande för dig som är ung och flyttar ihop med en pojk- eller flickvän för första gången som för dig som har bott ihop med någon tidigare.
Ditt nya samboliv kanske involverar bonusbarn och varannan-vecka-liv, att du flyttar in hos din partner, att kärleken flyttar in hos dig eller att ni hittar ett nytt gemensamt boende från första början.
Oavsett hur dina tidigare erfarenheter och din livssituation ser ut finns det flera praktiska saker att tänka på när du ska flytta ihop och bli sambo.
6 tips när ni ska flytta ihop
Att flytta ihop och bli sambos kan innebära många nya saker att tänka på. Här kommer våra tips till dig inför flytten:
Sambolagen när man flyttar ihop
Med sambor avses två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det finns inget krav på att ni måste vara folkbokförda på samma adress. Om du bor ihop med en kompis räknas ni inte som sambos.
Sambolagen omfattar er gemensamma bostad och alla lösa saker som ni köpt tillsammans i syfte att använda i bostaden. För att sambolagen ska sluta gälla krävs det att ni skriver ett samboavtal eller gifter er.
Skulle ni bo i en hyresrätt som någon utav er var ensamma om att hyra från början räknas den i regel inte in i er gemensamma egendom. Har ni däremot skaffat hyreslägenheten tillsammans räknas den in.
Om ni väljer att flytta isär är det sambolagen som gäller vid eventuella oenigheter när ni ska komma överens om bodelningen. Därför rekommenderar vi att ni skriver ett samboavtal innan ni flyttar ihop.
Vad är ett samboavtal?
Ett samboavtal är ett skriftligt avtal mellan två personer i en parrelation som flyttar ihop. Om ni har svårt att komma överens vid en eventuell separation är det samboavtalet, och det ni skrivit i det, som gäller vid bodelning.
Det är därför bra att skriva ett avtal innan ni flyttar ihop för att båda ska känna att det är rättvist. Det kan också vara svårare att komma överens om ett avtal om ni hunnit bo tillsammans ett tag.
Ett samboavtal gör också separationen enklare om den uppstår och ni slipper vara oense kring vem som har rätt till vad i hemmet eftersom det redan är avtalat sedan innan.
Vad händer om det inte finns ett samboavtal?
Om ni inte skriver ett samboavtal är det sambolagen som gäller vid en eventuell separation där ni har svårt att komma överens.
För att skriva ett samboavtal kan du ladda ner en mall eller skriva ett eget avtal. Det som är viktigt att tänka på är att all information som ska vara med i ett samboavtal finns med. Ni kan också ta hjälp av en jurist om ni känner er osäkra.
I avtalet behöver ni skriva vilka ägodelar som ska vara enskild egendom samt vilken egendom som ska delas enligt sambolagen. Utöver det behöver ni också skriva vad som händer med bostaden vid eventuell separation.
Att skriva ett samboavtal är ett sätt att avtala bort hela eller delar av sambolagen.
Vad händer med min hemförsäkring när vi blir sambor?
Din hemförsäkring gäller som vanligt men om ni ska flytta ihop ska ni anmäla detta till oss. På så sätt kan vi hjälpa er att uppdatera er hemförsäkring utefter era nya behov samt se till att du och din partner inte har varsin hemförsäkring.
Kan jag ha två hemförsäkringar?
Du kan ha flera hemförsäkringar samtidigt men det är sällan behovet finns, särskilt inte på samma adress. Om du flyttar under försäkringstiden räknas både din gamla (ordinarie) bostad och nya (ordinarie) bostad som försäkringsställe i 31 dagar från flyttdatum, förutsatt att du inte tecknat en annan försäkring för den nya bostaden. Detta kallas för flyttskydd.
I våra hemförsäkringar finns även något som kallas för bortaskydd. Detta skydd gäller på annan plats än det försäkringsställe som anges i försäkringsbeskedet (hemmabostaden) och skyddet för personligt lösöre täcker maximalt 40 000 kronor vid varje skadetillfälle. Hemförsäkring Mellan och Hemförsäkring Stor har ett bortaskydd på 80 000 kronor.
Att tänka på när du flyttar ihop med sambo och får bonusbarn
Förutom att se över samboavtal, ekonomi, försäkringar och annat finns det en del att tänka på om ni ska flytta ihop med bonusbarn. Det kan var lite känsligt för barn när en ny person kommer in i deras liv, framför allt om barnet nu ska bo med den personen.
Viktigt att tänka på är att låta barnen vara med i besluten runt flytten så att de känner sig inkluderade och hörda. Låt dem följa med när du och din partner ska titta på boende och ge dem chansen att säga sitt.
Det kan också vara bra att skynda långsamt. Blir det varannan-vecka boende? Långt till skolan? Det är många frågor som kommer att dyka upp och bäst av allt är att hitta lösningen innan ni flyttar ihop.
Det blir även en del nytt för dig och din partner. Praktiska frågor, planering och ekonomi bland annat. Därför kan det vara bra att prata igenom ansvarstagande, vem som gör vad när det kommer till uppfostran, hämtning/lämning, presenter och aktiviteter. Ta gärna med barnet i diskussionen.
Har ni lika mycket ansvar för bonusbarnen?
Rent juridiskt är det barnets föräldrar som har ansvar för barnet. Du som sambo har alltså inget juridiskt ansvar för bonusbarnet förutom det du frivilligt tar på dig.
Om du och din sambo bor ihop permanent med barnet skulle en eventuell underhållsskyldighet kunna uppstå för din del, men då krävs det också att ni gifter er eller skaffar egna barn ihop. Utöver detta är det först när barnets behov inte kan uppfyllas av vårdnadshavarna som denna underhållsskyldighet kan uppstå.
Flytta ihop i bostadsrätt eller villa
Om ni ska flytta ihop och bo i en bostadsrätt är det bra att veta att ni behöver en bostadsrättsförsäkring. Det är en hemförsäkring med bostadsrättstillägg och den täcker både era saker och den fasta inredningen i er bostadsrätt.
Om ni flyttar till villa behöver ni däremot både hem- och villaförsäkring eftersom hemförsäkringen enbart gäller era saker medan villaförsäkringen täcker det som hör till hus och tomt.
Hyra ut i andrahand
Ett annat tips kan vara att hyra ut ditt boende i andra hand när ni flyttar ihop för att testa hur det känns. Skulle det inte fungera finns alternativet att flytta tillbaka till din egen lägenhet.
Övrigt att tänka på när du flyttar ihop med din partner
Vi vet att du har mycket att stå i innan det är dags att flytta. Därför har vi tagit fram viktiga saker att tänka på för att flytten ska bli så smidig som möjlig och att du inte glömmer något.