Flytta ihop

Har du och din partner tagit beslutet att flytta ihop? Grattis! Det är lika spännande för dig som är ung och flyttar ihop med en pojk- eller flickvän för första gången som för dig som har bott ihop med någon tidigare.

Ditt nya samboliv kanske involverar bonusbarn och varannan-vecka-liv, att du flyttar in hos din partner, att kärleken flyttar in hos dig eller att ni hittar ett nytt gemensamt boende från första början. 

Oavsett hur dina tidigare erfarenheter och din livssituation ser ut finns det flera praktiska saker att tänka på när du ska flytta ihop och bli sambo.

6 tips när ni ska flytta ihop

Att flytta ihop och bli sambos kan innebära många nya saker att tänka på. Här kommer våra tips till dig inför flytten:

Att göra en gemensam budget är ett bra sätt att undvika konflikter gällande pengar. Ju mer överens ni är om era gemensamma utgifter, desto mindre är risken för konflikter.

Gör en budget över era hushållsutgifter. Där ingår mat, hyra och försäkringar, men även fysiska saker som TV, bil och möbler.

Fördela utgifterna så att båda parter känner att det är rättvist — antingen helt lika eller procentuellt efter inkomst.

Skulle ni dela upp hushållsutgifterna så att en står för merparten av mat och hushållskostnader, och den andra för möbler och elektronik, kommer ni vid en eventuell separation hamna i ett läge där fördelningen av saker blir orättvis.

Om ni kommer fram till att ni vill dela på alla eller större delar av era utgifter kan det vara bra att diskutera gemensam ekonomi.

Ni kan skaffa ett gemensamt konto och koppla två kort där ni för över samma summa varje månad eller procentuellt efter inkomst. På så sätt slipper ni räkna ut och swisha eller göra en banköverföring efter varje inköp.

Att skriva samboavtal är viktigt och nödvändigt. Det kommer att underlätta för dig och din partner vid eventuell separation. Om det inte finns något samboavtal fördelas samboegendomen enligt sambolagen.

Det kan också vara viktigt att skriva ett testamente då sambos inte har någon laglig rätt att ärva varandra enbart utifrån att vara sambos. Detta gäller om du och din sambo inte är gifta.

Se över om ni behöver göra ändringar i hemförsäkringen, till exempel meddela ny bostadsyta och om det är fler eller färre som ska täckas av försäkringen. Kontakta oss om du behöver rådgivning kring vad ni behöver göra.

Det kan även vara bra att se till att ni är förmånstagare till varandras försäkringar och vi rekommenderar er att se över eventuell grupplivförsäkring som ni kan ha via arbetet.

Köp vår villaförsäkring idag

Se ditt pris på bostadsrättsförsäkring nu

Teckna vår hyresrättsförsäkring här

Att starta ett samboliv innebär att ni kommer göra en del gemensamma köp. Det kan vara till er bostad, eventuella resor, om ni bildar familj med mera. Ett gemensamt sparande ger er möjlighet att tillsammans bygga upp ett kapital att spendera på just sådana saker.

Glöm inte bort att ha ett eget buffertsparande och ett långsiktigt sparande vid sidan av ert gemensamma sparande. Du vet nämligen inte vad som kan hända i framtiden, samtidigt som det är viktigt att ni fortsätter ha egna mål och drömmar trots att ni nu bor tillsammans.

Starta ett fondsparande redan idag!

Här hittar du en checklista över saker att ha koll på inför flytten.

Checklista inför flytt

Sambolagen när man flyttar ihop

Med sambor avses två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det finns inget krav på att ni måste vara folkbokförda på samma adress. Om du bor ihop med en kompis räknas ni inte som sambos.

Sambolagen omfattar er gemensamma bostad och alla lösa saker som ni köpt tillsammans i syfte att använda i bostaden. För att sambolagen ska sluta gälla krävs det att ni skriver ett samboavtal eller gifter er.

Skulle ni bo i en hyresrätt som någon utav er var ensamma om att hyra från början räknas den i regel inte in i er gemensamma egendom. Har ni däremot skaffat hyreslägenheten tillsammans räknas den in.

Om ni väljer att flytta isär är det sambolagen som gäller vid eventuella oenigheter när ni ska komma överens om bodelningen. Därför rekommenderar vi att ni skriver ett samboavtal innan ni flyttar ihop.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett skriftligt avtal mellan två personer i en parrelation som flyttar ihop. Om ni har svårt att komma överens vid en eventuell separation är det samboavtalet, och det ni skrivit i det, som gäller vid bodelning. 

Det är därför bra att skriva ett avtal innan ni flyttar ihop för att båda ska känna att det är rättvist. Det kan också vara svårare att komma överens om ett avtal om ni hunnit bo tillsammans ett tag. 

Ett samboavtal gör också separationen enklare om den uppstår och ni slipper vara oense kring vem som har rätt till vad i hemmet eftersom det redan är avtalat sedan innan.

Vad händer om det inte finns ett samboavtal?

Om ni inte skriver ett samboavtal är det sambolagen som gäller vid en eventuell separation där ni har svårt att komma överens.

För att skriva ett samboavtal kan du ladda ner en mall eller skriva ett eget avtal. Det som är viktigt att tänka på är att all information som ska vara med i ett samboavtal finns med. Ni kan också ta hjälp av en jurist om ni känner er osäkra.

I avtalet behöver ni skriva vilka ägodelar som ska vara enskild egendom samt vilken egendom som ska delas enligt sambolagen. Utöver det behöver ni också skriva vad som händer med bostaden vid eventuell separation. 

Att skriva ett samboavtal är ett sätt att avtala bort hela eller delar av sambolagen.

Ampellilja, exempel på växt som inte är giftig för katter.

Vad händer med min hemförsäkring när vi blir sambor?

Din hemförsäkring gäller som vanligt men om ni ska flytta ihop ska ni anmäla detta till oss. På så sätt kan vi hjälpa er att uppdatera er hemförsäkring utefter era nya behov samt se till att du och din partner inte har varsin hemförsäkring. 

Kan jag ha två hemförsäkringar?

Du kan ha flera hemförsäkringar samtidigt men det är sällan behovet finns, särskilt inte på samma adress. Om du flyttar under försäkringstiden räknas både din gamla (ordinarie) bostad och nya (ordinarie) bostad som försäkringsställe i 31 dagar från flyttdatum, förutsatt att du inte tecknat en annan försäkring för den nya bostaden. Detta kallas för flyttskydd.

I våra hemförsäkringar finns även något som kallas för bortaskydd. Detta skydd gäller på annan plats än det försäkringsställe som anges i försäkringsbeskedet (hemmabostaden) och skyddet för personligt lösöre täcker maximalt 40 000 kronor vid varje skadetillfälle. Hemförsäkring Mellan och Hemförsäkring Stor har ett bortaskydd på 80 000 kronor.

Att tänka på när du flyttar ihop med sambo och får bonusbarn

Förutom att se över samboavtal, ekonomi, försäkringar och annat finns det en del att tänka på om ni ska flytta ihop med bonusbarn. Det kan var lite känsligt för barn när en ny person kommer in i deras liv, framför allt om barnet nu ska bo med den personen.

Viktigt att tänka på är att låta barnen vara med i besluten runt flytten så att de känner sig inkluderade och hörda. Låt dem följa med när du och din partner ska titta på boende och ge dem chansen att säga sitt.

Det kan också vara bra att skynda långsamt. Blir det varannan-vecka boende? Långt till skolan? Det är många frågor som kommer att dyka upp och bäst av allt är att hitta lösningen innan ni flyttar ihop.

Det blir även en del nytt för dig och din partner. Praktiska frågor, planering och ekonomi bland annat. Därför kan det vara bra att prata igenom ansvarstagande, vem som gör vad när det kommer till uppfostran, hämtning/lämning, presenter och aktiviteter. Ta gärna med barnet i diskussionen.

Har ni lika mycket ansvar för bonusbarnen?

Rent juridiskt är det barnets föräldrar som har ansvar för barnet. Du som sambo har alltså inget juridiskt ansvar för bonusbarnet förutom det du frivilligt tar på dig.

Om du och din sambo bor ihop permanent med barnet skulle en eventuell underhållsskyldighet kunna uppstå för din del, men då krävs det också att ni gifter er eller skaffar egna barn ihop. Utöver detta är det först när barnets behov inte kan uppfyllas av vårdnadshavarna som denna underhållsskyldighet kan uppstå.

Du kan läsa mer på familjensjurist.se

Flytta ihop i bostadsrätt eller villa

Om ni ska flytta ihop och bo i en bostadsrätt är det bra att veta att ni behöver en bostadsrättsförsäkring. Det är en hemförsäkring med bostadsrättstillägg och den täcker både era saker och den fasta inredningen i er bostadsrätt.

Om ni flyttar till villa behöver ni däremot både hem- och villaförsäkring eftersom hemförsäkringen enbart gäller era saker medan villaförsäkringen täcker det som hör till hus och tomt.

Hyra ut i andrahand

Ett annat tips kan vara att hyra ut ditt boende i andra hand när ni flyttar ihop för att testa hur det känns. Skulle det inte fungera finns alternativet att flytta tillbaka till din egen lägenhet. 

Här kan du läsa mer om andrahandsuthyrning

Övrigt att tänka på när du flyttar ihop med din partner

Vi vet att du har mycket att stå i innan det är dags att flytta. Därför har vi tagit fram viktiga saker att tänka på för att flytten ska bli så smidig som möjlig och att du inte glömmer något.

Checklista inför flytt

Flytta hemifrån första gången

Välj rätt hemförsäkring för din lägenhet