Vägglöss

Vägglöss är små parasitinsekter som ofta tar sig in i ditt hem via resväskan och kläder efter att du har varit på semester, men de kan även ta sig in via begagnade möbler. De är vakna på nätterna och håller sig undan på dagen.

Vägglössen lever på att bita och suga blod från människan och bor därför oftast nära sängen. Ett stort problem med vägglöss är att de kan klara sig i långa perioder utan föda, vilket gör det svårt att svälta ut dem.

Hur vet jag om jag har vägglöss hemma?

I och med att vägglössen gömmer sig på dagarna är de svåra att hitta och de lämnar heller inga skador på saker i ditt hem. Det de kan lämna efter sig är spår av avföring på sängkläder och annat i närheten av din säng.

Bett från vägglöss

Avföringen ser ut som svarta små prickar och ju fler vägglöss du har desto lättare kan du se avföringen. Håll koll efter avföring i springor och lister där vägglössen gärna gömmer sig. 

Det första tydliga tecknet på att du har vägglöss hemma brukar vara ett bett och klåda på kroppen. Ett bett från en vägglus kan vara svårt att urskilja från andra insekter, som myror och mygg, och de kan även se olika ut från individ till individ. 

Ett sätt att urskilja bett från just vägglöss är att se var vägglusen har gått på din hud. Betten kan nämligen synas längs med en blodåder eller i grupper av bett och ger ofta röda, kliande utslag.

Att ha vägglöss hemma kan vara väldigt obehagligt, både på grund av av de utslag och den klåda du kan få och av vetskapen att de finns i din säng och lever på att bita och suga blod.

Hur lång tid kan det ta innan jag upptäcker att jag har vägglöss?

Att hitta en levande vägglus är svårt. Därför är det vanligt att du upptäcker att du har vägglöss hemma först vid synliga bett. Oftast kan det ta 1-2 veckor innan ett bett visar sig. Det beror på hur känslig du är mot betten.

En vägglus äter dessutom bara var tionde dag, vilket innebär att du kan ha den i hemmet ett tag innan den biter dig.

Ett annat sätt att hålla koll är att titta efter små blodfläckar i din säng. Det är ett tecken på att vägglusen varit framme på natten och sugit blod från dig.

Hur får jag hem vägglöss och kan jag förebygga spridning?

Vägglöss sprids oftast via resväskor och kläder efter att du varit bortrest. Därför finns det en del att tänka på när du checkar in på ditt boende på resan.

5 tips som minskar risken att få hem vägglöss från resan:

  • Lägg inte din resväska öppen på golvet eller under sängen när du är på resa. Använd heller inte eventuella garderober eller byråer i rummet. Se i stället till att ha resväskan stängd, högt upp och en bit ifrån sängen - då blir det svårare för vägglössen att ta sig in i resväskan.
  • Förvara använda kläder i plastpåsar – vägglusen kan nämligen inte bita sig igenom plast.
  • Kolla under sängen när du reser – små svarta fläckar kan vara spillning från vägglöss. Om du hittar spillning, kontakta boendet direkt och be om ett nytt rum.
  • Se till att städa ut resväskan och tvätta alla kläder i minst 60° C när du kommit hem igen. Om du vill vara extra försiktig kan du även lägga in dina saker i en plastpåse i frysen, minst - 18° C, i en veckas tid.
  • Om du dammsuger resväskan när du kommit hem och tömt den på kläder – lägg dammsugarpåsen i en plastpåse i frysen en vecka, innan du kastar den i de vanliga soporna. Då kan du vara säker på att vägglössen är döda och inte kan ta sig ut i ditt hem.

Det finns också en risk att vägglöss sprids via begagnade möbler. Var därför väldigt noggrann om du tar över möbler som du vet kommer från någon annans hem.

Att plocka med sig en soffa som står i ett soprum eller på en sopstation kanske lockar om den ser ut att vara i bra skick, men det kan visa sig vara ett stort misstag om det bor vägglöss i den.

Om du väljer att ta in begagnade möbler i hemmet är det viktigt att få de sanerade så att du med säkerhet vet att du inte tar med dig vägglöss in i bostaden. Vägglöss kan nämligen gå i dvala under ett helt år utan föda och därför fortfarande leva i möbeln utan att det är synligt utifrån. 

Är de farliga?

Det gör oftast inte ont att bli biten av en vägglus eftersom de letar föda på nätterna när du sover. Däremot kan du utveckla allergi mot vägglusens saliv som den sprutar in när den suger blod.

Betten kan leda till klåda, rodnad och svullnad vilket kan upplevas som väldigt irriterande. Det finns däremot inget som visar på att vägglöss sprider sjukdomar till människan.

Kan jag se en vägglus med blotta ögat?

I och med att vägglöss gömmer sig under dagtid är de svåra att upptäcka, men det går att se vägglöss med blotta ögat. En vägglus går från att vara en millimeter i storlek som ägg och nymf till att bli cirka fem millimeter som fullvuxna. För att hitta vägglöss under dagtid kan du vända på madrass, täcke och kudde för att försöka skaka fram dem.

En vägglus som inte har ätit är platt och genomskinlig. Om den har varit framme under natten och sugit blod från dig blir den rödbrun till färgen och är inte lika platt som innan.

Det finns också möjlighet att sätta ut varningsfällor som hjälper dig att fånga lössen. I vår säkerhetsbutik hittar du varningsfällor som du placerar under benen på din säng. När vägglössen försöker klättra upp fastnar de i behållaren. När de väl är fångade kan du bekräfta att det är vägglöss du har hemma. 

Är du osäker kan du skicka in fångsten till en saneringsexpert för att få hjälp att avgöra vad du har fångat för att sedan sätta i gång rätt typ av saneringsåtgärd.

Sanering

Om du har fått in vägglöss i hemmet måste du ta hjälp av ett saneringsföretag. Det är inte möjligt att självsanera då det är väldigt svårt att bli av med vägglöss eftersom de är så små och lägger väldigt mycket ägg som är svåra att hitta.

Sanering av vägglöss kan göras på olika sätt. Det vanligaste är att använda en giftfri kemisk behandling, exempelvis kiselgur, som läggs runt din säng som en slags mur. 

Du får fortsätta sova i din säng under tiden, detta för att locka fram vägglössen. När vägglössen då försöker ta sig till dig fastnar de i muren av kiselgur.

Det finns ingen fast tidsram för hur lång tid det tar att sanera ditt hem från vägglöss. Allt beror på hur mycket de har hunnit föröka sig och var i hemmet de har spridit sig.

Saneringsföretaget har bäst koll och lägger upp en plan för hur du ska bli av med alla vägglöss, inklusive ägg, så du slipper få problem senare igen.

Täcker hemförsäkringen sanering av vägglöss?

Din hemförsäkring täcker inte sanering av vägglöss. Om du bor i hyres- eller bostadsrätt är det fastighetens försäkring som eventuellt kan täcka sanering. Ta kontakt med din förening för att få reda på om det finns en försäkring som kan hjälpa dig.

Om du däremot bor i villa och har en villaförsäkring hos oss så täcker den sanering av skadedjur. Sanering av skadedjur och skadeinsekter innebär att vi hjälper dig att bli kvitt vägglössen i din bostad. Du kan få råd och hjälp med sanering genom vårt samarbete med Anticimex.

Med sanering menar vi att göra din boendemiljö trivsam igen genom mekanisk sanering eller kemisk behandling och förebyggande rådgivning. Anticimex avgör vilken metod som ska användas och det skiljer sig från fall till fall.

Vid behov av rådgivning och sanering kan du kontakta Anticimex direkt. Antingen via telefon, 075-245 10 00 (Mån-fre 07.00-18.00), eller genom Anticimex kontaktformulär.

Källa: Anticimex
Publicerad 28 oktober 2022
Uppdaterad 5 september 2023

Hur försäkrar jag mitt hem?

Vi har hemförsäkringar anpassade efter ditt boende, till exempel för dig som har villa, bostadsrätt eller fritidshus.