Tips till dig som cyklar

Här berättar vi om vad du kan göra för att undvika de vanligaste skadorna när det gäller cykel. Vi på Folksam har en lång erfarenhet när det gäller forskning inom trafiksäkerhet.

Se gärna filmen nedan om hur du kan undvika cykelstölder.
Cykeltjuvarna är som mest aktiva på våren och sommaren. I denna film ger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, sina bästa tips och råd om hur du undviker cykelstölder.
Varje år skadar sig nästan 12.000 cyklister så pass illa att de måste uppsöka sjukhus. Nästan hälften av de cyklister som omkommer skulle ha överlevt om de använt hjälm enligt Folksams forskning.

Det spelar också roll vad för slags hjälm som används. I våra tester av cykelhjälmar för både barn och vuxna är skillnaden stor både i hur bra de skyddar och i kostnad.

Folksams test av cykelhjälmar för vuxna

Folksams test av cykelhjälmar för barn

Här är några tips inför hjälmköpet:

 • Tänk på att prova hjälmen innan du köper den så att du får rätt passform och trivs med den.
 • Hjälmen ska sitta så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt. Den ska täcka panna, hjässa och bakhuvud.
 • Rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador.
 • Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
 • De hjälmar vi har utsett till ett Bra val skyddar huvudet mot både raka och sneda islag.
Varje år anmäls runt 70.000 cykelstölder, vilket gör cykelstöld till det vanligaste egendomsbrottet. Här får du tips på hur du kan förhindra att det händer dig.
Det viktigaste skyddet mot stöld är att cykeln är låst med ett SSF-godkänt lås. Det är också en förutsättning för att du ska få full ersättning om cykeln blir stulen. Tänk också på att märka cykeln - låt inte tillfället göra tjuven.

Att tänka på:

 • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
 • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
 • Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.
 • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
 • Låt inte cykeln stå ute över natten. Om du har möjlighet så ta med den upp i lägenheten eller ställ den i ett privat garage som är låsbart. Om du har cykeln i cykelförrådet ska du försöka låsa fast cykeln.
 • Om det är möjligt, ta av sadeln.
 • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA, se nedan) och notera cykelns ramnummer
 • Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.
 • Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
 • Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
 • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.
 • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.

Så gäller din hemförsäkring vid stöld av cykel

 • I bostaden: Om din cykel blir stulen ur bostaden gäller din hemförsäkring.

  I källare eller vind: Också här gäller hemförsäkringen men ersättningen beror på vilken nivå du valt; Bas, Mellan eller Stor. Utanför bostaden: Här ersätter hemförsäkringen med som mest 20.000 kronor.

  Har du en cykel som är dyrare kan du teckna tillägget Värdesak för ett högre ersättningsbelopp.
Här nedan har vi samlat alla de säkerhetsprodukter som vi rekommenderar när det gäller cykel.

Säkerhetsprodukter som vi rekommenderar

Låser du fast din cykel i något fast och fundamenterat så förbättrar du dina möjligheter att hitta cykeln där du ställde den.

Vi rekommenderar: använd ett godkänt cykellås.

Flash LED Reflex hjälper dig att synas i mörker. Med en vanlig reflex syns du på cirka 100 meters avstånd. Med Flash LED Reflex kommer du att synas på ett avstånd av upp till 500 meter.

Vi rekommenderar: LED Flashband

Vår forskning visar att två av tre skallskador hade undvikits med hjälm. Därför har vi sedan flera år satt Sveriges vanligaste cykelhjälmar på prov. Och skillnaderna är stora i våra testresultat - både utifrån hur bra hjälmen skyddar men även i kostnad. Priset spelar inte in i hur bra en hjälm är.

Folksams cykelhjälmstest för vuxna

Folksams cykelhjälmstest för barn

I SSF Stöldskyddsregister dokumenterar du dina värdeföremål. De medföljande dekalerna fäster du på dina värdesaker och din ytterdörr, vilket ger en tydlig signal om att dina värdeföremål är registrerade, vilket gör föremålen mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir spårbara för polisen och svårare att sälja vidare.

Vi rekommenderar: SSF Stöldskyddsregister

DNA-märkning är ett modern sätt att stöldskyddsmärka ägodelar. Blandningen består av syntetiskt framställt DNA som görs synligt när det belyses med UV-ljus.

I ISR-märkningen ingår bland annat dekaler som har en laserskuren unik kod som ägaren registrerar i en databas, samt UV-vätska som etsas fast i det perforerade siffermönstret i dekalerna och lyser upp med hjälp av en UV-lampa.

SSF DNA märkning

ISR - Stöldskyddsmärkning

SSF Spärrtjänst är vår spärrtjänst och gör hela skillnaden om du skulle tappa bort eller bli bestulen på dina ägodelar. Du kan genom vår spärrtjänst spärra betalkort, ID-handlingar och mobiltelefon med ett enda samtal.

Vi rekommenderar: Spärrservice från SSF

Våra hemförsäkringar

Oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa så ger våra hemförsäkringar ett bra skydd för allt du bryr dig om, till exempel din cykel. Med tillägget Värdesak skyddar föremål av högre värd, till exempel om du har en dyrare tävlingscykel.