Så täcker hemförsäkringen glasögon

I din hemförsäkring kan det ingå ett skydd om dina glasögon skadas, försvinner eller blir stulna. Vilket skydd du har beror på vilken storlek du har på din hemförsäkring hos oss.

Vår hemförsäkring finns i tre olika storlekar (bas, mellan och stor). Den storlek du har på hemförsäkringen avgör om försäkringen kan täcka borttappade glasögon, trasiga eller skadade glasögon samt stöld av glasögon.

Stöld av glasögon

I din hemförsäkring (oavsett vilken storlek du har) ingår ett skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet.

Borttappade eller skadade glasögon

Allrisk (även kallat drulle) heter det skydd som kan ersätta skador som uppkommer genom en plötslig och oförutsedd händelse. Exempelvis om dina glasögon går sönder eller du tappar bort dem.

I Hemförsäkring Bas ingår inte Allrisk. Vi rekommenderar därför dig att välja Hemförsäkring Mellan eller Stor där Allrisk ingår – så du kan få ersättning om värdesaker försvinner eller skadas.

Om du ska välja Mellan eller Stor beror på hur värdefulla saker du äger och vilken självrisk du vill betala vid en skada. I Bas och Mellan är din självrisk 1800 kr och i Stor 900 kr.
 • Allrisk ingår inte
 • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
 • Självrisk 1800 kr
 • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser upp till 40.000 kr
 • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
 • Självrisk 1800 kr
 • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser upp till 80.000 kr
 • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
 • Självrisk 900 kr


Allrisk i hemförsäkringen

Hur ersätter vi glasögon?

Det är dina glasögons marknadsvärde som ersätts, det vill säga vad det skulle kosta att köpa ett motsvarande föremål i samma skick. Är det inte helt nya glasögon så får du inte heller helt nya genom försäkringen. På grund av ålder och slitage gör vi ett åldersavdrag enligt en ersättningstabell i villkoret.

Hur försäkrar jag mina glasögon?

I hemförsäkringen ingår det ett skydd för dina glasögon. Vilket typ av skydd du har, beror på om du har Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor.

I Bas ingår ett skydd ifall dina glasögon blir stulna, men inget skydd ifall du exempelvis tappar bort dina glasögon eller de går sönder. I sådana fall behöver du Mellan eller Stor där det ingår Allrisk.

Sveriges populäraste hemförsäkring

Har jag Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor?

Du som redan är kund hos Folksam kan logga in på Mina sidor för att se om du har hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor.

Har du frågor eller vill ha hjälp att uppgradera din hemförsäkring till Mellan eller Stor? Kontakta kundservice på: 0771-950 950

Vad gör jag om något hänt mina glasögon?

Om du har din hemförsäkring hos Folksam är det enkelt att göra en skadeanmälan.

Bra att ha till hands när du gör skadeanmälan

Inköpskvitto, orderbekräftelse eller garantibevis som visar inköpsdatum, pris och var föremålet är inköpt.

Om glasögonen har gått sönder, så ta foton som visar skadan på de trasiga glasögonen. Om glasögonen blivit stulna, så ha polisanmälan tillgänglig om en sådan är gjord.

Skadeanmäl dina glasögon

Smidigast är att göra skadeanmälan för trasiga, borttappade eller stulna glasögon direkt på webben. Då kan du bland annat bifoga kvitton och bilder på dina glasögon direkt till oss vid anmälan.
 • Gör en skadeanmälan på webben

 • I skadeanmälan fyller du i om det gäller stöld, förlust eller skada av glasögon.
Du kan även ringa oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig med din skadeanmälan.

Vanliga frågor och svar om glasögon och försäkring

Priset beror helt på hur dyra glasögonen är och vilken skada som har skett. Kontakta din optiker för att ta reda på om det går att reparera glasögonen och vad en reparation kostar.

Glasögon med metallbågar går ofta att reparera (beroende på hur stor skadan är). Vissa plast- och cellbågar går ofta inte att reparera, framförallt om det är bågar som är lite billigare.

Det går ofta att byta glas, men det beror på vilket skick glasögonbågen är i. Kolla med en optiker om det är möjligt att byta glas i dina bågar eller ej.

Kontakta en optiker för att laga glasögonen.


Våra hemförsäkringar

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.