Snö och is på taket

När det snöar kraftigt och är kallt under lång tid kan snö som samlas på taket leda till snötrycksskador, frysskador och takläckage. Ta del av våra tips om snö på tak och snöskottning för att undvika skador.

Här får du råd om vad du kan göra för att motverka skador på taket som har orsakats av snö och is, tips om hur du skottar snö och information om hur försäkringen kan hjälpa dig vid skador på tak. 

Tips vid kraftigt snöfall

Problemet med kraftiga snöfall är att snö ofta samlas i stora mängder på en del av taket. Det är vanligt att snön lägger sig koncentrerat mellan huvudbyggnaden och lågt liggande altantak eller på takets läsida. Det ökar belastningen på taket och husets konstruktion.

Stora mängder snö på taket ökar risken för snötrycksskador, frysskador och takläckage som kan leda till kostsamma skador på huset. Därför är det viktigt att regelbundet skotta snö på taket för att skydda både taket och huset från potentiella skador.

Hur mycket snö håller ett tak för? 

Det finns regler för hur mycket snö ett tak ska tåla. Reglerna har varit oförändrade sedan 2006 men nu har Boverket och SMHI gemensamt beslutat om nya riktlinjer. Dessa nya regler innebär att det ställs högre krav på tak i fjällområden, eftersom snömängderna förväntas bli mer extrema i framtiden.

Sverige är uppdelat i snölastzooner, du kan se den aktuella snötyngden för ditt område via länken nedan.

Aktuell snötyngd i Sverige - SMHI & Boverket

Viktigt att tänka på vid snöskottning

Säkerheten är viktig när du ska skotta snö på tak. Att jobba på tak är alltid riskfyllt, men på vintern gör snö, is, kyla och vind att arbetet blir svårare, och risken för att ramla ner blir större.

Det är säkrast att låta professionella snöröjare sköta snöskottningen. Om du väljer att skotta taket själv är det viktigt att du använder säkerhetsutrustning och har någon med dig som kan hjälpa dig när du skottar, och som finns där om olyckan är framme.

Här får du viktiga tips för säkerhet när du ska skotta snö.

Ta bort snö från tak på ett säkert sätt

  • Säkerhetsutrustning: Använd en säker stege och utrusta dig med skyddshjälm, säkerhetsele och skor med bra grepp.
  • Skotta ergonomiskt: Böj på benen, lyft skyffeln med en lagom mängd snö och vänd dig med hela kroppen. Ta pauser och sträck på dig mellan varven.
  • Använd en skyffel som inte skadar taket: En metallskyffel kan skada takbeläggningen, använd gärna en plastskyffel.
  • Skotta inte bort all snö: Lämna 10-20 cm snö så att du inte råkar skada taket med snöskyffeln.
  • Skotta av snö i lager: Om du bara skottar av halva taket så kan det bli snedbelastning på huset som kan skada bärande konstruktion.
  • Se upp var du slänger ner snö: Montera snörasskydd om det finns risk för att människor, djur och bilar kan få snö över sig, och sätt upp en varningsskylt.
  • Skapa inte snövallar intill huset: Snö som ligger tryckt intill husväggar kan öka risken för översvämning när snön smälter. Vi har samlat tips vid översvämning.

Vilket ansvar har villaägare för snöröjning?

Du som är villaägare har ansvar för allt inom din tomtgräns. Det innebär att du är ansvarig för allt som faller ner från taket. Om istappar eller snö faller ner från ditt tak och skadar människor, djur, bilar eller annan egendom kan det få rättsliga konsekvenser och du kan bli skadeståndsskyldig.

Därför är det extra viktigt att du ser över ditt tak regelbundet och skottar bort snö och is så att ingen blir skadad.

Hur gäller villaförsäkringen vid snöfall?

För att du ska kunna få ersättning är det viktigt att du följer försäkringens aktsamhetskrav som är att du ska förebygga och förhindra skada av snötryck genom att se till att taket blir skottat om snömängden blir hotande stor.

Villaförsäkringen kan ge ersättning för skador som uppstår när yttertakets bärande konstruktion skadas av snötryck. Däremot täcker försäkringen inte skador på taket orsakade av läckage. 

Du får inte heller ersättning för skador som uppstår om taket inte är byggt eller reparerat enligt gällande byggnormer och branschregler. Försäkringen omfattar inte heller skador på altantak, balkongtak eller verandatak. 

När snön smälter på taket bildas det istappar vid takfoten. Det är vanligast att istappar bildas när solens strålar värmer upp snön på våren eller vid plötsliga väderförändringar under vintern. Men istappar kan också bildas på grund av värmeläckage som beror på dålig isolering, bristfällig ventilation och läckor.

Isbildning på tak vid mekanisk ventilation

Om det finns ett värmeläckage smälter varm luft den omkringliggande snön och bildar en tjock "iskaka" vid utblåsningshuven på taket. Om isen blir tillräckligt tjock kan smältvattnet rinna in under takpannorna. Det kan även hända att hängrännor och stuprör skadas av isen.

Villaförsäkringen ersätter inte skada på tak eller byggnad som orsakats av läckage från taket.

Du hittar mer information om hur försäkringen gäller i ditt försäkringsvillkor.

Villaförsäkringen ersätter inte skada på tak eller byggnad som orsakats av läckage från tak.

Vår villaförsäkring Stor har ett utökat läckageskydd om vatten oförutsett tränger in genom yttertaket eller fasad ovanför marken.

Du kan inte få ersättning om ditt tak är över 30 år gammalt eller i dåligt skick med uppenbar risk för läckage. Försäkringen ersätter inte heller skador som orsakats av ombyggnad eller reparation, eller som beror på bygg- eller materialfel.

Ja, enligt Boverkets regler har du som husägare ansvar för att sätta upp snörasskydd på taket om det finns risk för att någon kan skadas av snö och is som faller från taket. 

Du hittar mer information om Boverkets regler för snörasskydd här:

Taksäkerhet - Boverket

Ja, enligt ordningslagen är du ansvarig för att ta bort istappar från hustaket om du äger fastigheten. 

Du som fastighetsägare har ansvar för att se till att istappar inte utgör en fara för människor, djur eller egendom. Om någon skadas på grund av att taket inte har skottats kan du som fastighetsägare riskera böter eller rättsliga konsekvenser om någon skadas.

Det finns mycket som är viktigt att tänka på inför vintern som ny husägare. Här är några saker:

  • Se över tak och fasad: Kolla efter sprickor eller skador på vindskivor och fasadpanel och åtgärda dem för att förhindra fuktskador.
  • Kontrollera takpannor: Se till att takpannorna ligger rätt och är hela för att undvika läckage och skador.
  • Rensa och inspektera hängrännor: Se till att hängrännorna är fria från löv och mossa för att undvika att smältvatten blockeras. Kontrollera att de är täta.
  • Kontrollera stuprör och dagvattenbrunnar: Se till att stuprören inte är igensatta och att dagvattenbrunnarna är fria från löv och lera. Överväg att installera en lövavskiljare
  • Kontrollera värmepumpen: Se till att värmepumpen fungerar korrekt och överväg service för att undvika problem under vintern.
  • Förbered eldstaden: Låt en sotare inspektera murstocken och kaminen för säker eldning.
  • Stäng av utevattnet: Koppla bort och töm vattenslangen för att förhindra att rören fryser och spricker.


Vi har samlat fler tips för att göra huset redo för vintern:

Vintersäkra huset
Så tar du hand om din värmepump

Försäkringar för ditt boende

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.