Att tänka på när du ska flytta

Inför flytt

Vare sig du ska flytta hemifrån, flytta ihop med någon eller din flytt går till en större eller mindre bostad finns det flera praktiska saker att ha koll på inför flytten.

Alla flyttar vi någon gång i livet och ofta när något annat i vardagen förändras. Vi hjälper dig att planera alla steg på vägen mot en ny bostad.

När du ska flytta är det mycket att tänka på. Förutom att flyttpacka och ordna med flytthjälp av lådor och möbler till din nya bostad så finns det en hel del praktiska saker att sköta till exempel:

  • Anmäla flytten till Skatteverket.
  • Göra en adressändring på adressändring.se
  • Säga upp el- och bredbandsabonnemang
  • Flytta bolån
  • Skaffa en hemförsäkring till din nya bostad.

Ta gärna hjälp av vår checklista vid flytt så att du inte glömmer något.

Inför flytten ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. När de har registrerat din adressändring får vi din nya adress automatiskt från dem.

Om du byter bostadstyp när du flyttar, till exempel från hyresrätt till bostadsrätt eller villa, ska du ringa oss på 0771-950 950 så att vi kan hjälpa dig att se över ditt försäkringsbehov. Vissa bostadstyper behöver försäkringar utöver hemförsäkringen.

När du flyttar från hyresrätt behöver du kolla upp uppsägningstiden, säga upp hyreskontraktet i rätt tid och boka besiktning av lägenheten så att hyresvärden kan avgöra ifall den har onormalt slitage. Innan du lämnar tillbaka nycklarna ska lägenheten vara ordentligt flyttstädad. (Källa: Riksbyggen.)

Kom även ihåg att göra en adressändring till Skatteverket.

Eftersom din boendesituation påverkar din hemförsäkring ska du kontakta oss om du flyttar. Flyttar du från hyresrätt till bostadsrätt behöver du en speciell försäkring för din bostadsrätt, ett bostadsrättstillägg. Ring oss på telefon 0771-950 950 så hjälper vi dig.

I hemförsäkringen finns ett flyttskydd som gäller när du flyttar. Det betyder att dina saker är försäkrade på både din gamla och nya bostad i 31 dagar från flyttdatumet.

Många väljer att magasinera saker under tiden de flyttar från ett boende till ett annat, till exempel i väntan på att få tillgång till den nya bostaden. Om du har hemförsäkringen hos oss kan du försäkra magasinerat lösöre. Försäkringen gäller då om dina ägodelar blir skadade i en brand- eller vattenskada eller stulna vid inbrott där du magasinerar dina saker.

Om du vill lägga till en magasineringsförsäkring ringer du oss på telefon 0771-950 950 så hjälper vi dig.

Det finns ingen lag som ger dig rätt till ledighet för att du ska flytta. Vissa arbetsgivare kan ge någon dag betald ledighet vid flytt, men i de allra flesta fall behöver du ansöka om semester, kompensationsledigt eller tjänstledigt utan lön för att få vara ledig när du flyttar.

Du kan få rutavdrag för flytt och flyttstädning. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och du får dra av högst 50 procent. Mer information finns på Skatteverkets webbplats.

Katter gillar rutiner och blir lätt oroliga vid en flytt. De behöver vänja sig vid det nya hemmet i lugn och ro och få tid på sig att etablera ett nytt revir.

Tips för kattägare inför flytten (Källa Hem & Hyra):

  • Vänta med att flytta katten tills det nya hemmet är möblerat
  • Ta med några gamla saker som trygghet och spraya med syntetiska feromoner
  • Möblera gärna så att det finns lugna ställen där katten kan gömma sig
  • Låt katten utforska bostaden i egen takt 
  • Vänta två veckor innan katten får gå ut så den hinner göra ansiktsmarkeringar för nya reviret inomhus

Här finns fler tips om hur du sköter om din katt.

Hur försäkrar jag mitt hem?

Vi har hemförsäkringar anpassade efter ditt boende, till exempel för dig som bor i hyresrätt, bostadsrätt och villa.

Uppdaterad 10 februari 2023