Fallolyckor

Årligen skadas cirka 3 500 gående allvarligt i en fallolycka, vilket är mer än 35 gånger fler än de som skadas allvarligt i en kollisionsolycka med motorfordon.

Fallolyckorna beror ofta på att den gående halkat eller snubblat och tappat balansen till följd av kanter eller andra ojämnheter i vägytan. Två av tre allvarligt skadade gående skadas på grund av halt väglag. Däremot omkommer gående oftast i kollision med motorfordon.

Ungefär 70 procent av de allvarligt skadade i en fallolycka är kvinnor, oavsett ålder. Åldersfördelningen bland de allvarligt skadade kvinnorna visar att en majoritet är 55 år och äldre. Absolut vanligast är det att 55–64 åringar faller och slå sig så illa att de behöver uppsöka sjukhus. Detta innebär att störst andel personskador vid fallolyckor sker bland yrkesverksamma personer.

De flesta olyckorna sker dagtid
De fallolyckor som sker på grund av is eller snö, inträffar de i huvudsak under dagtid mellan klockan sju till sex på kvällen, under förhållandevis få dygn. Särskilt riskfyllt är det vid väderväxlingar dagtid, exempelvis när milt väder slår om till minusgrader i kombination med snöfall.

Omkring 50 procent av de allvarliga skadorna är armar och händer, 38 procent fötter och ben och fyra procent är huvudskador.

Så undviker du fallskador

  • Använd halkskydd eller bra vinterskor. Halkskydd kan du köpa i vår säkerhetsbutik.
  • Sulor av gummi har bättre grepp än plast
  • Mönstrad sula är bättre än slät
  • Använd gärna broddar eller skor med dubbar eller speciell sula så kallad "Arctic Grip"
  • Du kan få fler praktiska tips för att minska risken för fall från Socialstylelsen.