Bli av med råttor och möss

Råttor och möss söker sig gärna in i våra hem. Ta del av våra tips på hur du kan bli av med möss och råttor om de flyttat in hos dig.

Råttor kan sprida sjukdomar och smitta. Därför är det viktigt att försöka hålla dem borta från ditt hem. Råttor kan också orsaka stora skador när de gnager sönder isolering, kablar och elledningar. Även möss gnager på det mesta när de tagit sig in för att få värme och hitta mat.

För att förhindra att möss och råttor flyttar in i ditt hem eller fritidshus finns det flera saker du kan göra, både utomhus och inomhus. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att hålla gnagarna borta.

Hur vet jag om jag har råttor eller möss?

Eftersom både möss och råttor förökar sig snabbt är det viktigt att du agerar direkt du upptäcker dem. Hur vet du då att du har gnagare hemma? Ofta kan du höra krafsande och gnagande i väggarna. Du kan även hitta spillning inomhus. För att du ska kunna avgöra om det är möss eller råttor som flyttat in har vi satt samman en lista med sådant som skiljer arterna åt. 

Vad är det för skillnad på möss och råttor?

  • Musens har mindre spillning: Musspillning är svart, max 10 millimeter och har formen av riskorn. Råttans är större och rundare.
  • Råttan är dubbelt så stor som musen: Råttan kan bli 20–30 centimeter utan svans. Skogsmusen blir cirka 10 centimeter.
  • Råttan gör större gnagmärken: Råttans gnagmärken är cirka 3 millimeter breda, jämfört med musens 1,5 millimeter.
  • Råttan kan hoppa, klättra och simma: Medan musen varken hoppar, klättrar eller simmar behärskar råttan alla tre.
  • Trivs i olika miljöer: Råttan trivs i fuktiga utrymmen och vid sopor. Musen bosätter sig i väggar, på vinden och under golvet.
  • Äter olika saker: Musen föredrar frön, säd, frukt och växter, medan råttan äter vegetabilisk och animalisk föda från våra sopor.
  • Råttan förökar sig snabbare: Råtthonan kan få över 100 ungar på ett år. Mushonan kan få upp till 4 kullar per år med 4–8 ungar per kull. 
  • Råttor sprider smitta: Smittan kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människor, till exempel salmonella, toxoplasma och hantavirus. 

Hur får jag bort möss och råttor i väggarna?

Du kan förebygga problem med råttor och möss genom att täta hål i väggar och andra öppningar. Täta gärna med något hårt som gnagarna inte kan bita igenom. Stålull eller ett tätt metallnät hjälper bra mot råttor.

Du kan själv försöka fånga råttor och möss med råttfällor som är laddade med mat. Ett annat tips är att skrämma iväg dem med hjälp av råttskrämmor med ultraljud. Du kan också placera ut musfällor på strategiska ställen.

I vår säkerhetsbutik hittar du råttfällor, tätningsstålull och andra produkter för att skydda ditt hem mot råttor.
Skadeförebyggande produkter mot råttor

Sanering av råttor

Om mössen eller råttorna redan etablerat sig inomhus kan du behöva ta hjälp av en saneringsfirma. Har du försäkrat ditt hus eller fritidshus hos Folksam ingår rådgivning och skadedjurssanering via Anticimex i din försäkring. Vid behov av rådgivning och sanering kan du kontakta Anticimex direkt.

Kontakta Anticimex
Ring 075-245 10 00
Mån–fre 07.00–18.00

Du kan också fylla i Anticimex kontaktformulär:
Kontaktformulär Anticimex 

Hur gäller försäkringen vid skador och problem med möss och råttor?

I vår Villaförsäkring Bas, Mellan och Stor samt i vår fritidshusförsäkring ingår en skadedjurförsäkring. Tack vare den får du råd och sanering av Anticimex för att bli av med råttor och möss i den byggnad du försäkrat. Villaförsäkring Stor kan även täcka skador i huset som orsakats av råttor och möss.

Mer information om vår villaförsäkring
Mer information om vår fritidshusförsäkring

Täcker försäkringen skador från råttor i bilen?

Om du har Folksams bilförsäkring och din bil får skador orsakade av råttor och möss kan du ha rätt till ersättning. Både vår hel- och halvförsäkring täcker maskin- och elektronikskada som påverkar bilens funktion, till exempel elektriska kablar. I försäkringsvillkoret hittar du mer information om vilka delar som täcks av försäkringen och vilken självrisk du betalar. 

Mer information om vår bilförsäkring

Råttor trivs där det finns människor. De tycker om miljöer där det finns gott om mat och ställen de kan gömma sig på. Därför är det bra att hålla rent utomhus, plocka bort fallfrukt under fruktträden, ta bort spill under fågelbordet och placera komposten långt från huset. Se till att ha rent runt sopkärl och lock på soptunnorna.

Tänk på att råttor både kan hoppa och klättra. Håll därför växter på eller intill fasaden kortklippta. Tänk också på att inte stapla ved, trädgårdsmöbler eller annat som kan användas som klätterställning mot husväggen.

Den bästa åtgärd du kan göra för att hålla råttorna borta från ditt hus är att täta alla hål i fastigheten.

Problem med råttor i kompost och bokashi

Trädgårdsavfall kan du kompostera i en öppen trädgårdskompost. Matrester däremot måste du kompostera i en sluten behållare med lock för att slippa problem med råttor och andra skadedjur. Placera kompostbehållaren en bit från huset.

Om du använder bokashimetoden för att bryta ner ditt matavfall till jord bör du gräva ned den jästa bokashin i en tunna med jord med lock så råttor och möss inte kommer åt innehållet. Du kan också lägga ett kompostgaller över platsen där du grävt ner din bokashi så att inte fåglar och katter sprider ut det konserverade matavfallet.

Mata fåglar utan att få råttor

Fågelmat och fågelfrön kan dra till sig både möss och råttor. Eftersom råttor kan klättra hjälper det inte att maten placeras högt upp på ett fågelbord eller i en fågelmatare.

Välj istället fågelmat som ger mindre spill. Talgbollar, matfett och skalade solrosfrön är exempel på fågelmat som inte skräpar så mycket.

Bli av med råttor under altanen

Genom att hålla rent på och under altanen kan du undvika påhälsning av råttor som trivs i ostädade miljöer. Ta bort löv och skräp som blåst in under trädäcket och undvik att förvara bråte under altanen.

Se till att täta mellan husväggen och altanen så att råttorna inte kan krypa ner och täta hål i husgrunden, även de riktigt små.

Se till att mössen inte följer med veden in i huset

Möss gömmer sig gärna i vedstaplar och vedsäckar. Var därför noga med att skaka ur vedsäckarna ordentligt innan du tar in dem. Tänk också på att hålla vegetationen kort vid vedstaplarna och att inte förvara stora mängder ved inomhus.

Kontakta Anticimex

Om du upptäckt råttor hemma och vill ha hjälp med bekämpning, kontakta Anticimex via telefon eller kontaktformulär.

Ring 075-245 10 00
Mån–fre 07.00–18.00

Kontaktformulär Anticimex 

Det finns vissa starka dofter som kan avskräcka råttor. Testa att ställa fram ättika i en skål, vitlök eller något annat som luktar starkt där du inte vill ha möss, råttor eller andra gnagare.

6 lukter som kan skrämma råttor

  • Ättika
  • Vinäger
  • Vitlök
  • Klorin
  • Bensin
  • Terpentin

Det är inte ovanligt att råttor kryper in i bilar och under motorhuvar för att söka skydd. Eftersom råttor behöver gnaga för att tänderna inte ska bli för långa äter de gärna på kablar i motorutrymmet och inredning i kupén. Det kan leda till stora skador och kostsamma reparationer.

Om du har eget garage eller plats i en garagelänga kan du skaffa en elektrisk råttskrämma som sänder ut ett högfrekvent ljud för att hålla råttorna borta. Om din bil står parkerad utomhus kan du ha en batteridriven rått- och musskrämma.

Se till att det är rent och städat i och runt bilen. Ett annat tips är att flytta bilen ofta för att störa råttorna. 

Fakta om råttor

  • Brunråttan är den vanligaste råttan i Sverige. Den blir 20–30 centimeter lång och svansen är ytterligare cirka 15–23 centimeter. 
  • Eftersom råttans tänder växer hela tiden måste den gnaga för att tänderna inte ska bli för långa. 
  • Råttan kan ta sig igenom ett hål på 2 centimeter i diameter. Den kan hoppa upp emot 1 meter utan ansats och klättra på lodräta ytor. 
  • Råttans ungar blir könsmogna tidigt, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. En råtta lever 1–3 år. 
  • Råttan kan sprida smitta som orsakar allvarliga sjukdomar hos människor, som salmonella, toxoplasma och hantavirus. Smittan sprids via råttornas urin och avföring. 

Fakta om möss

  • I Sverige är husmus och skogsmus de vanligaste arterna.
  • Skogsmusen blir cirka 10 centimeter och svansen lika lång. Husmusen är något mindre.
  • Under ett år föder mushonan upp till 4 kullar med 4–8 ungar i varje kull. 
  • Husmusen bygger gärna bo inuti väggar, på vindar eller under golv. Skogsmusen lever hellre utomhus, men tar sig in för värme och föda. 
  • Husmusen äter frukt, frön, gryn, mjöl och spannmål. Skogsmusen gillar nötter, skott och knoppar, men kan även tugga i sig stearin och tvål. 
  • En mus kan ta sig in genom väldigt små hål, inte större än 6–7 millimeter, ungefär som diametern på en penna. 

Hur försäkrar jag mitt hem?

Vi har hemförsäkringar anpassade efter ditt boende, till exempel för dig som har villa, bostadsrätt eller fritidshus.

Källor:

AnticimexExpressen Leva & Bo och Stick.se

Publicerad 11 november 2022
Uppdaterad 28 april 2025