Problem med getingar

Getingar kan vara en riktig sommarplåga, men gör ändå en viktig insats i trädgården genom att sprida pollen och att äta andra skadeinsekter. Så länge som getingen inte känner sig hotad utgör den ingen fara, men visst är det skönt att slippa oroa sig för getingstick när det är utesäsong.

I Sverige finns det ungefär 50 getingarter, de två vanligaste arterna är vanlig geting och tysk geting. Bålgetingen kan vara skrämmande till sin storlek, men är egentligen en av de snällaste getingarna.

Är getingar skadedjur?

Alla djur som kan orsaka skada på egendom eller vara en hälsorisk för människor kan anses vara skadedjur. Eftersom getingar till viss del hjälper till att pollinera växter, men framför allt äter upp skadeinsekter i trädgården gör getingarna nytta i ekosystemet. Om du är överkänslig eller allergisk mot getingar kan ett getingstick vara farligt.

Hur kan jag bli av med getingar?

Det finns några husmorstips om getingar som du kan testa om du vill bli av med getingar i din närhet. Getingar tycker till exempel inte om starka stickande dofter, men lockas till sötsaker.

3 tips för att få bort getingar:

 • Getingar ogillar vissa dofter och ett husmorsknep är att hälla kryddnejlika i en delad apelsin eller citron och ställa ut i trädgården eller på balkongen.
 • Skräm iväg getingar genom att hänga upp en getingbokopia, till exempel en brun papperspåse som du har knycklat ihop så att det liknar ett bo. Getingar vill inte bygga bo där det redan finns ett annat getingbo.
 • Locka bort getingar genom att ställa en skål med läsk, sylt eller övermogen frukt i en annan del av trädgården.

  I vår säkerhetsbutik kan du köpa getingfällor och giftfritt lockämne för getingar och småflugor.

Kan jag få hjälp att ta bort getingbo via försäkringen?

Du kan själv ta bort getingbon tidigt på våren när de är små som pingisbollar. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Ha på dig skyddande kläder och både mössa och handskar. Du kan antingen dammsuga bort getingboet eller täcka över boet med en papperspåse och skära ned det i påsen. Frys sedan boet för att avliva getingar och larver.

Om boet är stort kan det vara en risk att försöka ta bort det själv. Är du allergisk mot getingstick ska du alltid ta professionell hjälp.

Om du inte blir av med getingarna och har försäkrat ditt bostadshus eller fritidshus hos oss i Folksam kan du få hjälp med bekämpning av getingbon. Vi samarbetar med Anticimex som är experter på skadedjur och skadedjurssanering.

Vad är det för skillnad på bi och geting?

En humla är lätt att känna igen, men kan du se skillnad på ett bi och en geting? Bin har en viktig roll i naturen som pollinerare och är välkomna gäster i trädgården. Getingen håller vi gärna på avstånd.

4 sätt att se skillnad på bi och geting:

 • Midjan – Getingen har en väldigt tunn midja, en så kallad getingmidja. Biets midja smalnar av, men inte så mycket.
 • Ansiktet – Getingen har ett gulsvart ansikte medan biet har ett mörkt ansikte med päls.
 • Pälsen – Biet har päls, men getingen är blank och har bara några fjun.
 • Maten – Det är bara getingar som vill dricka saft ur ditt glas eller ta ett bett av din köttbit.

  Källa: Tidningen Land

Jordgetingar i trädgården

Jordgetingar är ingen särskild art utan vanliga getingar som placerar sina bon i hålor under jorden. Det är en myt att jordgetingar är extra aggressiva. Däremot kan vi väcka en naturlig försvarsinstinkt hos dem när vi kommer klampande vid boet och då vill de jaga bort det som stör. Ju fler getingstick du får, desto större kan reaktion på giftet bli. Källa: Naturhistoriska riksmuséet

Vill du bli av med jordgetingar kan du använda ett bekämpningsmedel som är godkänt av Kemikalieinspektionen och spreja direkt i bo-öppningen. Bäst resultat får du om du sprutar med getingspray efter solnedgången eller före soluppgången när getingarna är i sina bon. Var försiktig och tänk på att getingarna kan bli ilskna när deras bo attackeras. Upprepa gärna behandlingen efter några dagar och var noga med att drottningen inte är kvar.

Om du inte blir av med getingarna eller inte vill bekämpa getingboet på egen hand kan du ta hjälp av en saneringsfirma. Skadedjurssanering via Anticimex ingår om du har försäkrat ditt bostadshus eller fritidshus hos oss.

Bekämpa getingar i husväggen

Ibland bygger getingar bo under husfasaden. Ett sätt att få bort getingar i husväggen är att på ett tidigt stadie täta ingången till boet med fogskum eller att spruta med getingspray. Är det många getingar bör du ta hjälp av en saneringsfirma.

Publicerad 27 juni 2022

Hur försäkrar jag mitt hem?

Vi har hemförsäkringar anpassade efter ditt boende, till exempel för dig som har villa, bostadsrätt eller fritidshus.