Tips inför resan

På semestern vill vi ta lite ledigt från vardagen, få energi och samla på härliga minnen. Här kan du ta del av våra tips så att du kan njuta av resan utan problem.

Ta del av vår checklista med saker att tänka på inför och under utlandsresan, och smarta säkerhetsprodukter som kan vara bra att ha med när du semestrar utomlands.

En viktig del i att undvika skador utomlands är att resa väl förberedd. Här ser du vår checklista på saker du bör gå igenom innan du reser.

Är du och familjen rätt försäkrad?

Alla våra hemförsäkringar innehåller ett bra skydd när du reser och har du vår stora hemförsäkring ingår dessutom ett utökat reseskydd. Utökat reseskydd går även att teckna om du har andra hemförsäkringar i Folksam. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du en särskild reseförsäkring.

Våra hemförsäkringar – reseskydd upp till 45 dagar

Utökat reseskydd – ingår i Hemförsäkring Stor

Reseförsäkring – borta längre än 45 dagar

Ta alltid med försäkringsbevis

För att bevisa att du är försäkrad genom din hemförsäkring behöver du ett resebevis som du skapar hos oss.

Reser du inom EU och behöver vård ska du använda ditt EU-kort som du beställer genom Försäkringskassan (varje familjemedlem behöver ett eget EU-kort). Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk-och tandvård som landets invånare. I vissa länder är vård helt kostnadsfri eller mindre än reseskyddets självrisk på 1.800 kronor.

Skapa resebevis – bevis att du är försäkrad

Beställ EU-kortet – om du reser inom EU

Medicinsk förhandsbedömning - om du är sjuk eller skadad innan resan

Du som är kroniskt sjuk, behandlas eller nyligen behandlats för en sjukdom eller skada kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands.

Reseskyddet gäller inte för vårdkostnader, resekostnader eller hemtransporter som uppstår efter symtom du har haft och sökt vård för de senaste tre månaderna innan avresan – utan endast vid plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under resan.

Den kostnadsfria förhandsbedömningen ger dig svar om du kommer att omfattas av din försäkring, om du är sjuk eller skadad innan du reser - så att du kan känna dig trygg.

Kostnadfri medicinsk förhandsbedömning

Vaccinationer

Beroende på ditt resmål kan du och din familj behöva vaccinera er. Tänk på att göra det i god tid innan resan.

Vaccinationsbehovet varierar mellan länder och regioner, beroende på om det pågår tillfälliga epidemier, hur länge du ska vara bort – och vad du ska göra.

Du hittar Vårdguidens råd om vaccinationer genom länken nedan.

Vårdguidens råd om vaccinationer

Kontrollera läget i landet

Vi rekommenderar att alltid läsa på om vad som gäller i landet du ska resa till. Exempelvis om klimat, föda, trafik, sjukdomar – men också det politiska säkerhetsmässiga läget. Det är alltid bättre att vara förberedd och förutseende!

Reseinformation per land från Sveriges Ambassader

Ladda ner UD:s app för reseinformation

Försäkringsbevis för bilen

I en del länder behöver du ett Grönt kort som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat.

Du kan beställa Grönt kort på olika sätt: Kostnadsfritt genom att logga på Mina Sidor och klicka på den bilförsäkring det gäller - för 200 kronor på vår webb, eller genom telefon.

Beställ ett Grönt kort

Viktiga kontaktuppgifter

När du vistas utomlands är det bra om du har sparat viktiga telefonnummer i förväg.

Förutom kontaktuppgifter till oss om något skulle hända så rekommenderar vi att du sparar telefonnumret till en anhörig som "ICE – in case of emergency". Då vet sjukvårdspersonal hur de ska komma i kontakt med anhöriga.

Inom EU är larmnumret alltid 112 – besöker du ett land utanför EU, ta för vana att lära dig det larmnummer som gäller.

Skadenummer

+46-771-950 950

Ordinarie skadeanmälan vardagar 07.30–17.00
Resterande nummer är öppna dygnet runt.


Sjuk eller skadad på resa

SOS International:+46-8-13 60 60

Bilskada utomlands

Motorskador:+46-771-45 00 00

Skadeanmälan på webben (ej akut)

När du väl kommit i väg på resan finns det också några saker du kan tänka på under tiden.

Något av det vanligaste som kan drabba turister är stöld och ficktjuveri, men också olyckor i trafiken. Här följer några tips för att minimera riskerna.

När det varit varmt länge och temperaturen konstant legat över 26 grader ökar risken för värmeslag och uttorkning, något som är särskilt allvarligt för små barn, äldre och sjuka. Även på vår egen kontinent kan det leda till fler dödsfall än normalt i de delar som drabbas.

Till och med här hemma i Sverige kan temperaturen vissa somrar stiga så högt att dödligheten ökar. Här följer några enkla tips på hur du kan undvika att drabbas (källa 1177.se).

  • Håll koll på inomhustemperaturen - Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus och ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd
  • Drick mer - Vänta inte på att du blir törstig och försök äta vätskerik mat som grönsaker och frukt - undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  • Ordna sval miljö - använd gardiner, persienner, markiser och försök att vara på den svalaste platsen i bostaden - vädra på natten när det är svalt
  • Ta det det lugnt - undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar
  • Var uppmärksam - varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens,nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist - om du tar något läkemedel kan dosen behöva justeras

Genom länkarna nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på när det gäller hetta och värmeböljor.

Om sol och värme på 1177.se

Folkhälsomyndigheten om värmeböljor

Dela upp din reskassa i minst två delar (ha helst bara dagsbehovet med dig) och om du har passet med dig, lämna körkortet i värdeboxen. Använd gärna ett extra kreditkort som inte är anslutet till ditt lönekonto så att du kan kontrollera fakturan i efterhand.

Lägg in spärrnummer för alla dina kort i mobilen så att du kan agera snabbt om något skulle hända. Uppsök alltid ett växlingskontor och försök aldrig att växla på gatan.

Skriv upp pass-, kort-, telefonnummer och telefonens IMEI-kod men förvara inte uppgifterna i plånboken. Blir du av med ditt pass - kontakta direkt en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. När det gäller övriga handlingar kan du läsa om hur du ska göra på SSF:s webbplats.

Hitta kontaktuppgifter till Sveriges ambassader

Checklista vid förlorade id-handlingar (SSF)

Ha koll på hotellets värdeboxar och utrymningsvägar, gärna också var brandsläckare placerats. Lämna inte värdeföremål framme i ditt rum utan lås i stället in dem. Tänk på att även bilnycklar av nyare modell kan vara stöldbegärliga.

Kortbetalning med chipkort är relativt säkert nu för tiden, men lämna inte ifrån dig kortet utan uppsikt. På stranden kan du använda en vattentät behållare så att du kan ta med dig värdesaker ut i vattnet. Se till att ha lagom mycket pengar med dig.

Det är svårt att låta bli att dela med sig, men försök att vara försiktig med dina uppdateringar så att inte fel personer får reda på att du är bortrest.

Med hjälp av UD:s app kan du få kontinuerliga uppdateringar om läget i landet du besöker. Du hittar och kan ladda ner appen genom länken nedan.

UD:s app för reseinformation i mobilen

Se till att prata med dina grannar, släktingar eller vänner. Kom överens om att de tömmer posten, vattnar blommorna och tänder eller släcker en lampa då och då så att det ser ut som att någon är hemma. Förvara redskap och stegar som kan underlätta ett inbrott inlåsta i ett förråd.

Trafiken står för en stor del av de allvarliga olyckor som turister råkar ut för. Därför är en av de största hälsoriskerna på en resa att hyra bil, moped eller motorcykel.

Det kan vara enklare att hyra fordon genom en resebyrå i Sverige för att få tydlig information om vad som gäller. Läs på i förväg om regler och beteenden i trafiken så att det inte blir en överraskning.

Det är härligt att resa iväg med barnen på längre resor, men det kräver också en hel del förberedelser och annat att ta hänsyn till.

Här kommer en checklista på bra saker att tänka på inför utlandsresa med barn:

    • Solen – Barn är mer känsliga än vuxna när det kommer till sol och värme. Se därför till att de får mycket vätska och är ordentligt skyddade mot solen. Luftkonditionering på hotellet och vätskeersättning är bra saker att tänka på.
    • Tidszoner – Att resa mellan olika tidszoner kan vara knepigt med barn, därför kan det vara bra att resa på natten. Det kan göra det lättare att hålla fast vid rutiner och förhoppningsvis får både föräldrar och barn sova under flygresan.
    • Kläder – Färgglada kläder är ett bra sätt att enkelt hålla koll i vimlet på stationen, flygplatsen eller marknaden. En hel del stress kan undvikas genom detta enkla knep om ditt barn får för sig att springa bort.
    • Vaccination – Vissa resmål kräver vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Därför är det bra att kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan resan så ditt barn får rätt skydd på resan.

Fler tips och saker att tänka på kan du ta del av här

Ibland hamnar du i ett läge där du inte har möjlighet att fullfölja reseplanerna. Om du behöver avboka din resa rekommenderar vi följande.

Avboka resan hos researrangören

Kontakta din researrangör och ta reda på hur mycket av resekostnaden du eventuellt kan få tillbaka.

Varför? De flesta researrangörer betalar tillbaka hela eller vissa delar av resan beroende på hur tidigt den avbokas. Även flygskatten kan ibland återbetalas av flygbolaget.

Ordna ett läkarintyg

Träffa en läkare för att få ett intyg där det framgår varför läkaren avråder från din resa.

Varför? Enligt våra försäkringsvillkor så är det läkaren som ska avråda från resan och vi behöver även veta att resan inte bokats trots läkares avrådan.

Kontakta oss för att anmäla

Anmäl skadan till oss och uppge om du har något mer avbeställningsskydd.

Varför? Många har – ibland ovetandes – flera olika avbeställningsskydd, till exempel genom bankkortet du betalat resan med. I sådant fall kommer de olika bolagen att dela på kostnaden enligt en överenskommelse i försäkringsbranschen. Du kan inte få ersättning från flera bolag samtidigt, utan blir då återbetalningsskyldig.

Anmäl skada

Kontakta oss

+46-771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om att resa.

Reseskyddet gäller för dig som är försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig. Barn under 18 år som är skrivna på annan adress omfattas endast av din försäkring om annat reseskydd saknas.

Om du eller din medresenär (som försäkringen gäller för) blir sjuk eller skadad på resan kan du ha rätt till en ersättningsresa. Du kan få ersättning om du eller din medresenär ordineras vila på hotellrummet eller blir intagen på sjukhus mer än halva den planerade restiden. 

Om du själv eller din medresenär måste återvända hem, under resans första hälft, kan du få ersättning för vad resan har kostat. Hemresan ska godkännas i förväg av SOS International.   

Ersättningsresa ingår inte i det vanliga reseskyddet utan finns i Hemförsäkring Stor/tilläggsförsäkringen Resklar.

Om du blir sjuk eller skadad under resan och har vår stora hemförsäkring eller tillägget Resklar kan du få ersättning om:

  • Du eller din medresenär som försäkringen gäller för av medicinska skäl ordineras vila på hotellrummet eller blir intagen på sjukhus mer än halva den planerade restiden.
  • Du inte kan utnyttja biljetter till exempel konsert, teater eller idrottsevenemang.
  • Du inte kan vara med på planerade aktiviteter som skidåkning, golfspel eller en kurs.

För att få ersättning krävs intyg från opartisk läkare på vistelseorten.

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller vid akut sjukdom och olycksfall. Om du inte är stabil i din kroniska eller allvarliga sjukdom eller om du nyligen sökt vård eller behandlats kanske inte reseskyddet gäller för din diagnos på resan.

Eftersom det finns begränsningar i villkoret erbjuder vi våra kunder att göra en medicinsk förhandsbedömning för att få klara besked hur reseskyddet gäller på kommande resa.

Här har vi samlat mer information om vad som gäller om man är sjuk innan man åker på en resa.

Sjuk eller skadad innan resa

Avbeställningsskyddet ingår endast i tilläggsförsäkringen Resklar eller Hemförsäkring Stor. Det gäller om du, nära anhörig, resesällskapet eller resesällskapets nära anhörig drabbats av akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Det gäller också om din privata egendom förstörs till exempel genom en stor vattenskada eller brand i hus. Eller om ditt djur som är försäkrat i Folksam akut behöver veterinärvård efter att du har bokat resan.  

När du anmäler skada är det viktigt att få med läkarintyg, kvitton i original och resehandlingar med ut- och hemresedatum. Vid omfattande behandling vill vi även ha medicinska journaler för att kunna bedöma vilken ersättning som kan vara aktuell.

Om du har betalat för vårdkostnad i annat EU-land ska du först kontakta Försäkringskassan och ansöka om ersättning. Om du inte får tillbaka hela beloppet kan reseskyddet i hemförsäkringen ersätta den del som överstiger din självrisk.

EU-kortet ger rätt till offentlig vård och privat vård som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet. Det kan även ersätta tandvård och vård orsakad av kronisk sjukdom.

Hemförsäkringens reseskydd omfattar inte konkurser och kan inte ersätta förseningar, merkostnader för att komma iväg på planerad resa eller att ta sig hem under pågående resa. Avbeställningsskyddet i Resklar kan inte heller ersätta något då den endast omfattar akut sjukdom och olycksfall.

Vi hänvisar till Konsumentverket. Läs gärna på deras hemsida Hallå Konsument, där finns bra information om vad som gäller vid konkurs.

Försening vid strejk: Du måste ha lämnat hemorten före strejkvarslet för att få ersättning från försäkringen. Om du blir försenad i mer än åtta timmar på grund av strejk, lämnar vi ersättning med schablonbeloppet 500 kr för varje påbörjad 24-timmarsperiod, upp till 5 000 kronor.

Personförsening: Ersättning vid personförsening ingår i tillägget Resklar och Hemförsäkring Stor. Om färdmedlet du ska åka med är försenat/inställt och du anländer mer än sex timmar för sent till planerade ankomstorten lämnar vi ersättning med schablonbeloppet 600 kronor. För var tolfte timme utöver det lämnar vi ytterligare 600 kronor och maximalt 5 000 kronor.

Skulle du bli sjuk eller skada dig vid resa utanför Norden ska du kontakta SOS International eller oss för godkännande före en operation, omfattande vård eller större behandling (till exempel röntgen, inlagd på sjukhus eller fortsatt utredning efter akut besök). Annars riskerar du att gå miste om ersättning.

Sjukvårdssystemet i USA är både speciellt och kostsamt. Om du råkar ut för sjukdom eller skada ska du alltid kontakta SOS International direkt. De kan hänvisa dig till rätt vårdställe, Convenience Care Clinic eller Walk in Clinic om det inte är akut.

SOS International förhandlar oftast om priset direkt med sjukhuset (vilket är en lång process i USA), men fakturan skickas vanligen från ett externt bolag utanför sjukhuset. För att du ska slippa få fakturor hem och eventuella påminnelser måste SOS International se till att faktureringsadressen blir rätt från början.

Kontakta oss direkt på telefon 0771-950 950 om du trots allt får påminnelser och känner dig osäker.

Vi utfärdar tillsvidare inte försäkringsintyg för resa till Ryssland och Belarus. Om du vill beställa försäkringsintyg för resa till Kuba - ring oss på 0771-950 950.

Digital läkarkontakt täcks inte av försäkringen. Om du är på resa och blir sjuk eller skadad ska du besöka en opartisk behörig läkare på vistelseorten. Läkaren ska ordinera vilken behandling som är nödvändig och medicinskt motiverad.

Om du behöver avboka din resa på grund av medicinska skäl kan du använda digital läkarkontakt eller besöka en opartisk behörig läkare på hemorten. Läkaren behöver skriva ett läkarintyg där en avrådan från att resa på grund av medicinska skäl måste framgå.

Det är alltid bra att förbereda sig om du ska ut och resa. På vår sida kan du få tips om vad du behöver tänka på inför resan.

Tips inför resan

När du reser utomlands ska du ha med dig ett resebevis. Det visar att du har en försäkring om något skulle hända. Där hittar du även våra kontaktuppgifter till vår samarbetspartner SOS international. Du skapar ett personligt resebevis genom att logga in på Mina sidor, och klicka på din hemförsäkring.


Saknar du hemförsäkring? Ring oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig!

Om du ska åka till något av följande länder så behöver du ha ett grönt kort: Albanien, Azerbajdzan, Belarus, Iran, Israel, Marocko, Moldavien, Nordmakedonien, Ryssland, Tunisien, Turkiet och Ukraina. Du kan beställa ett grönt kort här

Hemförsäkringens reseskydd gäller för dig som är gravid och barnet i magen om ni råkar ut för en akut sjukdom eller olycksfall under resan.

Eftersom normal graviditet inte ses som akut sjukdom eller olycksfall så omfattas inte kostnader för rutinkontroller eller förlossning med ett normalt händelseförlopp. Tänk också på att försäkringen inte gäller för vårdbehov som du redan hade när resan började eller för sjukdom eller symptom som du sökt vård för de senaste tre månaderna innan avresan.

Avbeställningsskyddet i tillägget Resklar gäller inte om skälet är att du inte längre vill åka på resan eller till vissa destinationer för att du är gravid.

Om det inträffat en naturkatastrof, smittspridning eller terrorhandling utomlands ersätter vi nödvändiga och skäliga kostnader för att ta du ska kunna ta dig tillbaka till Sverige. Maxersättning är 10 000 kronor. Vi ersätter inte förebyggande evakuering.

DNA-märkning är ett modern sätt att stöldskyddsmärka ägodelar. Blandningen består av syntetiskt framställt DNA som görs synligt när det belyses med UV-ljus.

DNA-märkning från SFF

Ett praktiskt litet kit som är perfekt att ha med sig i bilen eller i väskan. Innehåller olika typer av plåster, servetter och nödvändiga krämer.

Köp My Kit Resklar i vår säkerhetsbutik

SSF Spärrtjänst är vår spärrtjänst och gör hela skillnaden om du skulle tappa bort eller bli bestulen på dina ägodelar. Du kan genom vår spärrtjänst spärra betalkort, ID-handlingar och mobiltelefon med ett enda samtal.

Skaffa SSF Spärrtjänst

Utrikesdepartementet har tagit fram en reseapp som du kan ladda ner från deras hemsida. Den ger bra info, bland annat om läget i landet och var du kan vända dig för hjälp.

Ladda ner appen här

I SSF Stöldskyddsregister dokumenterar du dina värdeföremål. De medföljande dekalerna fäster du på dina värdesaker och din ytterdörr, vilket ger en tydlig signal om att dina värdeföremål är registrerade, vilket gör föremålen mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir spårbara för polisen och svårare att sälja vidare.

Skaffa SFF Stöldskyddsregister