Checklista innan du reser
Viktigt att veta före avresan
På din semester ska du kunna slappna av och ta ledigt från vardagen. Det gör du allra bäst om du kollar igenom vår checklista innan du reser – så att du kan känna dig trygg om något skulle hända.
Checklista innan du reser
Är du och familjen rätt försäkrad?
Alla våra hemförsäkringar innehåller ett bra skydd när du reser och har du vår stora hemförsäkring ingår dessutom ett utökat reseskydd. Utökat reseskydd går även att teckna om du har andra hemförsäkringar i Folksam. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du en särskild reseförsäkring.
Våra hemförsäkringar – reseskydd upp till 45 dagar
Ta alltid med bevis på att du är försäkrad
För att bevisa att du är försäkrad genom din hemförsäkring behöver du ett resebevis som du beställer av oss.
Reser du inom EU och behöver vård ska du använda ditt EU-kort som du beställer genom Försäkringskassan (varje familjemedlem behöver ett eget EU-kort). Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk-och tandvård som landets invånare. I vissa länder är vård helt kostnadsfri eller mindre än reseskyddets självrisk på 1.500 kronor.
Medicinsk förhandsbedömning - om du är sjuk eller skadad innan resan
Du som är kroniskt sjuk, behandlas eller nyligen behandlats för en sjukdom eller skada kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands.
Reseskyddet gäller inte för vårdkostnader, resekostnader eller hemtransporter som uppstår efter symtom du har haft och sökt vård för de senaste tre månaderna innan avresan – utan endast vid plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under resan.
Den kostnadsfria förhandsbedömningen ger dig svar om du kommer att omfattas av din försäkring, om du är sjuk eller skadad innan du reser - så att du kan känna dig trygg.
Vaccinationer
Beroende på ditt resmål kan du och din familj behöva vaccinera er. Tänk på att göra det i god tid innan resan.
Vaccinationsbehovet varierar mellan länder och regioner, beroende på om det pågår tillfälliga epidemier, hur länge du ska vara bort – och vad du ska göra.
Du hittar Vårdguidens rekommendationer, uppdelat per land genom länken nedan.
Kontrollera läget i landet
Vi rekommenderar att alltid läsa på om vad som gäller i landet du ska resa till. Tex klimat, föda, trafik, sjukdomar - men också det politiska säkerhetsmässiga läget. Det är alltid bättre att vara förberedd och förutseende!
Det kan till exempel handla om bra saker att tänka på när det gäller klimat, föda, trafik, sjukdomar – men också om det politiska och säkerhetsmässiga läget.
Här nedan länkar vi till Vårdguiden som kan ge dig en bra bild kring de förstnämnda faktorerna medan Sveriges Ambassader kan ge dig en bild kring säkerheten.
Reseråd för olika länder från Vårdguiden
Försäkringsbevis för bilen
I en del länder behöver du ett Grönt kort som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat.
Du kan beställa Grönt kort på olika sätt: Kostnadsfritt genom att logga på Mina Sidor och klicka på den bilförsäkring det gäller - eller för 200 kronor på vår webb, på ett kontor eller genom telefon.
Viktiga kontaktuppgifter
När du vistas utomlands är det bra om du har sparat viktiga telefonnummer i förväg.
Förutom kontaktuppgifter till oss om något skulle hända så rekommenderar vi att du sparar telefonnumret till en anhörig som "ICE – in case of emergency". Då vet sjukvårdspersonal hur de ska komma i kontakt med anhöriga.
Inom EU är larmnumret alltid 112 – besöker du ett land utanför EU, ta för vana att lära dig det larmnummer som gäller.
Skadenummer
+46-771-950 950
Ordinarie skadeanmälan vardagar 07.30–17.00
Resterande nummer är öppna dygnet runt.Sjuk eller skadad på resa
Falck Global Assistance:+46-8-587 717 76
SOS International:+46-8-13 60 60Bilskada utomlands
Motorskador:+46-771-45 00 00
Falck Global Assistance:+46-8-587 717 76
Att tänka på när du reser
Något av det vanligaste som kan drabba turister är stöld och ficktjuveri, men också olyckor i trafiken. Här följer några tips för att minimera riskerna.
Kontanter och kort
Dela upp din reskassa i minst två delar (ha helst bara dagsbehovet med dig) och om du har passet med dig, lämna körkortet i värdeboxen. Använd gärna ett extra kreditkort som inte är anslutet till ditt lönekonto så att du kan kontrollera fakturan i efterhand.
Lägg in spärrnummer för alla dina kort i mobilen så att du kan agera snabbt om något skulle hända. Uppsök alltid ett växlingskontor och försök aldrig att växla på gatan.
Dokumentera viktiga uppgifter
Skriv upp pass-, kort-, telefonnummer och telefonens IMEI-kod men förvara inte uppgifterna i plånboken. Blir du av med ditt pass - kontakta direkt en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. När det gäller övriga handlingar kan du läsa om hur du ska göra på SSF:s webbplats.
På hotellet
Ha koll på hotellets värdeboxar och utrymningsvägar, gärna också var brandsläckare placerats. Lämna inte värdeföremål framme i ditt rum utan lås i stället in dem. Tänk på att även bilnycklar av nyare modell kan vara stöldbegärliga.
På stranden eller i restaurangen
Kortbetalning med chipkort är relativt säkert nu för tiden, men lämna inte ifrån dig kortet utan uppsikt. På stranden kan du använda en vattentät behållare så att du kan ta med dig värdesaker ut i vattnet. Se till att ha lagom mycket pengar med dig.
Sociala medier
Det är svårt att låta bli att dela med sig, men försök att vara försiktig med dina uppdateringar så att inte fel personer får reda på att du är bortrest.
Håll koll på utvecklingen
Med hjälp av UD:s app kan du få kontinuerliga uppdateringar om läget i landet du besöker. Du hittar och kan ladda ner appen genom länken nedan.
Håll koll på hemmaplan
Se till att prata med dina grannar, släktingar eller vänner. Kom överens om att de tömmer posten, vattnar blommorna och tänder eller släcker en lampa då och då så att det ser ut som att någon är hemma. Förvara redskap och stegar som kan underlätta ett inbrott inlåsta i ett förråd.
Ta det lugnt i trafiken
Trafiken står för en stor del av de allvarliga olyckor som turister råkar ut för. Därför är en av de största hälsoriskerna på en resa att hyra bil, moped eller motorcykel.
Det kan vara enklare att hyra fordon genom en resebyrå i Sverige för att få tydlig information om vad som gäller. Läs på i förväg om regler och beteenden i trafiken så att det inte blir en överraskning.
Om du reser med barn
Om resan går mellan flera tidszoner är det bra att resa på natten. Då är det lättare att hålla fast vid rutiner och förhoppningsvis får både föräldrar och barn sova.
Färgglada kläder är bra!
- Att klä ditt barn i färgglada kläder kan vara en smart grej vid resan. I vimlet på stationen, flygplatsen eller marknaden kan en hel del stress undvikas om du råkar tappa bort ditt barn. Då kan den där knallröda solhatten och rosa skjortan vara guld värd!
Flyga med barn
Vid såväl korta som långa flygresor är det bra att packa ett resekit för de små barnen: ett par ombyten, våtservetter, en tom pipmugg och något som underlättar tryckutjämningen.
Tryckutjämning för barn
Det är även bra att ge nässprej innan start och landning då det underlättar tryckutjämningen.
Inför flygningen
-
Mat
Många flygbolag erbjuder barnmat vid beställning men du kan även ta med egen barnmat. -
Vätskor i handbagage
Det finns olika begränsningar för vad som är tillåtet i handbagaget. Ta reda på vad som gäller för flygning utanför EU. -
Packning
Ta gärna med extra kläder för barnen i handbagaget.

Vaccinationer för barn inför resan
Vissa resmål kräver dock vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Därför är det bra att kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan resan.
Har ditt barn gått igenom vaccinationsprogrammet?
-
Har ditt barn ännu inte gått igenom hela vaccinationsprogrammet? Då kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Barnet kan dessutom behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet - precis som en vuxen.
Kontakta BVC eller en vaccinationsmottagning för råd i god tid innan avresan.
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda en vårdapp eller webbdoktor?
Befinner du dig på resa ska läkaren på vistelseorten ge ordination om vilken behandling som är nödvändig. Vi godkänner i dessa fall inte anmälningar via appar eller webdoktorer. Blir du däremot sjuk innan avresa i Sverige likställer vi dessa tjänster med läkarbesök.
Kuba, Ryssland och Vitryssland
De här länderna kräver ett särskilt intyg på att du har giltig reseförsäkring. Om du ska resa till ett av dessa länder behöver du beställa "Intyg om reseförsäkring" av oss – ring oss på 0771-950 950.
Vad gäller i USA?
Sjukvårdssystemet i USA är både speciellt och kostsamt. Om du råkar ut för sjukdom eller skada ska du alltid kontakta våra larmcentraler direkt.
Vi förhandlar oftast om priset direkt med sjukhuset, men fakturan kan skickas från ett externt bolag utanför sjukhuset. Ibland händer det att de skickar påminnelser direkt till dig som fått vård.
Kontakta oss direkt på telefon 0771-950 950 om du får påminnelser eller känner dig osäker.
Hur gäller försäkringen om jag är gravid?
Försäkringen gäller inte för kostnader som har samband med graviditet och förlossning efter vecka 28, även om det finns flygbolag som accepterar att man reser senare i graviditeten.
Vad gäller vid katastrofevakuering
Om det uppstår en naturkatastrof, smittspridning eller terrorhandling utomlands ersätter vi nödvändiga och skäliga merkostnader för att ta sig till säkrare plats, högsta ersättning är 10 000 kronor.
Bra säkerhetsprodukter på resan

Skaffa My Kit Resklar

Ladda ner UD:s app för reseinformation

Spärra allt med ett samtal

Stöldmärk med DNA-märkning!
Vi rekommenderar: DNA-märkning från SSF

Registrera dina värdesaker

Viktigt när du är sjuk eller skadad innan resan!
Gör en kostnadsfri förhandsbedömning så du är säker på om du kommer att omfattas av resförsäkringen innan du åker - för din trygghet!

Grönt kort – försäkringsbevis för bilen
I en del länder behöver du ett grönt kort som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat. Du kan läsa mer vilka länder det gäller och beställa grönt kort här.