Till innehållTill navigering
Sök
Sök
Kvinna sitter på en plats i ett tåg med en hund och tittar i sin mobiltelefon.

Försening på resan

Om du blir försenad till ditt resmål, eller helt och hållet missar ditt färdmedel.

Innan du gör din anmälan

 • Samla ihop information om din resa

  Information som ordinarie och nya biljetter samt klockslag för när du påbörjade resan, när du skulle kommit fram och när du kom fram.

 • Leta upp underlag på förseningen

  Vi behöver något som styrker varför det blev en försening för dig eller själva resan, och även kvitton om du fick några merkostnader.

Anmäl skada

Så gäller din försäkring

Personförsening

Hemförsäkring Stor eller tilläggsförsäkringen Resklar ger ersättning om du påbörjat din resa och blir försenad till resmålet, för att färdmedlet du reser med/ska resa med blir försenat eller ställs in.

Resestartskydd

Hemförsäkring Bas, Mellan och Stor ger ersättning om du på väg till en förbokad resa blir försenad och missar ditt färdmedel. Förseningen ska bero på en oförutsedd händelse så som väder, tekniskt fel, trafikhinder eller trafikolycka. Du kan få ersättning om du åker med privat bil och försenas av väder, onormalt eller oförutsett trafikhinder eller att bilen blivit köroduglig genom trafikolycka.

För att få ersättning måste du ha följt aktsamhetskravet att vara på flygplatsen eller motsvarande minst två timmar innan avgång. Vid längre flygningar kan det krävas att du kommer tidigare än två timmar innan.

Så här ersätter vi en ändrad resa

Om din resa försenas mer än sex timmar lämnar vi ersättning med 600 kronor och därefter med ytterligare 600 kronor för var tolfte timme utöver det, upp till 5 000 kronor per person.

Om förseningen skapat extra kostnader kan du ofta få ersättning från flygbolaget, eller researrangören vid paketresa. Om resan betalats med kort kan du ofta även få ersättning från kortets reseförsäkring. Kom ihåg att anmäla även till dem.

Om du missar en anslutning och får merkostnader för att resa ikapp är maxersättning 20 000 kr per person (gäller biljetter och övernattning). Om det inte är möjligt att resa efter kan vi ersätta merkostnader till hemorten i Sverige och outnyttjad resekostnad.

Du betalar ingen självrisk.

Ersätts inte vid försenad eller inställd resa

 • Om du blir försenad på grund av överbokat flyg.
 • Om du fått information om resans försening innan du lämnade hemmet.
 • Om du väljer att avbryta din resa i stället för att bli ombokad av researrangören.

Ersätts inte om du missar en anslutning

 • Om den privata bil du färdas med råkar ut för motorfel, tekniskt fel eller punktering.
 • Om researrangören ställer in eller ändrar avgångstiden ersätter vi inte kostnaden om du har möjlighet att bli ombokad av researrangören.
 • Om du blivit försenad på grund av köbildning i rusningstrafik.