Undvik oväntade kostnader

Medicinsk förhandsbedömning

Om du är sjuk eller skadad innan resan

Du som är kroniskt sjuk, behandlas eller nyligen behandlats för en sjukdom eller skada kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands.

Reseskyddet gäller inte för vårdkostnader, resekostnader eller hemtransporter som uppstår efter symtom du har haft och sökt vård för de senaste tre månaderna innan avresan – utan endast vid plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under resan.

Den kostnadsfria förhandsbedömningen visar hur stor risken är att den sjukdom du redan har kan förvärras under resan och kräva behandling på resmålet. Genom att svara på några frågor får du en bedömning om du kommer att omfattas av försäkringen när du reser.

Viktigt innan du reser!

  • Det räcker inte att din läkare ger dig klartecken att resa. Är du försäkrad hos oss är det bara SOS International eller Falck Global Assistance som kan besluta och ge ett förhandsbesked om din sjukdom eller skada är ersättningsbar på resan.

Omfattas du av försäkringen på resan?

Här kan du få en bedömning om du kommer att omfattas av din försäkring, när du är sjuk eller skadad före avresan. Frågorna besvaras hos våra partner - antingen SOS international eller Falck Global Assistance.

Vanliga frågor och svar om reseförsäkringen

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om reseförsäkring och sjukvård utomlands.

De här länderna kräver ett särskilt intyg på att du har giltig reseförsäkring. Om du ska resa till ett av dessa länder behöver du beställa "Intyg om reseförsäkring" av oss – ring oss på 0771-950 950.

Sjukvårdssystemet i USA är både speciellt och kostsamt. Om du råkar ut för sjukdom eller skada ska du alltid kontakta våra larmcentraler direkt. 

Vi förhandlar oftast om priset direkt med sjukhuset, men fakturan kan skickas från ett externt bolag utanför sjukhuset. Ibland händer det att de skickar påminnelser direkt till dig som fått vård.

Kontakta oss direkt på telefon 0771-950 950 om du får påminnelser eller känner dig osäker.

Försäkringen gäller inte för kostnader som har samband med graviditet och förlossning efter vecka 28, även om det finns flygbolag som accepterar att man reser senare i graviditeten.