Att resa med barn

Det är härligt att resa iväg med barnen på längre resor, men det kräver också en hel del förberedelser och annat att ta hänsyn till.
Barn är mer känsliga än vuxna. Därför är det viktigt att de får mycket vätska och är ordentligt skyddade mot solen vid varma resmål. Ha gärna ett boende med luftkonditionering och packa med vätskeersättning för säkerhets skull.

Om resan går mellan flera tidszoner är det bra att resa på natten. Då är det lättare att hålla fast vid rutiner och förhoppningsvis får både föräldrar och barn sova.

Färgglada kläder är bra!

 • Att klä ditt barn i färgglada kläder kan vara en smart grej vid resan. I vimlet på stationen, flygplatsen eller marknaden kan en hel del stress undvikas om du råkar tappa bort ditt barn. Då kan den där knallröda solhatten och rosa skjortan vara guld värd!

Flyga med barn

Flygbolag är vana vid att ha små barn som resenärer. På de flesta långflygningar finns babyvaggor (även kallade basinetter) där små barn kan ligga. Annars brukar barn upp till två år få sitta hos ena föräldern med specialbälte.

Vid såväl korta som långa flygresor är det bra att packa ett resekit för de små barnen: ett par ombyten, våtservetter, en tom pipmugg och något som underlättar tryckutjämningen.

Tryckutjämning för barn

En del barn tycker det är väldigt jobbigt med tryckutjämning - framför allt mindre barn. Små barn kan pröva att suga på napp, flaska eller att tugga på majskrokar. När barnen bli äldre kan de lära sig tryckutjämna själva eller tugga tuggummi.

Det är även bra att ge nässprej innan start och landning då det underlättar tryckutjämningen.

Inför flygningen

 • Mat 
  Många flygbolag erbjuder barnmat vid beställning men du kan även ta med egen barnmat.
 • Vätskor i handbagage 
  Det finns olika begränsningar för vad som är tillåtet i handbagaget. Ta reda på vad som gäller för flygning utanför EU.
 • Packning 
  Ta gärna med extra kläder för barnen i handbagaget.
Vissa resmål kräver vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vaccinationer för barn inför resan

Genom det allmänna vaccinationsprogrammet får barn i Sverige flera vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar redan vid tre månaders ålder.

Vissa resmål kräver dock vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Därför är det bra att kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan resan.

Har ditt barn gått igenom vaccinationsprogrammet?

 • Har ditt barn ännu inte gått igenom hela vaccinationsprogrammet? Då kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Barnet kan dessutom behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet - precis som en vuxen.

  Kontakta BVC eller en vaccinationsmottagning för råd i god tid innan avresan.

Försäkra familjen

En lång resa med barnen kräver också en bra försäkring. I vår hemförsäkring ingår ett reseskydd för dig och din familj under resans första 45 dagar. Förutom skydd på resgods upp till 40 000 kr kan du även få ersättning för läkarvård.

Reseförsäkring

Våra reseförsäkringar hjälper till att lindra resfebern. Om du har vår hemförsäkring så har du ett skydd som räcker långt. Du kan lägga till ett utökat skydd som vi kallar Resklar.
Källhänvisningar: 1177.se, Konsumentverket och Folksam.