Barn i baksätet

Bilars säkerhetsnivå har ökat avsevärt de senaste 15 åren men nya säkerhetssystem är ofta inte anpassade för barn i baksätet. Vi har granskat de 30 mest sålda nya bilmodellerna 2015 och bedömt deras baksätesskydd och säkerhet för barn.

För en barnfamilj är det särskilt viktigt med säkerheten i baksätet både för vuxna och barn. Men de förbättringar som skett i säkerhetsystem de senaste åren finns inte alltid tillgängliga för passagerare i baksätet. I synnerhet gäller detta barn i åldern 4-12 år som är en grupp bilindustrin inte prioriterat.

Folksam testar

Vi har granskat baksätesskydd i de 30 mest sålda nybilsmodellerna 2015 i Sverige och bedömt vilka som har bäst egenskaper när det gäller en säker transport av barn. Granskningen bestod i att mäta hur mycket plats som blir över framför en stor bakåtvänd barnstol och vilka bilar som har viktig säkerhetsutrustning i baksätet.

Resultatet visar delvis att stor bil inte nödvändigtvis har det största innerutrymmet.
För att klara kollisioner i högre hastigheter har bilarna konstruerats allt styvare och robustare. Det gäller i synnerhet de minsta bilarna. Det innebär att påfrestningarna vid en krock skulle bli kraftigare om det inte kompenserades med bältesförsträckare, kraftbegränsare och krockkudde.

Idag har det skett stora framsteg för både förare och passagerare i framsätet. Däremot har säkerhetsutvecklingen inte gjort samma framsteg i baksätet även om det blivit bättre. Bältespåminnare i baksätet och sidogardiner finns exempelvis i många nya bilar. Större skillnader är det med bältessträckare och kraftbegränsare bak.

Eftersom det främst är barn som åker i baksätet är det framför allt de som drabbas, men även vuxna drabbas.

Läs mer om säkerhet i bilen

Barn upp till 4-5 år behöver utrymme för att kunna sitta bakåtvänt.
Oavsett om en bakåtvänd bilbarnstol för äldre barn (9 månader – 5år) placeras i fram- eller baksätet inkräktar den ofta på utrymmet för övriga passagerare. En rymlig kupé är viktigt för att kunna ge plats för bakåtvända barnstolar vilket minskar benägenheten att vända barnet framåt för tidigt i brist på utrymme.

Att vända ett barn framåt kanske redan vid två-tre års ålder, ökar risken upp till fem gånger för en allvarlig skada i en frontalkollision.

Säkrast i bakåtvända bilbarnstolar

Små barn åker säkrast i bakåtvända bilbarnstolar och vår rekommendation är att barn ska sitta bakåtvänt upp till minst fyra års ålder. Som förälder kan det vara svårt att veta vilken bil som skapar bäst förutsättningar för en säker transport av barn, vilka säkerhetssystem är viktigast och vilka bilar som ger bäst utrymme för en bakåtvänd bilbarnstol.

Läs även vårt test av 17 populära bilbarnstolar

På uppdrag av Folksam har MHF testlabb gjort mätningar för att se vilket utrymme som återstår framför en bakåtvänd barnstol i baksätet. Som referens har en 181 cm lång person placerat sig på passagerarsätet fram. Testpersonen har placerat sig så att knäna precis når instrumentbrädan varefter passagerarstolen position uppmätts.

Därefter har en barnstol monterats bakom främre passagerarstolen och passagerarstolens position uppmätts på nytt. Bilarna med betyg 5 har ett överskott av utrymme på minst 5 cm.

Betyg 4 innebär ett överskott av utrymme på mellan 0-4 cm. De bilar som fått ja under säkerhet* klarar säkerhetskraven i Folksams ”Säkra&Snåla nybilar 2016” samt har bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin bak som standard i baksätet.
Två bilar fick högsta betyg i utrymme och säkerhet: Volvo V70/XC70 och Kia Sportage. Övriga bland bilar med störst utrymme var Skoda Octavia och VW Passat.

Annars var en slutsats i testet att storleken på bilen inte spelar så stor roll. De största bilarna hade exempelvis inte alltid störst utrymme i baksätet utan fick se mindre bilar som Peugeot 208 och Volkswagen Golf få bättre betyg.

Kolumnen säkerhet visar bilar som klarar av säkerhetskraven i Folksams "Säkra&snåla bilar" samt har bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin bak som standard i baksätet.
Märke och modell Betyg Säkerhet
Volvo XC70 5
Kia Sportage 5
Volvo V70 5
Volkswagen Passat 5
Skoda Octavia 5
Audi A4 4
Mercedes C-Class 4
Toyota Avensis 4
Volkswagen Tiguan 4
Volvo XC60 4
Volvo V40 4
Audi A6 4
BMW 5-Serie 4
Nissan Qashqai 4
Peugeot 208 4
Peugeot 308 4
Seat Leon 4
Volkswagen Golf 4
Volvo V60/S60 4
Audi A3 3
BMW 3-Serie 3
Ford Focus 3
Kia Ceed* 3
Renault Clio 3
Skoda Fabia 3
Toyota Auris 3
Volkswagen Polo 3
Mitsubishi Outlander** 3
Renault Captur 2
Toyota Yaris 2
* Likadan som Hyundai I30

** Fast baksäte

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.