Feber hos barn
Det är lätt att bli orolig när ditt barn är sjuk, men feber hos barn är vanligt och oftast ofarligt. Kroppen reagerar med feber som en led i sitt försvar mot infektioner, ofta beror det på virus men ibland bakterier. Här får du tips och råd om vad som gäller när ditt barn har feber.
Om ditt barn har en temperatur på 38 grader eller mer har det feber. Men stirra dig inte blind på termometern, ibland får barn feber utan att vara väldigt sjuka. Hur barnet verkar må i allmänhet är en viktig ledtråd.
Låt barnet vara feberfritt ett dygn innan det återvänder till förskola eller skola, så undviker ni att smitta kompisarna.
Varför får barn feber?
Feber är ett tecken på att immunförsvaret försöker bekämpa något, ofta vanliga infektioner som förkylning, influensa, öroninfektioner och halsinfektioner. Även urinvägsinfektion, maginfektion eller lunginflammation kan framkalla feber.
Om ditt barn nyligen fått vaccin kan även det vara en förklaring till reaktionen. I ovanligare fall kan feber bero på underliggande sjukdom.
Vad anses vara feber hos barn?
Gränsen för feber beror på vilken kroppsdel du tar tempen på. Mäter du i rumpan räknas en temperatur över 38,0 °C som feber, men över 37,5 °C räcker i munnen.
Ibland kan hög temperatur bero på annat, så som snabb lek eller varma kläder.
Att mäta barnets temperatur
Är ditt barn under ett år gammalt bör du ta tempen i rumpan. Är ditt barn äldre än ett år är det bäst att ta tempen i örat. Följ tillverkarens anvisningar för att få tillförlitliga resultat.
8 symptom på feber
- Värme - Ditt barn känns varmt när du lägger handen mot barnets panna.
- Trötthet - Ditt barn orkar inte hålla igång som vanligt.
- Dåligt humör - Ditt barn är ledsen och klagar mer än vanligt.
- Sömnrubbning - Ditt barn har svårare att somna eller vaknar oftare.
- Bristande aptit - Ditt barn vill inte äta och dricka som normalt.
- Köld - När febern stiger kan barnet frysa och huttra.
- Svettningar - När febern går ner känner sig barnet varmt och klibbigt.
- Förvirring - Barnet kan höra och se saker som inte stämmer och därför verka förvirrad.
Våra barnförsäkringar
Källa till artikeln:
Johanna Rubin, barnläkare - Infektioner hos barn i förskolan
Publicerad 1 juni 2023.