Feber hos barn

Det är lätt att bli orolig när ditt barn är sjuk, men feber hos barn är vanligt och oftast ofarligt. Kroppen reagerar med feber som en led i sitt försvar mot infektioner, ofta beror det på virus men ibland bakterier. Här får du tips och råd om vad som gäller när ditt barn har feber.

Om ditt barn har en temperatur på 38 grader eller mer har det feber. Men stirra dig inte blind på termometern, ibland får barn feber utan att vara väldigt sjuka. Hur barnet verkar må i allmänhet är en viktig ledtråd. 

Låt barnet vara feberfritt ett dygn innan det återvänder till förskola eller skola, så undviker ni att smitta kompisarna.

Varför får barn feber?

Feber är ett tecken på att immunförsvaret försöker bekämpa något, ofta vanliga infektioner som förkylning, influensa, öroninfektioner och halsinfektioner. Även urinvägsinfektion, maginfektion eller lunginflammation kan framkalla feber.

Om ditt barn nyligen fått vaccin kan även det vara en förklaring till reaktionen. I ovanligare fall kan feber bero på underliggande sjukdom. 

Vad anses vara feber hos barn? 

Gränsen för feber beror på vilken kroppsdel du tar tempen på. Mäter du i rumpan räknas en temperatur över 38,0 °C som feber, men över 37,5 °C räcker i munnen.

Ibland kan hög temperatur bero på annat, så som snabb lek eller varma kläder.

Att mäta barnets temperatur

Är ditt barn under ett år gammalt bör du ta tempen i rumpan. Är ditt barn äldre än ett år är det bäst att ta tempen i örat. Följ tillverkarens anvisningar för att få tillförlitliga resultat.

8 symptom på feber

  • Värme - Ditt barn känns varmt när du lägger handen mot barnets panna.
  • Trötthet - Ditt barn orkar inte hålla igång som vanligt.
  • Dåligt humör - Ditt barn är ledsen och klagar mer än vanligt.
  • Sömnrubbning - Ditt barn har svårare att somna eller vaknar oftare.
  • Bristande aptit - Ditt barn vill inte äta och dricka som normalt.
  • Köld - När febern stiger kan barnet frysa och huttra.
  • Svettningar - När febern går ner känner sig barnet varmt och klibbigt.
  • Förvirring - Barnet kan höra och se saker som inte stämmer och därför verka förvirrad.

För vissa barn kan hög feber leda till feberkramp. Det innebär att barnet kan börja rycka i armar och ben, bli stela och även förlora medvetandet. Det är hemskt att se sitt barn drabbas av feberkramp, men oftast är krampen ofarlig och går över efter några minuter.

När ditt barn krampar

Följ de här råden under tiden kramperna pågår

  • håll dig lugn och nära barnet
  • lägg barnet på en plats där det inte kan ramla
  • låt kramperna pågå utan att försöka stoppa dem
  • skriv upp tiden, så du vet hur länge det pågår.

Då ringer du 112

Kontakta omedelbart 112 om något av följande stämmer

  • barnet har sitt första anfall någonsin
  • kramperna återkommer inom ett dygn
  • kramperna pågår i över fem minuter
  • barnet förlorat medvetandet i över fem minuter.

Efter kramperna

När ni båda kan pusta ut är det bra om du

  • vrider barnets huvud åt sidan, så det lättare kan andas
  • kontaktar vårdcentral för att utesluta allvarlig sjukdom
  • är medveten om att barnet kan vara trött.

Det finns mycket att göra för att lindra ditt barns feber. Förhindra uttorkning genom att locka barnet med dryck av olika slag, kanske juice eller saft slinker ner lättare än vatten? Vila är bra, men låt barnet vara uppe och leka om det orkar.

Blir barnet för varmt tar du av lite kläder och öppnar ett fönster. Om barnet fryser kan du stoppa om med en gosig filt, men undvik tjocka lager. Prioritera att göra mysiga saker ihop, även om det innebär att läsa favoritsagan tio gånger om.

Febern är kroppens eget försvar, så undvik helst febernedsättande medicin. Har barnet väldigt svårt att äta eller att somna på kvällen kan du lindra besvären med medicin, men är barnet yngre än sex månader bör du ringa läkare innan.

Hög feber hos små barn

En temperatur mellan 39 - 40 grader anses vara hög feber hos barn. Det är vanligt att barn får hög feber, utan att vara väldigt sjuka. Feber över 40 grader kan vara skadlig, så ta tempen på barnet ofta. Tänk cokså på att få i ditt barn vätska.

Om ditt barn har feber och är under tre månader bör du kontakta vårdcentralen. Detsamma gäller om barnet är över tre månader och verkar väldigt sjukt. Har barnet över 40 graders feber ska du också ringa vårdcentralen. 

Feber och kräkningar

Kräkning är ett vanligt symtom vid feber hos barn. Ge barnet regelbundet med vätska, gärna lite och ofta. Kräks barnet i över ett dygn eller verkar barnet uttorkat och kissar mycket mindre än vanligt ska du kontakta vården direkt.

När kräkningarna lugnat sig kan det vara svårt för barnet att återfå aptiten, så börja med små portioner lättsmält mat. Att få i barnet vätska, salt och socker är viktigast för återhämtningen.

Utslag i samband med feber

Ibland händer det att barn får utslag i samband med feber. Vattkoppor är mycket vanligt och smittar lätt, ger kliande blåsor över hela kroppen och ofta feber. Mässling och röda hund ger också feber, men är sällsynta i Sverige idag.

En rätt vanlig typ av utslag hos barn i skolåldern är femte sjukan. Den börjar med feber och runt en dag efter blir barnet röd på kinden. Om barnet har hög feber i tre - fyra dygn följt av utslag på mage och rygg kan det vara tredagarsfeber.

Återkommande feber hos barn

Eftersom barns immunsystem är mindre utvecklat än vuxna drabbas de oftare av infektioner. Det kan röra sig om allt ifrån luftvägsinfektioner till öroninfektioner och urinvägsinfektioner.

Upp till fyra års ålder har barn i genomsnitt sex till åtta infektioner per år. Mer än en tredjedel av förskolebarnen visar symtom på infektion över hälften av veckans dagar. 

Vissa barn kan få feber oftare på grund av genetiska faktorer eller svagare immunsystem. Skriv upp mönster och symtom, så är du väl förberedd om du vill rådgöra med läkare.

Folksams sida om barnsjukdomar

Folksams sida om Utslag på barn

Förkylning beror allra oftast på virus och är den vanligaste typen av infektion bland barn och vuxna. Både barn och bebisar får ofta feber vid förkylning, tillsammans med andra symptom som snuva, hosta, nästäppa och halsont.

Barn under sex månader är något skyddade mot förkylningar tack vare antikroppar från mamman, men är ändå känsliga för infektioner.

För ett barn är det normalt att ha mellan tio och femton förkylningar per år. Först när de blir runt tio år gamla har de uppnått ett skydd likt vuxna och drabbas mer sällan, ungefär fem till tio om året. Barn får också lättare hög feber vid förkylning än vuxna, 39-40 grader är vanligt och går oftast över efter några dagar.

Tips! Lär ditt barn att tvätta händerna för att undvika att smittas av förkylningar. Gör det roligt genom att sjunga en sång och leka att händerna är fjärilar som flaxar i skummet!

Oftast går febern över av sig själv utan att du behöver kontakta vården. Varar febern i över fyra dagar är det bra om du ringer vårdcentralen för råd.

När ditt barn har feber ska du i dessa fall söka omedelbar vård:

  • Barnets feber är 41 grader eller mer.
  • Febern är under 41 grader men barnet är mycket sjukt, har ont eller gråter oupphörligt.
  • Barnet dricker inget eller verkar allmänt uttorkad.
  • Barnet är under tre månader gammalt.
  • Barnet är under sex månader gammalt och visar inga tecken på förkylning.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.

Källa till artikeln:

1177 - Feber hos barn

Johanna Rubin, barnläkare - Infektioner hos barn i förskolan

Publicerad 1 juni 2023.