Utslag på barn

Det finns en del hudförändringar vid födelsen som är kvar under de första levnadsåret/åren. Till exempel kan det rodnade kilformade märket med spetsen riktad mot näsroten, ”storkbettet”, finnas kvar.
Ofta finns liknande förändringar på ögonlocken samt nästan alltid i nacken. Det är en ansamling av vidgade blodkärl. Det bleknar av spontant med stigande ålder och har oftast försvunnit fram emot ett års ålder, först i pannan och senare i nacken.

Hos en del äldre barn kan det synas då barnet skriker eller av annan anledning blir röd i ansiktet.

Utslag på barn

  • Alla barn får någon gång utslag, prickar eller hudförändringar. Det kan till exempel vara eksem, födelsemärken eller utslag vid virus- eller bakterieinfektioner.

    På 1177.se finns det en bra bildguide om hur dessa ser ut.

    Bildguide om utslag på 1177.se
Många födelsemärken försvinner så småningom spontant.

Födelsemärken på spädbarn

Andra födelsemärken som orsakas av blodkärl är smultronmärken, även kallat jordgubbshemangiom, som nu blivit allt mer synliga och blir större. De växer med barnet. Så småningom försvinner dessa födelsemärken spontant. När märket blir grått i centrum är det ett tecken på att det är på väg att tillbakabildas. Det är endast om märket är olämpligt placerat som man ska göra något åt det.

Skorv/Mjälleksem

  • Spädbarnet kan få gulvita, fettaktiga fjäll i hårbotten och ner i pannan i ögonbrynen, så kallad skorv eller mjölkskorv. I hudvecken kan huden bli irriterad och röd. På kroppen kan barnet få rodnade, fjällande fläckar.

    Detta eksem kliar inte och det försvinner i regel upp mot ett års ålder. Det finns salvor men skorv försvinner av sig själv, även om det kan ta tid.

Eksem och kliande barn

Barn som bajsar ofta och mycket eller råkar få ligga länge i en kissig blöja får inte sällan blöjeksem. Huden blir röd och irriterad och ibland uppstår en svampinfektion kallad (Candida). Lufttorka stjärten så ofta som möjligt och ha på en läkande och skyddande salva, exempelvis Inotyol salva.

Atopisk dermetit/eksem

Atopisk dermatit är en vanlig hudsjukdom som ungefär var femte barn får. Det innebär torra, röda och kliande utslag på huden. Före ett års ålder börjar detta oftast på kinder och blöjområdet. Från två års ålder sätter det sig främst i veck, underben och underarmar.

Det är inte klarlagt varför atopisk dermati uppstår men arv och miljö spelar in. För de flesta försvinner besvären under uppväxten.

Dreglande och nappsugna barn

  • Barn som dräglar eller suger mycket på napp kan få rodnad och irriterad hud kring munnen, framför allt underläppen. Försök att ta bort nappen då barnet sover, och låt huden torka. En vanlig fuktskyddande salva, exempelvis Idominsalva eller zinksalva bör hjälpa.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.