Fallolyckor i hemmet

Det finns många små saker som är lätta att glömma bort utanför köket och badrummet, men som kan vara farligt för barnen. Barn är som sagt både nyfikna, smakar och klättrar på det mesta. Därför är fallskador vanliga för småbarn.

I många fall handlar det om oundvikliga fall där barnet faller ur soffan, när de börjat gå eller från föräldrarnas säng. Oftast är dessa fall harmlösa - däremot kan det bli illa om barnet faller vid en höjd över en meter.

Vid tidig ålder är barns huvud tungt jämfört med resten av kroppen. Därför är det oftast huvudet som träffar golvet först. Här listar vi några av åtgärderna du kan ta mot fallolyckor i hemmet.

Få information om vad du behöver göra om ditt barn har skadat tänderna i en fallolycka

Ordna en trappgrind

Barnen ramlar lätt i trappan och många gånger kan de skada sig svårt. Med halkskydd och grindar kan man förebygga.

Barnsäkra trappan

 • Sätt upp trappgrindar både uppe och nere.
 • Halkskydd på trappstegen är en hjälp för både barn och vuxna. Halkskydd är bra att ha även under mattor.
 • Öppningar mellan trappsteg ska inte vara större än 10 centimeter. Finns det en risk för barnet att falla mellan bör nät monteras.
 • Om avståndet mellan spjälorna i räcket är över 7,5 cm kan barnet fastna. Se till att mellanrummet täcks.

Var försiktig vid skötbordet

Skötbordet blir snabbt en central plats i omvårdnad av ditt barn. Och här följer samma regel som badrummet - du bör aldrig lämna ditt barn ensam på skötbordet.

Många skötbord finns i badrum där golvet i regel är hårdare än i övriga hemmet vilket gör högre fallolyckor extra farliga.

Att tänka på med skötbord

 • Lämna aldrig ditt barn ensamt på skötbordet.
 • Om du behöver hämta något - håll altltid en hand på ditt barn.
 • Se till att ditt skötbord är stabilt och att det finns bra förvaringsplatser. Om du har blöjor, våtservetter och salvor nära bordet behöver du inte gå ifrån.

Fönsterlås

Barn är nyfikna och kan lätt med sina små händer pilla upp ett fönster eller en balkongdörr. Se till att ha lås och spärrar.

Så säkrar du dina fönster

 • Håll alla fönster och balkongdörrar låsta.
 • Alla fönster, altan- och balkongdörrar bör ha spärranordningar. Spärranordningar förhindrar att barnen kan klättra ut och att fingrar kommer i kläm.
 • Fönster och balkongdörrar ska inte gå att öppna mer än 10 centimeter.
 • Glöm inte dörrstop till dörrarna. En kil under dörren hindrar barnet att klämma sig.

Glöm inte

Hörnsäkra borden
Ett rejält bord med skarpa kanter kan skapa stor skada vid fall. Hörnsäkra borden under ditt barns första år.

Fäst hyllor i väggen 
Barn är som sagt väldigt kära i att klättra. Det kan leda till en rejäl olycka om hyllan där hemma inte är fäst i väggen.

Säkra studsmattan med skyddsnät
Barn älskar att hoppa på studsmattan men små barn har inte ett fullt utvecklat balanssinne. Därför bör de inte hoppa utan övervakning av en vuxen. 

Tips för att hoppa studsmatta säkert

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.