Efter förlossningen

Den första tiden efter födseln

Den första tiden efter födseln finns det mycket att tänka på. Om allt gått bra med födseln brukar mamma och barn få stanna på sjukhus 1-3 dygn och beroende på vilket sjukhus kan även partnern ibland få stanna över.
För mammor som tidigare fött brukar sjukhusvistelsen bli kortare och hemgången kan ibland till och med ske samma dag.

Den första amningen

Ett nyfött barn sover mycket och när det vaknar till är mat på agendan. Den första mjölken som mammor kan ge sitt nyfödda barn är råmjölken. Det är inte så mycket mjölk som kommer de första dygnen men den innehåller otroligt viktiga ämnen och proteiner som skyddar barnet mot infektioner.

Efter 3 till 5 dagar förändras bröstmjölken och övergår successivt till det som kallas mogen bröstmjölk.

Problem med amningen

Det är inte alls ovanligt att mammor får problem med amningen. Av andra skäl, medicinska fysiologiska eller psykologiska, kan inte heller alla mammor amma sina barn. I Sverige är det dock inga större bekymmer med amningsproblem.

Dels erbjuds bra stöd vid amningsproblem och dels finns näringsrika modersmjölkersättningar. Dessutom kan man pumpa ut bröstmjölk med bröstpumpar med fördelen att din närstående kan mata ditt barn!
Den första tiden efter förlossningen är det inte alls ovanligt med amningen

Om bröstmjölk

 • Bröstmjölken är den naturliga födan upp till sex månaders ålder, men därefter behöver barnet annan mat för att få i sig tillräckligt av vissa näringsämnen, till exempel järn. Under andra levnadshalvåret utbyts successivt en amningsmåltid mot fastare mat, smakportioner, mosad mat och gröt.

De första dygnen för ditt barn

Förutom amningen och sömnen ska ditt barn anpassa sig till livet utanför mammas mage. Det är viktigt med mycket närhet för ditt nyfödda barn och det är viktigt att barnet får ligga nära mamman eller den andra föräldern med mycket hud mot hud-kontakt.

Hur ofta ska ett barn bajsa?

Ditt barn kissar och bajsar i normala fall redan första dygnet. Det första bajset kallas barnbeck och är segt. Efter det är det precis lika vanligt att ett nyfött barn bajsar flera gånger om dagen som att det kan gå upp till 2-3 veckor. Det är normalt för barn som ammas innan maten övergår till mer fast föda.

Barnskrik och spädbarnskolik

Barnskrik är en naturlig del av barnets första levnadstid. För vissa föräldrar kan det också bli den första rejäla prövningen på föräldraskapet. När ett spädbarn skriker är det oftast för att barnet vill att du ska veta att den exempelvis behöver närhet, är för varm eller kall, har ont eller vill ha mat.

För andra kan skrikandet dock vara bestående. Upp till vart sjätte barn drabbas av spädbarnskolik, även kallat tre månders kolik. Anledningarna till spädbarnskolik är inte klarlagda men består av att barnet från två veckors ålder upp till 3-4 månaders ålder otröstligt skriker.

Om du misstänker spädbarnskolik

 • Om du misstänker att ditt barn är drabbat av kolik bör det undersökas av en läkare för att säkerställa att skriken inte är på grund av något annat besvär såsom exempelvis öroninflammation eller en maginfektion.

Mammans första tid efter förlossningen

Att bära och föda barn är inte bara en fysisk påfrestning för kvinnan. Både psykiskt och hormonellt kan omställningen efter förlossningen ha stor inverkan och så kallad förlossningsdepression där mamman drabbas av svår nedstämdhet är inte alls ovanligt.

Att båda föräldrar tar ett gemensamt ansvar är viktigt, både för att mamman ska få tid att ta igen sig och för att partnern ska bli delaktig första tiden.

Bra att tänka på efter förlossningen

 • Dela ansvaret
  Med bröstpump kan den andra föräldern ta nattpass.
 • Vid kejsarsnitt
  Det kan ta upp till ett år innan ingreppet är läkt
 • Förlossningsdepression
  Om du känner dig nedstämd underen längre tid - kontakta din BVC om hjälp.
 • Eftervärkar
  Kommer från att livmodern drar ihop sig och gör extra ont vid amning.
 • Avslag
  Avslag är en blodig flytning från livmodern som varar 4-6 v.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.
Källhänvisningar: 1177.se, Konsumentverket och Folksam.