Efter förlossningen

Den första tiden efter födseln finns det mycket att tänka på. Om allt gått bra med födseln brukar mamma och barn få stanna på sjukhus 1-2 dygn och beroende på vilket sjukhus kan även partnern ibland få stanna över.
För mammor som tidigare fött brukar sjukhusvistelsen bli kortare och hemgången kan ibland ske samma dag.

Hur mår kroppen efter en förlossning?

Det är vanligt att få lättare besvär de första månaderna efter en förlossning. Hur man upplever besvären är olika, det finns inget som är rätt eller fel att känna. En del får komplikationer som behöver behandling och då behöver du söka vård.

Är du osäker så kan du kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177 och där kan du också få hjälp om du inte vet var du ska vända dig.

Gå på efterkontrollen

Det är viktigt att du går på en efterkontroll och din barnmorska kan ha bokat in ett sådan för dig när ni sågs i slutet av graviditeten. Om det inte är gjort ska du kontakta din barnmorska och boka en tid, helst inom 2–3 månader.

Efterkontrollen handlar helt och hållet om dig och är viktig. Där kontrolleras bland annat din läkning och du har chansen att gå igenom din förlossning och diskutera preventivmedel och samliv.

Den första amningen

De första dygnen är det råmjölk som kommer ur brösten och den innehåller viktiga ämnen och proteiner som skyddar barnet mot infektioner. Efter tre till fem dagar förändras bröstmjölken och övergår successivt till det som kallas mogen bröstmjölk. Det brukar märkas genom att brösten blir svullna och spända och de kan även börja läcka. Svullnaden brukar lägga sig efter några dagar och om barnet har svårt att få tag vid amning på grund av svullnaden kan du prova att handmjölka lite innan.

I början av amningsperioden är bröstvårtorna känsliga och du kan få sugblåsor. Det är viktigt att barnet har ett stort tag om bröstvårtan och vårtgården. Du kan se när barnet släppt taget om bröstvårtan om den är rund i formen. Om den är sned eller tillplattad så har barnet inte rätt tag. Om du är osäker så finns det bra tips på vårdguidens sida 1177.se: Så ammar du - 1177 Vårdguiden.

Problem med amningen

Det är vanligt att få problem med amningen, särskilt de första veckorna efter barnets födsel. Ibland fungerar inte amningen och ibland är den inte ett alternativ och då kan man ge urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning på flaska. Bröstmjölksersättning liknar bröstmjölk så långt det är möjligt och innehåller all näring barnet behöver.

Om du vill rådfråga någon om vad du ska tänka på och vilken ersättning du ska ge ditt barn så kan du prata med personalen på BB eller kontakta din BVC-sköterska.

Om bröstmjölk

 • Bröstmjölken är den naturliga födan upp till sex månaders ålder, men därefter behöver barnet annan mat för att få i sig tillräckligt av vissa näringsämnen, till exempel järn. Under andra levnadshalvåret utbyts successivt en amningsmåltid mot fastare mat, smakportioner, mosad mat och gröt.

De första dygnen för ditt barn

Förutom amningen och sömnen ska ditt barn anpassa sig till livet utanför mammas mage. Det är viktigt med mycket närhet för ditt nyfödda barn som gärna får ligga nära mamman eller den andra föräldern med mycket hud mot hud-kontakt.

Hur ofta ska ett spädbarn bajsa?

Ditt barn kissar och bajsar i normala fall redan första dygnet. Det första bajset kallas barnbeck och är segt. Efter det är det precis lika vanligt att ett nyfött barn bajsar flera gånger om dagen som att det kan gå upp till 2-3 veckor. Det är normalt för barn som ammas innan maten övergår till mer fast föda.

Barnskrik och spädbarnskolik

Barnskrik är en naturlig del av barnets första levnadstid. För vissa föräldrar kan det också bli den första rejäla prövningen på föräldraskapet. När ett spädbarn skriker är det oftast för att barnet vill att du ska veta att den exempelvis behöver närhet, är för varm eller kall, har ont eller vill ha mat.

För andra kan skrikandet dock vara bestående. Upp till vart sjätte barn drabbas av spädbarnskolik, även kallat tremånaderskolik. Spädbarnskolik är att barnet från två veckors ålder upp till 3-4 månaders ålder otröstligt skriker flera timmar per dag och det är inte helt klart vad det beror på. En orsak kan vara magont på grund av att barnet får i sig för mycket luft vid matning. Det kan även bero på att barnet behöver äta mer.

Om du misstänker spädbarnskolik

 • Om du misstänker att ditt barn är drabbat av kolik bör det undersökas av en läkare för att säkerställa att skriken inte är på grund av något annat besvär såsom exempelvis öroninflammation eller en maginfektion.

Mammans första tid efter förlossningen

Att bära och föda barn är inte bara en fysisk påfrestning för kvinnan. Både psykiskt och hormonellt kan omställningen efter förlossningen ha stor inverkan och så kallad förlossningsdepression där mamman drabbas av svår nedstämdhet är inte alls ovanligt.

Känner du dig nedstämd eller som en dålig förälder finns saker du kan göra för att må bättre. Att båda föräldrar tar ett gemensamt ansvar är viktigt, både för att mamman ska få tid att ta igen sig och för att partnern ska bli delaktig första tiden.

Fem bra tips för att underlätta den första tiden med nyfött barn:

• Be om hjälp med praktiska sysslor
• Försök att ha så fasta rutiner som möjligt
• Ta promenader, gärna utomhus i dagsljus
• Våga tacka nej till besök och försök att inte boka upp dagarna mer än nödvändigt
Familjestöd Direkt är bara ett samtal bort, ring gärna en gång för mycket med dina frågor och funderingar

Går besvären inte går över kan du ha fått en depression och då är det mycket viktigt att söka hjälp. Kontakta barnmorskemottagningen eller BVC eller sök vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning om du mår mycket dåligt.

Bra att tänka på efter förlossningen

 • Dela ansvaret
  Med bröstpump kan den andra föräldern ta nattpass.
 • Vid kejsarsnitt
  Det kan ta upp till ett år innan ingreppet är läkt
 • Förlossningsdepression
  Om du känner dig nedstämd under en längre tid - kontakta din BVC om hjälp.
 • Eftervärkar
  Kommer från att livmodern drar ihop sig och gör extra ont vid amning.
 • Avslag
  Avslag är en blodig flytning från livmodern som varar 4-6 veckor.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.