Vad ska du tänka på när du väljer en begagnad bilbarnstol? Vår trafikforskare Maria Klingegård ger dig några bra tips på vad du ska tänka på.

Så väljer du begagnad bilbarnstol

Att välja rätt bilbarnstol är en viktig del av att skydda ditt barn när du är ute och kör. Folksams trafikforskare Maria Klingegård berättar om hur du väljer en begagnad bilbarnstol som är säker.

Först och främst är det viktigt att välja en bilbarnstol som har godkänd märkning för användning i Sverige enligt UN R129. Det finns också ett äldre godkännande enligt UN R44 som gäller. Här hittar du testresultat för de vanligaste bilbarnstolarna i Sverige som Folksam har genomfört.

När du väljer att köpa en begagnad bilbarnstol är vår rekommendation att välja en som fått Bäst i test eller märkningen Bra val av oss.

Se till att bilbarnstolen är hel

När du väl har bestämt dig för en modell och hittat en begagnad bilbarnstol att titta på är det viktigt att börja med en kontroll av skicket.

Första steget är att se till att utrustningen är komplett. Se till att monteringsanvisningar och underförankringsband finns eftersom de lätt kan försvinna. Om anvisningarna saknas finns dessa ofta att ladda ner hos tillverkaren av bilbarnstolen.

Kontrollera sedan skicket. I filmen visar vi hur du kontrollerar låsen och ser till att de går att stänga ordentligt. Du ska också vara uppmärksam på bältesbanden och se till att det inte finns några slitningsskador.

Om du hittar sprickor eller skador på bilbarnstolen kan det vara ett tecken på att den varit med om en olycka. Folksams trafikforskare Maria Klingegård

Kontrollera bilbarnstolens infästningspunkter och frigolit

Andra steget är att inspektera infästningspunkterna och se till att det inte finns några sprickor i materialet. Kontrollera även frigoliten under tyget och se till att den inte har några sprickor eller inbuktningar. Det gör du enkelt genom att ta av klädseln.

Sprickor eller andra skador kan vara tecken på att bilbarnstolen varit med om en olycka och bör då inte användas.

Hur gammal får en begagnad bilbarnstol vara?

En bilbarnstol har en ungefärlig livslängd på 10 år. Det baseras på beräkningar av hur material åldras, slits och allmänt hanteras. Svenska rekommendationer om bilbarnstolars livslängd (pdf)

För att du ska kunna använda din bilbarnstol så länge som möjligt är det därför bra om den inte är äldre än 4-5 år när du köper den.

Sammanfattande tips inför köp av begagnad bilbarnstol

  • Se till att bilbarnstolen är märkt med godkännande UN R129 eller UN R44.
  • Se till att bilbarnstolen är komplett med alla delar.
  • Säkerställ att lås och fästen fungerar.
  • Kontrollera att stolskalet och frigoliten på bilbarnstolen inte har skador eller sprickor.
  • Säkerställ att bältesbanden är hela. Finns det slitningar kan de vara en säkerhetsrisk vid en olycka.
  • Tänk på att den rekommenderade livslängden på bilbarnstol är cirka 10 år, men det är skicket som avgör.

Kan jag känna mig säker med att köpa en begagnad bilbarnstol?

Finns bilbarnstolen med som Bra val eller Bäst i test i vårt stora test av bilbarnstolar? Har du kontrollerat skicket enligt våra rekommendationer? Ja, då åker ditt barn säkert och du kan vara trygg i ditt beslut.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.