Barn och sömn

Under ett barns första månader har barnet ofta kvar samma sömnrytm som i magen och sömnen styrs av hungern. Efter några månader kommer barnet att anpassa sig till en normal dygnsrytm och efter ungefär ett halvår ha regelbundna sömnmönster.
Som förälder underlättar det om du tidigt har kvällsrutiner - även om du vet att barnet bara kommer sova några timmar. Sätt på pyjamas, sjung nattsånger och lägg barnet ordentligt på kvällen när det börjar bli sömnigt.

Separationsångest

Separationsångesten - också kallad åttamånadersångest är en period då ditt barn kan ha problem med att somna utan din närvaro. För att undvika eller lindra perioden bör du följa kvällsrutiner precis som vanligt och säga god natt.

Att smyga ut ur ett sovrum, hur lockande det än är, har ofta omvänd effekt om ditt barn märker att du är borta.

Välj rätt barnsäng

Ett spädbarn sover större delen av dygnet och till stor del på andra platser såsom barnvagnen, förälderns famn eller i soffan. Men det är i sängen som en stor del av de nattliga rutinerna sätts - både för dig och barnet. Vi rekommenderar att du kontrollerar att barnsängen uppfyller de krav som Konsumentverket ställer på barnsängar.

Rätt avstånd mellan spjälorna i barnsängen

Avståndet ska vara mellan 45 och 65 millimeter. Annars finns det en risk att fastnar över bröstkorgen om det försöker ta sig ut med fötterna före.

Dessutom bör ni köpa till ett spjälskydd. Trots att det bara är några centimeter fastnar barn väldigt lätt med armar och ben.

Tänk på detta med barnsängen

  • Höj och nedsänkbar botten som du kan anpassa utifrån barnets ålder (och din rygg)
  • En bra madrass ska inte vara för mjuk och passa formen på spjälsängen så att inte barnet kläms
  • Undvik att ha lösa prydnader i sängen som barnet kan ta bort och svälja
  • Köp en barnsäng som uppfyller Konsumentverkets märkning

Godkänd märkning enligt Konsumentverket

Enligt Konsumentverket ska en småbarnssäng ska vara märkt med namn, registrerat varunamn eller registrerat varumärke för tillverkare, distributör eller återförsäljare tillsammans med uppgifter som gör det möjligt att identifiera produkten. Det ska också finnas nummer och datum på den standard som sängen uppfyller.

Dessutom ska en linje eller annan märkning finnas på sängens sida för att visa hur tjock madrassen kan vara.

Låt barnet sova i egen säng

Att sova tillsammans med sitt barn kan vara väldigt mysigt - men är barnet under tre månader finns det en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Värmen som uppstår ökar risken då barnet "tror" att det är tillbaka i livmodern och slutar att andas.

Rekommendationen är att barnet sover i egen säng - med fördel kan ni placera spjälsängen bredvid er. Barnet kan sova tillsammans med föräldrarna under förutsättning att sängen är bred och sval.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.
Källhänvisningar: 1177.se, Konsumentverket och Folksam.