Många gravida gör fel med bilbältet

Vår undersökning visar att fyra av tio gravida använder bilbältet fel. Samtidigt finns det en stor okunskap hur bältet ska användas under en graviditet.

Att använda bilbältet rätt är alltid viktigt, inte minst under graviditeten då bältet ska skydda både mamman och det ofödda barnet.

Gör så här med bältet

Titta gärna på filmen

Folksam har tillsammans med Stiftelsen Chalmers Industriteknik genomfört en undersökning kring hur gravida använder bilbälte. Endast 29 procent av de tillfrågade kvinnorna hade fått eller aktivt sökt information om hur bilbältet ska användas under graviditeten.

Men även bland dessa kvinnor använde var tredje bältet felaktigt. Det vanligaste felet är att diagonalbältet över bröstet inte placeras på rätt sätt.

– Säkerhetsbältet är det viktigaste skyddssystemet, även för gravida. Som gravid är det extra viktigt att tänka på hur du sätter på dig bältet, så att både du och det ofödda barnet skyddas optimalt, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

Pressmeddelande och nedladdning av rapporten


Så här gör du

Bilbälte när du är gravid

Höftbältet ska ligga under magen och ska vara åtdraget mot höfterna så att det inte glider upp på magen. Den övre delen av bältet börjar mitt på skuldran som vanligt, läggs mellan brösten och dras sedan vid sidan av magen. Säkerhetsbältet ska sitta så nära kroppen som möjligt.

Köra bil när du är gravid

Självklart ska säkerhetsbältet alltid användas på rätt sätt. Ju längre fram i graviditeten desto mer behöver stolen också flyttas bakåt, speciellt på förarplatsen där det måste finnas rejält med luft mellan ratt och mage. Om det finns möjlighet så rekommenderar vi att du låter någon annan köra.

Undvik produkter som styr bort bältet

Det finns produkter för gravida som fungerar som komplement till bilens bältessystem genom att styra bort bältet från magen. Då det inte finns några krav på krocktester som visar hur dessa produkter påverkar bilbältets funktion, eller som styrker att dessa produkter ökar säkerheten bör dessa produkter ses som en komfortdetalj snarare än en säkerhetsprodukt.

Som gravid är det extra viktigt att tänka på hur du sätter på dig bältet Helena Stigson, forskare på Folksam

Så använder du bilbältet rätt

I vår undersökning var det 39 procent av gravida som gjorde fel med bilbältet, speciellt i senare delen av graviditeten. Vår trafikforskare Helena Stigsson förklarar och visar hur du ska göra.

Tryggare liv med barn

Barnen ligger oss extra varmt om hjärtat. Här har vi samlat information, tester och goda råd om ett tryggare liv med barn.

Våra barnförsäkringar

Gravidförsäkring går att teckna redan tidigt i graviditeten. Vi rekommenderar även att teckna en barnförsäkring som ger ett annat mer omfattande skydd när ditt barn är fött.