Mamma med barn och en barnvagn.

Minska risken för stöld av barnvagn

Nästan fyra av fem barnvagnar stjäls i anslutningen till hemmet. Vi erbjuder försäkring för barnvagn via våra hemförsäkringar.

Här får du dessutom tips om lås, märkning och vad du bör tänka på om du köper en begagnad barnvagn. Självklart hittar du också information om vad du ska göra om din barnvagn blivit stulen.

Tips: Så skyddar du barnvagnen från stöld

I denna film ger Ingela Höök, skadeförebyggare på Folksam, sina bästa råd om hur du undviker att din barnvagn blir stulen.

De flesta barnvagnar stjäls kring bostaden – 78 procent. 

Vår granskning visar:

 • 37 procent stjäls trots att de är inlåsta i barnvagnsrum eller cykelförråd (lås fast med vajer och larmdosa i något/några fasta föremål; ta med ett eller flera hjul om det är möjligt).
 • 28 procent stjäls utanför dörr eller innanför porten i trapphus (förvara inte barnvagnen i trapphus eller utanför din dörr, det medför extra stor risk för stöld och skador att lämna kvar brännbara delar eller att inte låsa fast barnvagnen – allra bäst är att ta med vagnen in i bostaden).
 • 12 procent stjäls i anslutning till förskola (lås fast med vajer och larmdosa i något fast föremål).
 • 13 procent stjäls från tomt eller innergård (undvik förvaring här även om det är tillfälligt, i annat fall håll alltid under uppsikt och lämna absolut inte kvar andra saker som är stöldbegärliga, som till exempel skötväskor, varor från butiken eller personliga saker).
 • 11 procent stjäls från andra offentliga platser som: Lek i parker, badplatser, betald aktivitet, besök vid vård, mat-/fikabesök, övrigt på stan/utomhus (sätt på larmdosa så larmet ljuder om någon försöker ta vagnen om du så lämnar den bara några sekunder – försök att alltid ha vagnen under uppsikt och förvara inget stöldbegärligt i vagnen).

Tänk på följande:

 • Lås fast din barnvagn med ett vajerlås med larmdosa. Den larmar om någon försöker ta din barnvagn.
 • Köp inte en begagnad barnvagn utan originalkvitto när du inte är helt säker på att den inte är stulen. Köper du en vagn som visar sig vara stulen, måste du lämna tillbaka den till den rättmätiga ägaren. Du får inte några pengar tillbaka. 
 • Parkera inte barnvagnen i trapphus. Den kan hindra utrymningsvägar vid brand eller locka till att tända på. Om du ”måste” parkera barnvagnen där, så ta med delar som innehåller brännbara material (allt som är tygbeklätt).
 • Märk din vagn med MärkDNA så du kan bevisa att den är din om den blir stulen. Sätt på dekaler om att den är DNA-märkt så blir din vagn med automatik mindre stöldbegärlig. 
 • Gör din barnvagn mer personlig genom att sätta på dekaler eller annat som är svårt att få bort. 
 • Lämna aldrig din barnvagn utan uppsikt utan att ha låst den. Det behövs bara sekunder för tjuven att agera – tillfället gör tjuven! 
 • Lås fast din barnvagn i fasta föremål och gärna i så många delar som möjligt 
 • Förvara inte stöldbegärliga saker i barnvagnen – som kontanter/betalkort, mobil, hörlurar eller inköpta varor – som lockar tjuven till att ta dem. Mobil och kontanter/betalkort förvarar du bäst närmast kroppen. 
 • Kan du inte låsa fast din barnvagn? Ta med ett hjul eller annat som gör att vagnen inte är komplett. Det förhindrar inte stöld, men kan vara avskräckande.  
 • Köp inte senaste/dyraste modellen – välj gärna en billigare vagn som inte är lika stöldbegärlig.
 • Spara kvitto på vagn och tillbehör till din barnvagn; ditt kvitto är en värdehandling. Ta gärna kort så du kan visa hur barnvagnen ser ut om den skulle bli stulen.  
 • Ska du sälja den vidare är det bra att visa att vagnen är din – då är ditt kvitto ett argument att få rätt betalt för din vagn. Den som köper den kan vara säker på att den inte köper stöldgods.

Var noga med att låsa fast din barnvagn – var även noga med att göra det så fort du lämnar din vagn utan uppsikt.   

”Jag ska bara” är barnvagnstjuvens bästa vän (tillfället gör tjuven). Gör du det enkelt för dig – gör du det enkelt för barnvagnstjuven.

I samarbete med Anticimex säljer vi ett mobilt larmsystem som skyddar din barnvagn – tillförlitligt och med ett intelligent larmsystem:

Larmbox + låskätting

Om du märker barnvagnen ökar du chansen att den återfinns vid stöld. Märkningen är enkel att applicera – du penslar den bara på ett antal ställen på föremålet du vill märka. I samarbete med Anticimex säljer vi SSF:s DNA-märkning:

SSF:s DNA-märkning

Om du ska resa med ett litet barn och har barnvagn med dig så är det skönt att kunna förbereda och planera så mycket som möjligt inför resan. Vi har samlat några smarta tips för att underlätta din resa med barnen.

Tips när du ska resa med barn

Försäkring av din barnvagn ingår i alla hemförsäkringar. Du behöver dock allrisk om du det skulle vara så att du själv skadat din barnvagn.

Vi ersätter stöld och skadegörelse på barnvagn oavsett om den varit inlåst eller inte.

Var extra uppmärksam om du ska köpa en begagnad barnvagn – speciellt om priset är lågt för en exklusivare vagn och om ”snabb affär” nämns i samband med köpet.   

Köp inte en barnvagn utan originalkvitto från någon om du inte vet med 100 procent säkerhet att vagnen inte är stulen.   

Köper du en stulen barnvagn kan du tvingas lämna tillbaka den till den rättmätiga ägaren – utan ersättning. Köp i ”god tro” finns inte längre. 

I denna film ger Ingela Höök, skadeförebyggare på Folksam, sina bästa tips vid köp av begagnad barnvagn.

Anmäla stulen barnvagn

 • Om din barnvagn har blivit stulen ska du göra en polisanmälan och anmäla din skada till oss. Här hittar du mer information om hur du gör en skadeanmälan.
 • Anmäl stöld av barnvagn

Våra hemförsäkringar

Oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa så ger våra hemförsäkringar ett bra skydd för allt du bryr dig om, till exempel din barnvagn.

Våra barnförsäkringar

För barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.