Hemförsäkring för din lägenhet

Det är viktigt att du har en hemförsäkring för din lägenhet för att skydda ditt hem och dina saker. Genom att försäkra lägenheten har du en ekonomisk trygghet om något skulle hända.

Vi har hemförsäkringar för dig som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Du kan välja mellan olika storlekar beroende på hur stort försäkringsskydd du behöver: Hemförsäkring, Hemförsäkring Mellan eller vårt mest omfattande skydd Hemförsäkring Stor som är topprankad i Konsumenternas försäkringsjämförelse.

Vi hjälper dig gärna att se över just ditt försäkringsbehov för hem och lägenhet.

Vilken hemförsäkring du ska ha för din lägenhet beror på om du har en hyresrätt, bostadsrätt eller ägarlägenhet.

När du bor i hyresrätt äger du inte lägenheten du bor i. Det betyder att din försäkring inte behöver täcka fast inredning och ytskikt i hyreslägenheten. Däremot behöver du en försäkring för lös egendom, alltså de saker som du äger, lånar eller hyr, till exempel möbler, kläder och hemelektronik.

Hyresrättförsäkringen täcker de vanligaste skadorna som kan uppstå på dina saker i hemmet om du råkar ut för inbrott, brand, vattenskada eller stöld. Den innehåller även ett reseskydd så att du och dina saker är försäkrade i hela världen under resans första 45 dagar. 

Väljer du vår Hemförsäkring Mellan eller Hemförsäkring Stor för lägenheten ingår allrisk i försäkringen. Allrisk är en slags oturs- eller drulleförsäkring som ersätter vanliga skador som uppstår genom oförutsedda och plötsliga händelser. Du kanske tappar mobilen i marken eller råkar sätta dig på glasögonen. 

Se ditt pris på hyresrättsförsäkring

Du som bor i en bostadsrätt har ett större ansvar över ditt boende än en person som bor i en hyresrätt. I en hyresrätt är hyresvärdens ansvar att ta hand om skador i hemmet, men som bostadsrättsägare är det du som ansvarar för tak, väggar, golv och köksinredning i din lägenhet. 

Det betyder till exempel att det är du som är ansvarig för skadan om din spis eller kylskåp skulle gå sönder. 

När du bor i en bostadsrätt behöver du ha en hemförsäkring för dina saker och ett bostadsrättstillägg som kan ersätta dig för skador som din lägenhet drabbas av. Det skyddet får du i vår bostadsrättsförsäkring.

Teckna vår bostadsrättsförsäkring här

Du som bor i en ägarlägenhet äger inte bara rätten att bo i lägenheten utan du äger hela lägenheten. Det betyder att du behöver en ägarlägenhetsförsäkring som täcker både ytskikt, tak och golv samt köksbänk, handfat och annan fast inredning i din lägenhet. 

Ägarlägenhetsförsäkringen skyddar också dina saker så som möbler, kläder och hemelektronik. Det ingår även ett reseskydd för dig och dina saker upp till 45 dagar på resa i hela världen.

Jämför innehåll i ägarlägenhetsförsäkring

När Konsumenternas Försäkringsbyrå gör sin jämförelse av alla försäkringsbolag gör de en sammanvägning av försäkringens olika delar. Jämförelsen görs i sex olika kategorier där varje del får ett betyg mellan ett och fem (stjärnor).

Vår Hemförsäkring Stor får en totalpoäng på 4,5 och därmed högst poäng av alla jämförda hemförsäkringar på marknaden.

Så här har Konsumenternas betygsatt våra olika försäkringsdelar på en skala från 1-5:

  • Egendomskydd i bostaden 4.9
  • Egendomskydd utanför bostaden 4.1
  • Reseskydd 4.4
  • Ansvarsskydd, rättsskydd, ID-skydd 4.4
  • Överfallsskydd 3,8
  • Värdering av hemelektronik 4.5

Konsumenternas intresse ligger i att ge dig som privatperson oberoende fakta och vägledning.

Se jämförelsen av hemförsäkringar här

Om du bor i en bostadsrätt har du ett större ansvar över ditt boende än en person som bor i en hyresrätt. Medan det i en hyresrätt är hyresvärdens ansvar att ta hand om skador i ditt hem är det du som bostadsrättsägare som är ansvarig om något går sönder.

Priset på en hemförsäkring beror på vilken omfattning du väljer när du försäkrar din lägenhet. Väljer du en hemförsäkring med större innehåll betalar du mer än om du väljer grundförsäkringen.

I hemförsäkringen ingår bland annat alltid egendomsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och reseskydd. Sen kan du till exempel lägga till allrisk, halverad självrisk och utökat reseskydd. 

Kostnaden för hemförsäkringen påverkas också av hur gammal du är och antalet personer som ingår i hushållet.

Vissa fackförbund erbjuder dessutom extra förmånlig hemförsäkring genom Folksam. Gå till ditt fackförbund för att se vilka eventuella förmåner du kan få.

Det finns inget lagkrav i Sverige att du måste ha en hemförsäkring men vi rekommenderar alla hushåll att ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen innebär att du kan få ersättning för dina saker om de exempelvis blir stulna i ett inbrott eller förstörs i en brand.

En hemförsäkring innehåller även flera andra viktiga skydd. Exempelvis ersättning för annat boende om din bostad blir obeboelig efter en skada, reseskydd om du skadas på utlandsresan och behöver hemtransport, överfallsskydd om du blir utsatt för våld och rättsskydd om du hamnar i rättslig tvist.

Om du bor i en bostadsrätt krävs det även att du har ett bostadsrättstillägg i hemförsäkringen då en vanlig hemförsäkring enbart täcker dina saker och inte själva lägenheten. Detta tillägg får du om du tecknar vår bostadsrättsförsäkring. 

Här kan du läsa mer om vilken sorts hemförsäkring du behöver

Ja, saknar du hemförsäkring riskerar du att förlora allt i till exempel en brand. Du förlorar dina ägodelar utan att få ersättning för dem och har du vållat skadan kan du också bli skadeståndsskyldig.

Förutom försäkring för dina saker behöver du också ett skydd för lägenhetens fasta inredning, till exempel parkettgolv och köksbänk. Med vår bostadsrättsförsäkring får du en trygg hemförsäkring för dina saker och din bostadsrätt. Det är viktigt att du som boende i en bostadsrättsförening är medveten om vilka skador du kan bli ansvarig för. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen till exempel vid vattenskador regleras i stadgarna och Bostadsrättslagen.

Så här gäller hemförsäkringen för andra hand:

Om du hyr ut i andra hand och din hyresgäst råkar skada dina saker gäller din hemförsäkring som vanligt. Den gäller däremot inte om hyresgästen skadar dina saker med flit.

Du som hyr i andra hand behöver ha en egen hemförsäkring som gäller för dig och dina egna saker. Läs mer om andrahandsuthyrning.

Hemförsäkringen gäller för alla som är bosatta och folkbokförda på samma adress och har gemensamt hushåll. Som inneboende omfattas du inte av din hyresvärds hemförsäkring eftersom ni inte delar hushåll. Därför rekommenderar vi att du tecknar en egen hemförsäkring.

Här kan du läsa mer om andrahandsuthyrning