FORL/TR

Tandsjukdom hos katt

FORL/TR är en vanlig tandsjukdom som kan orsaka smärtsamma skador på din katts tänder. TR står för Tooth Resorption, men tandsjukdomen är även känd som FORL – Feline Odontoclastic Resorptive Lesions.

Det finns ingen behandling som stoppar nedbrytningsprocessen när den väl är igång. Därför är det viktigt att undersöka kattens tänder regelbundet.

Vad orsakar FORL/TR?

FORL/TR beror på att den hårda tandvävnaden sakta bryts ned. Tillslut kan det bli hål in till pulpan (hålrummet inne i tanden där blodkärl och nerver finns). I dagsläget vet man inte exakt vad som orsakar sjukdomen.

Vilka katter drabbas av FORL/TR?

FORL/TR kan drabba alla typer av katter oavsett ålder. Däremot verkar det vara vanligare att vissa raskatter (exempelvis siames, abessinier och orientaliskt korthår) och äldre katter har högre risk att drabbas.

Tandsjukdomen kan oftast upptäckas genom att veterinären tittar i din katts mun. För att kunna bedöma hur omfattande skadorna är och vilken typ av behandling som behövs, krävs undersökning och röntgen av kattens mun under narkos.

Olika symptom för FORL/TR

 • Din katt har svårt att tugga maten, tuggar bara på ena sidan av munnen och tappar mat runt matskålen.
 • Pälsen blir tovig eftersom katten får svårt att sköta om pälsen när den har ont i munnen.
 • Beteendet ändras: din katt går undan/vilar mer än vanligt eller har förändrat humör.
 • Din katt tappar i vikt, dreglar eller luktar illa från munnen.
 • Det gör ont vid munnen och katten vill inte att du rör den där.
 • Aptiten förändras – din katt äter mindre än vanligt eller slutar äta helt.
 • Katten undviker hård och kall mat.
 • Katten gnisslar med tänderna.
FORL/TR kan oftast upptäckas genom att veterinären tittar i din katts mun.

Hur vet jag att min katt har FORL/TR?

FORL/TR kan oftast upptäckas genom att veterinären tittar i din katts mun och ser att det finns skador på tanden i tandköttkanten. Det kan även ha vuxit upp rött, lättblödande tandkött i skadan.

Ett vanligt ställe att se tecken på FORL/TR är på de främsta kindtänderna i underkäken – men ofta har flera tänder påverkats. Det drabbade området gör ofta ont och din katt kan rygga tillbaka eller klappra med tänderna om någon rör där.

För att kunna bedöma hur omfattande skadorna är och vilken behandling som behövs, krävs en undersökning och röntgen av din katts mun under narkos. När din katt är sövd görs tänderna rena från tandsten så att veterinären kommer åt att se bättre. Därefter mäter veterinären hur djupa tandfickor katten har och tänderna röntgas. Tandfickorna mäts genom att man använder en speciellt liten sond och känner efter i kanten där tandköttet fäster in mot tanden.

Täcker kattförsäkringen TR (FORL)?

 • Försäkringen täcker tandsjukdomen TR (FORL) om du har valt Kattförsäkring Stor och tillägget TR (FORL). Då täcks kostnader upp till 10 000 kronor per försäkringsår från veterinärvårdsbeloppet. Tillägget kostar mellan 450 kr – 650 kr beroende på kattens ålder.

  Se pris och köp kattförsäkring

Hur behandlar du FORL/TR?

Behandlingen beror på vad tandröntgen säger. Om tandroten är intakt så dras de drabbade tänderna ut i sin helhet. Om tandroten är ankylotisk (tandbenet har växt in i tandroten så den inte går att dra ut) – väljer man ofta att amputera tandkronan.

Kronamputation går till på så sätt att veterinären borrar bort den del av tanden som är ovanför tandbenet och sedan syr tandköttet över.

Kan jag förebygga FORL/TR?

I nuläget finns det ingen förebyggande behandling, eftersom man inte vet vad som leder till sjukdomen. FORL/TR är inte samma sak som karies eller tandlossning. Däremot är det vanligt att katter som är drabbade har problem med både FORL/TR och tandlossning.

Veterinären rekommenderar att du borstar tänderna på katten varje dag för att minimera risken för tandlossning.

Tips när du borstar tänderna på din katt

 • Försök borsta tänderna på din katt dagligen.
 • Använd en mjuk tandborste eller fingertuta.
 • Använd tandkräm som är anpassad för katter.
 • Borsta försiktigt tänderna längst fram på utsidan.
 • Försök borsta tänderna längre bak (går inte alltid).
 • Glöm inte att ge katten beröm efteråt.

Försäkra din katt hos oss

Genom att försäkra din katt i Folksam kan du enkelt få träffa en veterinär eller specialist när det passar dig. Har du inte försäkrat din katt hos oss? Nedan kan du läsa mer och teckna den kattförsäkring som passar dig.

Källa: FirstVet