Bra att tänka på

När du reser med din katt

Katten är en familjemedlem som gärna följer med i bilen. Det blir också allt vanligare att katten tas med på flyget. I båda fallen finns mycket att tänka på för att resan ska bli trygg både för katten och dig

Katter är sociala individualister som reagerar olika på miljöombyte. Träna katten redan som liten att åka bil kortare turer så att den inte blir stressad vid en längre resa. Att flyga med en katt kräver en hel del förberedelser.
Här hittar du ett antal saker att tänka på så att din katt ska må bra under resan.

Att tänka på

  • Du får inte lämna katten utan tillsyn om temperaturen riskerar att gå över +25°C eller under -5°C. Självklart ska katten få tillräckligt med mat och vatten under färden.
  • Många katter har lätt för att bli åksjuka. Din veterinär kan hjälpa till med att skriva ut åksjukepiller.
  • Säkerheten är viktig. Om katten är lös i bilen kan den vid en inbromsning bli till en tung projektil mot passagerarna och givetvis skadas själv.
  • Det är viktigt att du transporterar katten i en kattbur anpassad till kattens storlek och som är säkrad om du skulle behöva bromsa.
  • Om transporten tar mer än sex timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller motsvarande.
Det finns detaljerad information om djurtransporter på Jordbruksverket för dig som vill veta mer.

Jordbruksverkets regler

Ta i förväg reda på ditt flygbolags särskilda regler och boka resan i god tid, eftersom det finns begränsat antal platser för djur på flyget.

Att tänka på

  • Olika länder har olika införselregler av husdjur och det är viktigt att ha koll på dessa, till exempel vaccinationer. Du kan få hjälp av ambassaden för det land du ska till.
  • Hos en del flygbolag får små katter vara med inne i planet som handbagage, men det finns regler för hur stor väskan ska vara och vad den får väga. Katten får inte vara lös ombord på planet.
  • Katter kan transporteras i lastutrymmet i bur om flygbolaget har lastrum med värme och belysning. Träna katten att sitta i buren och se till att den uppfyller alla krav för flygtransporten.
Mer information finner du hos Jordbruksverket. Flygbolagen har också bra information om vilka som gäller hos dem.

Resa med katter