Fair play

Att få ett Grönt Kort

Hundratusentals barn och ungdomar spelar fotboll i olika serier runt om i Sverige. För att uppmuntra till gott beteende i alla lägen har Svenska Fotbollförbundet i samarbete med Folksam implementerat fair play och Grönt Kort i barn- och ungdomsfotbollen.

Erfarenheten visar att det har bidragit till många bra och värdefulla diskussioner om vad fair play innebär mellan de unga spelarna, deras föräldrar och ledare. Schysstare spel, som fair play går ut på, minskar risken för skador och gör det roligare och tryggare för spelare, ledare och domare.

Kriterier för fair play:

  • hjälper skadad med- eller motspelare
  • visar alltid respekt för alla
  • lyssnar på domaren
  • har en positiv attityd

Att få ett Grönt Kort

Grönt Kort är en satsning för att uppmuntra till fair play i barn- och ungdomsfotboll. Efter varje match ska ledare (eller av ledare utsedd förälder) välja ut en spelare i det andra laget som utmärkt sig lite extra som en schysst spelare enligt fair play-kriterierna. Det gröna kortet delas ut tillsammans med en motivering i samband med att lagen tackar varandra och domarna efter matchen.
Jag har kämpat för det här i två år Nils, 8 år, Ingarö IF

Nils håller stadigt upp sitt kort på andra sidan videosamtalet. Hans stolta leende sprider sig genom skärmen, tvärs över Stockholm, hela vägen till oss på Folksam.

Grattis! Berätta nu, vad hände?

Många av mina vänner i fotbollslaget hade fått ett kort. Jag har försökt spela schysst varje match i två år. Så efter den här matchen samlades vi, och de skulle dela ut matchens Gröna Kort. Så sa de att de ville ge kortet till nummer 1, alltså mig!

Wow! Har ni pratat mycket om Grönt Kort i laget?

Ja, vi har pratat om att man ska vara schysst mot alla. Inte ska skada någon annan, inte tackla svårt, och inte glidtacklas.

Hur brukar du köra schysst då?

Jag försöker köra mitt bästa men ändå inte göra illa någon. Och skjuta mål när man har chansen, men inte ta chansen från nån annan. En gång var det någon som sparkade en i mitt lag på smalbenet, så han fick jätteont. Då hjälpte jag honom, frågade om det gick bra och om han ville ha hjälp. Ledarna såg det och tyckte att det var schysst och bra.

Vad har du för tips till den som vill ha ett Grönt Kort?

Kämpa, ge aldrig upp!