NAV-kurs (fondförsäkring)
NAV (Net Asset Value) betyder nettoandelsvärde – det aktuella marknadsvärdet för en fondandel. Se även ”Valutaväxlingskostnad”.
Pensionsförsäkring - Tjänstepensionsförsäkring
En pensionsförsäkring/tjänstepensionsförsäkring kompletterar den allmänna pensionen. Försäkringen kan inte pantsättas eller belånas, inte heller ändras så att den förlorar sin karaktär av pensionsförsäkring. Möjligheten att överlåta försäkringen är också begränsad. Utbetalning görs löpande och beskattas som inkomst av tjänst. Vissa försäkringar har flytträtt. Det finns olika slags pensionsförsäkringar:
- Privat pensionsförsäkring kan tecknas av näringsidkare och av personer som saknar pensionsrätt i sin anställning.
- Kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring kan tecknasför anställda i företag med kollektivavtal.
- Kooperativ tjänstepensionsförsäkring är en kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring som kan tecknas för anställda inom kooperationen och folkrörelser.
- Individuell tjänstepensionsförsäkring kan tecknas för företagare och anställda i företag utan kollektivavtal samt i vissa fall även av anställda som komplement till kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring.
Pensionskapital - Försäkringskapital
Kapitalet i en traditionell försäkring byggs upp av inbetalda premier och påverkas av bland annat avkastning och avgifter. Kapitalet i en fondförsäkring består av fondandelarnas sammanlagda värde och är inte garanterat. Det påverkas av fondandelarnas värdeutveckling och kan därför både öka och minska under försäkringstiden.
Pensionsplan
En pensionsplan sätter ramarna för hur en tjänstepensionsförsäkring kan utformas. Förutom ålderspension kan planen innehålla bl.a. efterlevandepension, premiebefrielseförsäkring och sjukförsäkring.
Premie från premiebefrielseförsäkring
Gäller om försäkringen är kompletterad med premiebefrielseförsäkring: Under tid du varit långvarigt arbetsoförmögen har premierna till din försäkring betalats in av premiebefrielseförsäkringen.
Premieavgift
En procentuell avgift som tas ut direkt på varje inbetald premie.
Premiebefrielseförsäkring
Tillägg i försäkringen som innebär att premien betalas av premiebefrielseförsäkringen vid långvarig arbetsoförmåga till följd av sjukdom eller olycksfallsskada.
Premiebefrielsekostnad
Kostnaden för premiebefrielseförsäkring.
Privat pensionsförsäkring
Kan tecknas av näringsidkare och av personer som saknar pensionsrätt i sin anställning.
Se även ”Pensionsförsäkring - Tjänstepensionsförsäkring”.
Rabatt (fondförsäkring)
Avser bl.a. rabatt som fondbolag har gett på fondförvaltningsavgiften.
Ränta som tillförts kapitalet(traditionell försäkring)
Återbäringsränta har tillförts kapitalet och fördelats preliminärt utifrån de räntesatser som anges i årsbeskedet/pensionsbeskedet.
Tilläggsbelopp
Se "Avtalat försäkringsbelopp" eller "Garanterat försäkringsbelopp/pensionsbelopp".
Traditionell förvaltning - Traditionell försäkring
Traditionell förvaltning (traditionell försäkring) innebär att Folksam placerar och förvaltar den försäkrades försäkringskapital/pensionskapital. För att sprida riskerna och skapa en trygg tillväxt placeras kapitalet i olika tillgångsslag:
räntebärande papper, aktier, fastigheter och specialplaceringar. Förvaltningen följer de placeringsriktlinjer som fastställts av Folksams styrelser. Inför utbetalning är den försäkrade tillförsäkrad ett avtalat/garanterat försäkringsbelopp/pensionsbelopp. Om försäkringskapitalet utvecklas väl kan även tilläggsbelopp (återbäring) utbetalas.
Tredjepartsersättning (fondförsäkring)
Den ersättning som fondbolagen har betalat till Folksam. Ersättningen finansieras inte med avgifter i försäkringen och utgör därför inte någon ytterligare kostnad för kunden.
Utbetalning (kapitalförsäkring)
Utbetalning från försäkringen under året. Beloppet är skattefritt.
Utbetalning(pensionsförsäkring)
Utbetalning från försäkringen under året. Beloppet visas före avdrag för inkomstskatt.
Uttag (kapitalförsäkring)
Försäkringskapital som under året tagits ut i förtid, före avtalad utbetalningstidpunkt.
Uttagsavgift(kapitalförsäkring)
Kostnaden för förtida uttag från försäkringen under året.
Valutaväxlingskostnad (fondförsäkring)
Kurser som är noterade i utländska valutor räknas om av Folksam med hjälp av faktiskt erhållen eller officiell växlingskurs. Folksam har rätt att tillgodogöra sig ersättning för sina kostnader vid växling och överföring av valuta. Valutaväxlingskostnaden är inräknad i NAV-kursen då den redovisas. NAV (Net Asset Value) betyder nettoandelsvärde – det aktuella marknadsvärdet för en fondandel.
Villkorad återbäring(delen utan garanti i Försäkring med/utan garanti)
Värdet i del utan garanti består helt och hållet av villkorad återbäring, vilket innebär att värdet inte till någon del är garanterat av Folksam. Försäkringstagaren (i vissa fall förmånstagarna) står den finansiella risken för värdeförändringar i denna del. Det ingår inte något löfte om ränta eller avkastning. Värdeutvecklingen påverkar värdet på försäkringen och därmed också utbetalningarna. Försäkringskapitalet i del utan garanti kan inte tas i anspråk för täckande av Folksams eventuella förluster. Försäkringen har inte rätt till del av vinst som uppkommer i Folksams verksamhet.
Värdeförändring på grund av dödsfall
1. Om försäkringen tecknats med ett fast efterlevandeskydd, ökar värdet vid den försäkrades död.
2. Om försäkringen tecknats helt utan efterlevandeskydd/återbetalningsskydd, sjunker värdet till noll vid den försäkrades död. Värdeförändringen blir till arvsvinst som fördelas på andra försäkringar.
3. Om försäkringen tecknats med livslång utbetalning av pension kombinerad med tidsbegränsat efterlevandeskydd/återbetalningsskydd, bortfaller en del av värdet vid den försäkrades död. Värdeförändringen blir till arvsvinst som fördelas på andra försäkringar.
4. Om försäkringen tecknats med en namngiven medförsäkrad bortfaller en del av värdet vid den medförsäkrades död. Värdeförändringen blir till arvsvinst som fördelas på andra försäkringar.
Se ”Arvsvinst”.
Ålderspension
Periodisk utbetalning efter uppnådd pensionsålder. Beskattas som inkomst av tjänst.
Återbetalningsskydd – Efterlevandeskydd(Efterlevandepension)
Ett tillägg i försäkringen som innebär att efterlevande kan få utbetalning från försäkringen vid den försäkrades död. Det är förmånstagarförordnandet som anger vem som ska få pengarna. Den försäkrade bör regelbundet se över behovet av återbetalningsskydd/efterlevandeskydd och utformningen av förmånstagarförordnandet – det är särskilt viktigt vid ändrade familjeförhållanden. Om återbetalningsskydd/efterlevandeskydd finns blir ålderspensionen oftast lägre.
Återbäring - Återbäringsränta (traditionell försäkring)
Överskott i Folksams kapitalförvaltning genererar återbäring. Överskottet fördelas på försäkringarna med hjälp av återbäringsräntan, som fastställs månadsvis. Återbäringen är inte garanterad utan kan såväl öka som minska.
Se även ”Garanterat försäkringsbelopp/pensionsbelopp - Tilläggsbelopp (traditionell försäkring)”.
Återköp(kapitalförsäkring)
Försäkringskapital som under året tagits ut i förtid, före avtalad utbetalningstidpunkt.
Återköpsavgift (kapitalförsäkring)
Kostnaden för förtida uttag från försäkringen under året.