Till innehållTill navigering
Sök
Sök
Person står på ett rullband med ryggsäck och rullväska.

Försvunnet eller skadat bagage

Om ditt bagage har försvunnit eller skadats på resan.

Innan du gör din anmälan

 • Gör en anmälan till flygbolaget

  I första hand ansvarar de, eller researrangören, för att ersätta försvunnet eller skadat incheckat bagage. Ofta behöver du anmäla inom sju dagar. Vänta med att anmäla till oss tills du fått besked från dem.

 • Samla ihop information om dina saker

  Information som kvitto, märke, modell och ålder på sakerna.

 • Kolla upp kostnad för likvärdiga saker

  Om du skulle köpa motsvarande väska och/eller saker idag.

 • Gör en anmälan till polisen

  Om ditt bagage är försvunnet, gör en polisanmälan.

  Anmäl brott eller förlust till polisen

Anmäl skada

Så gäller din försäkring

Ersättning och åldersavdrag

Hemförsäkring Bas, Mellan och Stor ger ersättning för skadat eller försvunnet bagage, för den del som flygbolaget eller researrangören inte ersätter. Vi drar också av för självrisk och sakernas ålder – hur stort åldersavdrag beror på typen av föremål.

Om du har Hemförsäkring Stor är självrisken 900 kronor, annars är den 1 800 kronor.

Om ditt incheckade bagage är skadat eller försvunnet, sök i första hand ersättning från flygbolaget – eller researrangören om du köpt en paketresa. Du har rätt till ersättning från dem, för både väskan och dess innehåll. Folksam ger dig ersättning för den eventuella del som de inte ersätter, men anmäl till oss först efter att du fått beslut från dem.

Vid stöld gäller speciella regler för kontanter och stöldbegärlig egendom, till exempel iPad, mobiltelefon och smycken. Om du har Hemförsäkring Bas ersätter vi endast dessa vid stöld ur hotellrum, rån eller väskryckning.

Om du drabbats av stöld ur ditt bagage, eller hela väskan är stulen, ska du anmäla din skada under ”Andra saker” på länken nedan. Detta gäller inte om bagaget checkats in – då räknas den som försvunnen.

Anmäl stulet bagage under “Andra saker”