Råd och Vård för idrottsskador

Ring fysioterapeuterna på 020-44 11 11

Råd och Vård för idrottsskador är en tjänst som ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med och det kostar ingenting extra att använda tjänsten. Här kan du se vilka förbund som har tjänsten.

Vi har utvecklat tjänsten för att hjälpa idrottare att hålla sig skadefria och få hjälp att bedöma skador när det behövs.

Ring till Råd och Vård för idrottsskador och prata med fysioterapeuter som är experter på idrottsskador:

 • Bedömer skadan och anmäler den till oss
 • Ger råd om vidare behandling
 • Tipsar om skadeförebyggande övningar
Råd och Vård för idrottsskador ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med. Vill du veta om tjänsten gäller för dig tittar du på din idrotts sida här på folksam.se.

När du ringer Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11 får du boka telefontid hos en fysioterapeut som är specialist på idrottsskador. Fysioterapeuten bedömer skadan via telefon och ger råd om vidare behandling.

Om fysioterapeuten bedömer att du behöver mer än rådgivning för att fastställa skadan ingår upp till två besök hos fysioterapeut, ett besök hos läkare och en röntgen vid behov.

Det är fysioterapeuten på Råd och Vård för idrottsskador som bokar in ditt besök - alltid hos en vårdgivare som är expert på idrottsskador.

Om din skada är ett försäkringsfall hjälper fysioterapeuten dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Har du frågor om försäkring eller ersättning ska du kontakta Folksam 0771-950 950.

Som ledare finns det mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att ha svar på alla frågor. Fysioterapeuterna på Råd och Vård för idrottsskador är ett bra stöd för dig som ledare och kan till exempel hjälpa dig med vägledning om en misstänkt idrottsskada. 

Genom Råd och Vård för idrottsskador kan ni också få bra tips om skadeförebyggande övningar om ni inte själva har hela kompetensen inom klubben. Tveka inte att kontakta Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11!

Exempel på vad du kan få hjälp med att utforma

 • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
 • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
 • Information om hur man behandlar en skada så att man snabbt kommer tillbaka igen

Exempel på frågor du kan ställa

 • En i laget stukar foten ofta. Går det att göra något för att förhindra det?
 • Jag hör många prata om schlatter. Vad är det? Hur vanligt är det när man idrottar?
 • Jag ska åka på tävling med mitt lag i sommar – hur förbereder jag idrottarna för värme?
 • En av idrottarna växer så det knakar och har ont i hälarna när hon spelar – kan hon göra något åt det?
 • En spelare fick en lårkaka vid helgens match. Kan han träna trots det?

Projekt Knäkontroll

Varje år drabbas många unga tjejer av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Med ett enkelt träningsprogram så minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Träningsprogrammet knäkontroll

Förebyggande idrottsforskning

I fyra av fem populära lagidrotter dominerar knän bland de skador som leder till bestående besvär. Läs mer i vår studie baserad på en unik idrottsskadedatabas.

Idrotterna som är mest skadedrabbade