Folksam guidar

Säkraste familjebilarna 2021

Se hela listan

En bra familjebil ska ge skydd även i baksätet, där barnen ofta sitter. Säkerhetsutrustning som exempelvis bältesförsträckare och sidokrockgardin ska därför finnas.

Tips när du väljer bil

  • Välj en bil med bra betyg från familjebilslistan.
  • Låt barnet åka bakåtvänt i bilbarnstolen upp till 4–5 år eller så länge det går och därefter framåtvänt i exempelvis bälteskudde upp till 12 år.

  • Se till att bältet sitter tajt och intill kroppen, dra åt bältet under ytterkläderna.

Bäst resultat 2021

I årets granskning är det en bilmodell som får högsta barnsäkerhetsbetyg. Det är Volvo S90/V90 2016-. Hela listan över säkra familjebilar ser du nedan. Informationskälla har i första hand varit bilimportörens uppgifter och i andra hand uppgifter från Euro NCAP.

Pressmeddelande Säkra familjebilar

Grunden till en säker familjebil är att den är krocksäker, plus att den är utrustad med viktiga funktioner som autobroms, antisladd och whiplashskyddande egenskaper. I vår rapport ”Hur säker är bilen?” redovisar vi alla bilars krocksäkerhet och grundläggande säkerhetsutrustning där de bästa får märkningen ”Bra val”.

En bra familjebil ska utöver ”Bra val”-märkningen också ha speciella funktioner i baksätet som bältespåminnare, bältesförsträckare, bälteskraftbegränsare, sidokrockgardin och integrerad bilbarnstol.

Viktig säkerhetsutrustning för framåtvända barn i baksätet

För en familjebil är det några egenskaper som är extra viktiga när barn som är äldre än fyra år sitter framåtvända i baksätet, där det kan saknas säkerhetsutrustning som vanligtvis finns i framsätet.

Mindre barn upp till 4–5 år som åker bakåtvänt har ett utökat skydd från barnstolen och är inte lika beroende av de extra skyddssystemen bak. Säkerhetsutrustningen är bältespåminnare, bältesförsträckare, bälteskraftbegränsare, sidokrockgardiner och integrerade bilbarnstolar.

Säkerhetsutrustning

  • Bältespåminnare – upplyser föraren om att det sitter någon i bilen som inte har bilbälte. Andelen bilmodeller med bältespåminnare har varit relativt hög de senaste 10–15 åren men i lite äldre bilar kan det saknas.
  • Bältesförsträckare – drar åt bältet cirka en decimeter i samband med en krock. Det minskar slacket i bältet som man vill undvika vid en kollision. Om bältessträckare finns i baksätet är det oftast på sidoplatserna.
  • Bälteskraftbegränsare – släpper kontrollerat ut lite bälte efter att försträckaren dragit åt det. Bälteskraftbegränsaren minskar belastningen på kroppen mot bältet. Om bälteskraftbegränsare finns i baksätet är det oftast på sidoplatserna.
  • Sidokrockgardiner – täcker sidorutorna helt och minskar risken för skallskador i en sidokollision.
  • Med en integrerad bilbarnstol undviks felanvändning genom att bilbarnstolen alltid finns på plats när den behövs.

Bagagevolym

En värdefull egenskap hos en familjebil är bagageutrymmets storlek. Därför anger vi också hur många liter som ryms under ett eventuellt insynsskydd. I de fall bilmodellen finns som kombi så är det kombiversionens bagagevolym som anges.

Bagagevolymen kan variera av olika orsaker. Olika karossformer kan ge olika bagagevolym. Kombi är i princip alltid större än motsvarande sedan- och hatchback-kaross. Gasbilar har en gastank som oftast inkräktar på bagageutrymmet.

Även laddhybridernas batterier kan ibland kan minska bagageutrymmet. Vissa bilar har skjutbart baksäte som ger varierat bagageutrymme.
Ett moln det står hej i
Hej!

Ställ din fråga direkt till vår trafikforskare Anders Ydenius

En bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Alla våra barnförsäkringar

Vi har flera barnförsäkringar. Är du medlem i ett fackförbund eller en organisation kan du ha möjlighet att teckna Medlemsbarn.

Alla våra barnförsäkringar