Tips när du ska köpa en laddbar bil

Laddhybrider och elbilar

Intresset för att köra fossilfritt har ökat enormt på senare tid. Att ta steget till en laddbar bil behöver inte vara stort men det finns en del saker att tänka på.

Här kan du läsa mer om laddbara bilar och i listorna under laddhybrider och elbilar kan du se vilka som utsågs som Bra val i Folksams rapport ”Hur säker är bilen” 2019.
Laddhybriden passar bäst då du mest kör lokalt och kan utnyttja laddhybridens räckvidd på 3-7 mil. Med fossildriften kan du göra längre resor utan att behöva planera för längre laddstopp. Det är lättare att hitta en bil som får dra släp.

Så funkar en laddhybrid

Laddhybriden är inte idealisk om du ofta kör långt. Den kan köras 3-7 mil på el för att sedan gå på fossilbränsle. Bränsleförbrukningen kan då bli högre än en motsvarande fossilbil eftersom laddhybriden kan väga flera hundra kilo extra. Å andra sidan kan du köra alla korta sträckor på el och ändå ha lång räckvidd när det behövs.

Laddhybriden kan ha hög bränsleförbrukning vid fossildrift. Förbrukningen anges oftast inte, utan det bör du ta reda på genom tester i motortidningar.

En laddhybrid drar cirka 1,8-2,5 kWh/mil

 • För att få en bra miljövinst och ekonomi är det nödvändigt att du kan ladda bilen hemma, till exempel på natten. Merparten av laddhybriderna går inte att snabbladda och laddningen går relativt långsamt.
 • För att ladda en laddhybrid räcker det bra med en 3,7 kW laddbox. Då slipper du dyra uppgraderingar av elnätet.
 • Ha gärna en egen säkring i huset för billaddaren.
 • Om du vill undvika att säkringarna i bostaden går då bilen laddas, kan du skaffa lastbalansering. Lastbalansering ser till att bilen får lite mindre ström när många i hushållet förbrukar ström.
 • Offentliga laddare är i första hand anpassade till rena elbilar och det ofta dyrt att ladda laddhybriden externt. Om du ändå gör det, välj att betala per kWh, och inte per minut.

Bilen har en begränsad laddkapacitet. Den så kallade ombordladdaren är oftast på 3,7kW (förekommer 7,4kW-11kW) vilket begränsar hur mycket ström bilen kan ta emot. Det är alltså ingen vits att till exempel ansluta till en offentlig 22kW laddare, bilen kan ändå bara ta emot 3,7kW.

De flesta laddhybrider kan inte snabbladdas.

Laddhybrider kan ha olika teknik för att värma upp kupén. Vissa har elektrisk uppvärmning vilket gör att motorn inte behöver starta när det är lite kallare. Andra laddhybrider startar motorn för uppvärmning vilket kan vara irriterande om resan är kort.

Om du bara gör resor med din elbil i ditt närområde kan 25-30 mils räckvidd vara tillräcklig. För längre resor finns elbilar med räckvidd på 40-45 mil förutom några extrema med 50-60 mil. Vid långa resor behöver du räkna med en förlängd restid och planera för var laddplatserna finns.

Inför långresor bör också elbilen kunna snabbladda med åtminstone 50 kW men helst 100 kW för att laddstoppen inte ska bli alltför långa.

Så funkar en elbil

Elbilars räckvidd varierar mellan 20 och 60 mil. På långkörning bör du kalkylera så att du har tillgång till 80 procent av räckvidden. De sista 20 procenten tar mycket längre tid att ladda.

Eftersom räckvidden är viktig hos en elbil är det viktigt att elförbrukningen är låg. Stora tunga elbilar drar självfallet mer än lättare.

Räckvidden blir påtagligt kortare vid hög hastighet och kyla, något man kanske inte tänker på med en fossildriven bil.

 • Att ladda hemma är att föredra för att alltid ha tillräcklig räckvidd, och det är betydligt billigare än offentlig laddning. Använd offentlig laddning främst vid längre resor då du också behöver dessa laddares snabbladdningsförmåga.
 • Laddeffekt på offentliga laddplatser kan variera mellan 3,7 kW och 350 kW. Effekten anges på laddplatsen eller kan ses på tillhörande app.
 • Normalladdning är upp till 3,7 kW till exempel hemma eller på arbetsplatsen.
 • Semisnabbladdning är med effekten 11-43 kW och förekommer bland annat vid shoppingcentrum.
 • Snabbladdning är med effekten 50-350kW. Snabbladdningen görs genom ett särskilt uttag på bilen (CCS/CHAdeMO). Priset per kWh, blir högre ju högre effekt laddplatsen kan ge.
 • Om du vill kunna ladda snabbare hemma än 3,7 kW kan du välja högre effekt. Men tänk då på att elinstallationen blir dyrare och att eldistributören måste höja säkringsnivån i fastigheten vilket ökar kostnaden. Ta dig därför en funderare på hur snabbt du vill kunna ladda hemma.
 • Offentliga laddstationer erbjuder olika grader av snabbladdning. Du betalar per minut eller per kWh.
 • Förmågan att ta emot laddning varierar. En elbil har en så kallad ombordladdare som kan variera mellan 7,4kW och 11kW vilket begränsar hur mycket ström bilen kan ta emot. Ombordladdaren omvandlar växelström till likström som elmotorn vill ha.
 • På elbilar är det vanligt med en snabbladdningsfunktion som via en speciell laddkontakt förser bilen med likström direkt. Men även där finns en begränsning hos bilen. Det går inte fortare att ladda bilen med en publik 150kW-laddare om bilen kan ändå bara ta emot 50kW.
 • När du snabbladdar en elbil under resan, tänk på att det mest optimala är att ladda upp till 80 procent. De sista 20 procenten tar mycket längre tid att ladda.

Elbilar har oftast ingen möjlighet att montera dragkrok på vilket gör att du inte kan ha dragkrok eller montera cykelhållare.

Laddstationer

 • Idag finns det appar och webbsidor som visar var offentliga laddstationer finns i din närhet.
 • Många laddstationer är knutna till en laddoperatör som har egna appar som visar var servicen finns.
 • Tänk på att varje operatör har sitt eget system för att starta laddning och betala för strömmen.

Hur laddar jag bäst elbilen vid bostaden?

Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar i fastigheten kan orsaka varmgång och brand. Låt därför ett elinstallationsföretag göra en kontroll innan du regelbundet börjar ladda din bil.
 • Dra ut laddkabeln när du har laddat bilen.
 • Använd inte förlängningssladd då det finns risk att säkringen inte skyddar på rätt sätt.
 • Installera helst en laddbox som har typ-2-kontakt som klarar hög belastning under lång tid.
 • Använder du tillfälligt ett vanligt vägguttag bör laddströmmen i bilen ställas ned till sex ampere.

Tips: förvärm eller kyl bilen

 • Ett bra tips för att öka räckvidden är att förvärma eller kyla bilen innan du åker. Vissa bilar kan förinställas så att bilen antingen kyls eller värms upp när den står och laddar. Då slipper du använda bilens batteri, eller som i vissa bilar, starta förbränningsmotorn för att kyla eller värma vid starten.

Så gäller bilförsäkringen

Skador eller fel på bilbatteriet regleras via maskinskadeförsäkringen. Du kan få ersättning för:

Hybrid- och elbilsbatteri

 • Batteri till hybridsystemet, förutom bilens eller lätta lastbilens startbatteri.
 • Batteri för drift av elbil, plug-in eller laddhybridsbil samt bränslecellsbil. Batterier äldre än tre år eller som används under 4 000 mil ersätts med 50 procent av nypriset. Är batteriet äldre än fem år eller har använts 8 000 mil ersätts 25 procent av nypriset.
 • Laddintag för plug-in och el, förutom laddkabel och extern laddenhet. Portabel laddare räknas som ett biltillbehör och ersätts av bilförsäkringen.
 • OBC (on-bord charger) laddsystem för batterier.
 • Kylsystem för högvoltsbatteri.
 • Omvandlare för DC (likström) AC (växelström).

Ersätts ej:

 • Laddningsstolpen ses som ett tillbehör till fastigheten om den är fast monterad på garaget eller fastighetsväggen och ersätts inte av bilförsäkringen. Kolla istället vad som gäller i din hemförsäkring.

Hur gäller min villaförsäkring vid brand eller kortslutning?

Villaförsäkringen gäller bara vid brand och kortslutning som skadar byggnaden. Bilen och dess tillbehör ersätts inte. Anmäl istället dessa skador till bilförsäkringen.

Har det uppstått en brand- eller kortslutningsskada på byggnaden så ersätts skadan i villaförsäkringen. Men du måste vara försiktig när du laddar bilen och följa elbilsleverantörens rekommendationer.
Bonus Malus är ett nytt skattesystem som premierar bilar med låga koldioxidutsläpp. Från 2020 är gränsen ändrad till 70 gram koldioxidutsläpp per kilometer eller mindre. (Ny körcykeln för CO2-utsläpp, WLTP.)

Läs mer om Bonus Malus 2020

Ladda elbilen - Elsäkerhetsverket

Drivmedel för elbil, laddhybrid, hybridbil och bränslecellsbil

Bygg- och fastighetsrelaterade frågor

 • Folksams Byggrådgivning ger kostnadsfria råd på telefon.
  075-245 17 00

Skaffa en topprankad bilförsäkring

Vår bilförsäkring har det du behöver för att vara trygg på vägen och är topprankad av Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Folksam väljer nya bilar

I vår guide rekommenderar vi nya, säkra och bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2020.

Säkra och bränslesnåla nybilar