Mopedbilsförsäkring

Så hanterar vi dina personuppgifter

Trygg försäkring för din mopedbil

Mopedbilarna har blivit alltmer populära. De ger friheten att ta sig fram på vägarna, både för unga och gamla. Med vår mopedbilsförsäkring får du snabbt hjälp om oturen är framme:

  • Du får tillgång till skadejour dygnet runt, året om.
  • Gäller även skador på föraren.
  • Helförsäkring täcker såväl stöld som skadegörelse.
Jämför försäkringar

Jämför försäkring för mopedbil

Här kan du jämföra innehållet i hel- och halvförsäkring för mopedbil och se vad som passar ditt fordon. Utökar du till helförsäkring får du det mest omfattande skyddet för din mopedbil. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.
Det här ingår i våra försäkringar för mopedbil Helförsäkring Halvförsäkring Trafikförsäkring

Villkor och information

Här kan du ladda hem försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen för mopedbil. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

Självrisker

Här kan du se vad självrisken blir vid olika typer av skador på din mopedbil.

Händelse Självrisk
Trafik 1 000 kr
Brand 1 200 kr
Stöld 3 000 kr
Glas 1 500 kr
Räddning 1 000 kr
Rättsskydd 20% av kostnaden, men lägst 1 500 kr
Kristerapi Ingen självrisk
Vagnskada Välj mellan 3 000 och 6 000 kr
Eftersom mopedbilar i jämförelse med bilar har en svagare kaross, sämre säkerhetsbälte och saknar eller har undermåliga versioner av krockkuddar så bör du som kör mopedbil vara medveten om de regler som finns. Detta eftersom du kör i vanlig trafik och krocksäkerheten är relativt låg.

I vår mopedbilsförsäkring finns krav på att du är försiktig, så kallade aktsamhetskrav. Det innebär att vi kan göra avdrag på ersättning och till och med inte betala ut någon ersättning alls om du varit oförsiktig. Några av de reglerna är:

Lås mopedbilen

När du lämnar mopedbilen ska den låsas med godkänt ratt- eller växelspakslås.

Trimma aldrig mopedbilen

Mopedbilar är inte konstruerade för att gå snabbare än 45 km/h. Mopedbilen klassas som olaglig om du har manipulerat hastigheten, det vill säga trimmat den. Om du skulle bli dömd för olovlig körning efter att ha kört en trimmad mopedbil kan du få böter och en varning om så kallad spärrtid för körkortstillstånd, vilket betyder att det blir svårare att ta andra slags körkort inom en viss tid.

Säkerhetsbälte eller hjälm

Det är ännu inte lag på att ha säkerhetsbälte i mopedbilen. Men både förare och passagerare måste ha hjälm.

LGF-skylt

Mopedbilens utseende gör att den kan förväxlas med en bil, därför är det viktigt att mopedbilen har LGF-skylt.

LGF står för långsamt gående fordon och är en varningstriangel för fordon som går saktare. Skylten är till för att varna andra trafikanter och ska alltså finnas på alla fordon i trafiken som är gjorda för att köra max 45 km/h.

Vinterdäck

Det finns ingen lag på att du måste ha vinterdäck på mopedbilen, men för att kunna köra säkrare i trafiken under vintern och på halt väglag är det något vi rekommenderar.

Antal passagerare

Antalet passagerare får inte överskrida vad som är godkänt för mopedbilen.

Ta gärna del av våra samlade säkerhetstips om vad du som förälder eller tonåring ska tänka på när det är dags för moppekort för moped, mopedbil eller A-traktor.

Mer om trafiksäkerhet och regler för mopedbil

Om försäkring för mopedbil

Du behöver vara över 15 för att köra mopedbil (moped klass I) samt ha:

  • AM-körkort (eller annat körkort med högre behörighet såsom A1, B osv).
  • förarbevis för moped klass I (utfärdat före 1 oktober 2009) eller
  • traktorkort (utfärdat före 1 oktober 2009).

Moped klass I (EU-godkänd moped och mopedbil): ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul som är gjort att köras i högst 45 km/h. För att köra en sådan moped krävs att du fyllt 15 år och har minst AM-behörighet.

Moped klass II: ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul som är gjort att köras i högst 25 km/h. Körkort, traktorkort eller förarbevis krävs för att köra Moped klass II.

Trafikförsäkring är nödvändig för båda typerna.

Priset beräknas bland annat utefter mopedbilens märke, modell och ålder samt var du bor.

  1. Trafikförsäkring är obligatorisk enligt lag och ersätter personskador och skada på annans egendom. Men den ersätter inte skador på ditt fordon.
  2. En halvförsäkring ger dig ett skydd som täcker bland annat stöld och brand.
  3. Vill du ha ett omfattande skydd där du kan få ersättning för skador på dinmopedbil vid en olycka eller skadegörelse ska du välja en helförsäkring där vagnskada ingår.

Det är den registrerade ägaren som ska stå som försäkringstagare.

Om kompisen är tillåten att köra mopedbil och har giltigt körkort för fordonet i fråga så gäller försäkringen även om din kompis kör.

Mopedbilar behöver inte besiktas. Det finns inga krav för mopedbilsägaren att betala fordonsskatt.

Enligt lag får en mopedbil köra i max 45 km/h. De är konstruerade för att köras i den maxhastigheten.

Om du transporterar utrustning i mopedbilen som inte tillhör fordonet, är det hemförsäkringen som reglerar vad som kan ersättas vid en stöld.

Försäkringen gäller i EES-länderna och i andra länder som är anslutna till systemet med grönt kort. Den gäller också under transport mellan dessa länder.

Som förälder kan det vara bra att åka med några gånger i mopedbilen tills din ungdom har fått mer körvana. I körkortsutbildningen för AM-körkort ingår ingen praktisk körutbildning med mopedbil, så föraren har inte fått öva på att köra och manövrera fordonet. Därmed kan det vara svårt att ha full kontroll och veta hur stor plats mopedbilen tar på vägen, hur det är att parkera den mm.

När du som förälder åkt med, kanske gett några tips och sett hur ungdomen hanterar mopedbilen känner du dig förhoppningsvis tryggare.

Här finns fler trafiktips för mopedbil och en checklista på vad ni kan öva på i trafiken.

Även du som leasar en mopedbil måste ha en mopedbilsförsäkring.

Har du råkat ut för något?

Anmäl din skada direkt

Behöver du hjälp?

0771–950 950

Vardagar 07.30–21.00
Helg 09.00–19.00

En bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Folksam väljer nya bilar

I vår guide rekommenderar vi nya, säkra och bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2022.

Säkra och bränslesnåla nybilar