Idrottssponsring

För oss är elitidrott och friskvård lika viktigt. Därför medverkar vi i olika aktiviteter som får Sverige att röra på sig. Aktiviteterna ska ha en bred förankring samt följa Folksams värderingar för etik, moral och miljö.

Vi är stolta över vårt varumärke och visar gärna upp det inom idrotten. En del kallar det för sponsring, vi kallar det för partnerskap och samarbete.

Dessa idrotter har vi valt eftersom de har en bred förankring och engagerar människor, oavsett ålder, kön, ursprung och samhällsklass. För var och en av dessa idrotter klappar hundratusentals hjärtan runt om i Sverige.

Vi är nationell partner till Svenska Fotbollförbundet. Det innebär bland annat lika engagemang i två av våra mest folkkära landslag, Dam- och Herrlandslaget.

Folksams samarbete med svensk fotboll sträcker sig ända tillbaka till 1950-talet. Sedan 1964 är alla aktiva fotbollsspelare, licenserade och ungdomar, försäkrade i Folksam.

Fair play och Grönt Kort

Svenska Fotbollförbundets och Folksams satsning Grönt Kort uppmuntrar till fair play i barn- och ungdomsfotboll. Efter varje match väljer ledaren ut en spelare i det andra laget som utmärkt sig som en schysst spelare och det gröna kortet delas ut i samband med att lagen tackar varandra. Satsningen bidrar till många värdefulla diskussioner om vad fair play innebär. Det schysstare spelet minskar också risken för skador och gör det roligare och tryggare för spelare, ledare och domare.

Mer om fair play

Projektet Knäkontroll

Projektet Knäkontroll startades av Folksam och förbundet, med målet att minska allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare. Antalet svåra knäskador kan minskas med upp emot 64 procent, genom kontinuerlig användning av de förebyggande övningar som ingår i knäkontroll. Detta visar en studie som omfattade 4 500 spelare.

Mer om projektet Knäkontroll

Svenska Fotbollsförbundet

Folksam är huvudpartner till Svenska Golfförbundet. Golf är en av de största idrotterna i landet med 536 203 medlemskap i klubbar, vilka alla är sedan 2006 olycksfalls- och ansvarsförsäkrade i Folksam. Som huvudpartner är vi med och bidrar till Svenska Golfförbundets bredd- och tävlingsverksamhet med fokus på friskvård, jämställdhet och inkludering – En idrott för alla.

Golfklubbar som har eller vill starta upp verksamhet för personer med funktionsnedsättning (Paragolf), kan via förbundet ansöka om Folksams stimulansbidrag, så att det blir en naturlig del av klubbarnas verksamhet. Vi är även huvudpartner till Folksam Paragolf Tour, den svenska golftouren för alla spelare med en fysisk funktionsnedsättning.

Paragolf

Svenska Golfförbundet

Folksam är huvudsponsor för Svenska Ridsportförbundet i ett långsiktigt samarbete över fem år, som inleddes 2016.

Utöver titelsponsrade tävlingar som Folksam Elitallsvenska och Folksam Ponnyallsvenska, omfattar satsningen flera områden inom ridsport. Extra stor vikt läggs på utbildning och ungdom – två viktiga nycklar för framtiden ridsport.

Som ridsportens försäkringsbolag är det en självklarhet för oss att hjälpa till med skadeförebyggande arbete för en så skadefri ridsport som möjligt.

Svenska Ridsportförbundet

Friidrotten engagerar och aktiverar människor i alla åldrar samt gillas av många. Folksams engagemang som stolt partner till Svenska Friidrottsförbundet har funnits sedan 1980-talet.

Genom Folksam Grand Prix har många svenska friidrottsstjärnor fått möjlighet till bra tävlingar på hemmaplan, ett dokumenterat gott avstamp för vidare framgångar internationellt.

På senare år har ”Ärevarvet” tillkommit som en manifestation för barn, att som inledning på en Folksam Grand Pix-gala, få göra sin debut på samma tävlingsbanor som eliten.

Friidrottsförbundet

Folksam Grand Prix

Svensk längdskidåkning står för tradition, friskvård och framgångar. En tur i skidspåret en gnistrande vinterdag gillas av många, andra följer våra landslag helg efter helg i Vinterstudion på SVT. Folksams satsning omfattar såväl herr- som damlandslaget, men även Skid-SM och ungdomsprojektet Folksam Cup.

Folksam Cup

Folksam Cup är en klassisk ungdomstävling med skidåkare i åldern 15-16. Tävlingen startade redan på 1960-talet och idén är att lyfta fram lagkänslan. Deltagande ungdomar beskriver Folksam Cup som ”årets roligaste helg”. Många nuvarande och före detta elitåkare har någon gång deltagit i ”Folksam” – som tävlingen kallas i skidåkarkretsar.

Svenska Skidförbundet

Samarbetet med Svenska Parasportförbundet (eller Svenska Handikappidrottsförbundet som det hette) har pågått sedan de bildades 1969. Samarbetet bidrar till att personer med exempelvis rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning ges en möjlighet att idrotta efter sina egna förutsättningar.

Parasportförbundets historia

Svenska Parasportförbundet

Folksam Ledarcamp genomförs årligen på flera ställen i landet tillsammans med Sveriges Riksidrottsförbund (RF). Folksam Ledarcamp är till för att stimulera och inspirera unga ledare att ”bli kvar inom idrotten” och fortsätta utvecklas. Genom åren har över 5 000 tjejer och killar fått denna unika chans att utvecklas som idrottsledare.

Sedan några år är SM-veckan en populär händelse, där framförallt de mindre idrotterna får möjlighet till att visa upp sig genom samlade tävlingar och omfattande bevakning av SVT. 2017 var första året Folksam var partner till SM-veckan.

Sveriges Riksidrottsförbundet

Svensk orientering verkar för jämställdhet och utövas av så väl kvinnor som män, både inom elit och motion. Svenska orienteringslandslaget tillhör världseliten inom både herr- och damsidan. Orientering verkar för Sveriges Riksidrottsförbundets mål ”Idrott för alla – hela livet” och det finns motions och tävlingsklasser upp till 95-års ålder.

O-Ringen är världens största orienteringstävling för såväl elit som motionär och samlar i snitt 18 000 deltagare varje sommar. Det finns klasser för barn från 3-4 års ålder, upp till herrar och damer +95 år. Sedan 1999 är O-Ringen ett miljömärkt event. O-Ringen är en folk och familjefest där alla kan delta!

O-Ringen

Svenska Orienteringsförbundet

Basket har en mycket tydlig målbild av likaberättigande i sporten för både pojkar och flickor. Även inom integrationsområdet arbetar Svenska Basketbollförbundet med stor tydlighet.

Det har attraherat oss till samarbetet som bland annat omfattar Easy Challenge basket som är förbundets rekryteringsprojekt som välkomnar alla in i basketen. Fokus i samarbetet ligger också på gemensamma skadeförebyggande åtgärder riktade mot unga basketspelare.

Svenska Basketbollförbundet

Innebandyn får ofta höra att det är en ny sport. Deras etablering och tillväxt från 80-talet och framåt är unik i svensk idrottshistoria. Innebandyspelare har varit försäkrade i Folksam sedan början av 1980-talet, rentav ett år före deras officiella inträde bland RF-idrotterna.

Folksam är officiell samarbetspartner till Svensk Innebandys utvecklingsmodell (SIU). SIU har med kraft förändrat hur Svensk Innebandy bedriver träning- och tävlingsverksamheten och sätter idrottarens utveckling i centrum. Glädje i sporten är ett genomgående ledord.

Se presentation

Svenska innebandyförbundet

Svenska Brottningsförbundet och Folksam genomför ett mentorsprogram för unga ledare och aktiva i åldern 16-25 år. Programmet ska ha en spridning vad gäller både könsfördelning och geografi. Ca 15-20 personer kommer få möjlighet att delta i mentorsprogrammet, där fysiska träffar varvas med digitala möten. Deltagarna får också hemuppgifter som ska redovisas. Några av ämnena som tas upp är jämställdhet, hållbarhet, psykisk ohälsa bland unga och vikten av att vara rätt försäkrad, både inom idrotten och i privatlivet. Målet med projektet är att stärka medvetenheten och öka kunskapen kring de olika ämnena, så att de kan genomsyra det kan genomsyra de aktivas idrottskarriär eller ledarskap.

Svenska Brottningsförbundet

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor och för många en del av den svenska klassikern. Folksam är stolt partner till detta klassiska långlopp där vi försäkrar samtliga deltagare. Vi erbjuder även vår produkt Motionsloppsförsäkring till deltagare i Vasaloppets vinter och sommarvecka.

Säkerhet är viktigt för oss på Folksam. Vårt forskarteam, tillsammans med Vasaloppet, jobbar långsiktigt med att ständigt förbättra spåret för att höja säkerheten. Under Cykelvasan bjuder vi på gratis bevakad cykelparkering i Mora.

Vätternrundan är en 315 kilometer lång cykelfest som numera kan titulera sig som världens största motionscykellopp. Tillsammans med Vätternrundan jobbar vi med projektet Säker landsvägscykling där vi jobbar med ständiga förbättringar att höja säkerheten. Vi erbjuder också Motionsloppsförsäkring och bjuder på gratis bevakad cykelparkering i Motala.