Idrottssponsring

För oss är elitidrott och friskvård lika viktigt. Därför medverkar vi i olika aktiviteter som får Sverige att röra på sig. Aktiviteterna ska ha en bred förankring samt följa Folksams värderingar för etik, moral och miljö.

Vi är stolta över vårt varumärke och visar gärna upp det inom idrotten. En del kallar det för sponsring, vi kallar det för partnerskap och samarbete.

Dessa idrotter har vi valt eftersom de har en bred förankring och engagerar människor, oavsett ålder, kön, ursprung och samhällsklass. För var och en av dessa idrotter klappar hundratusentals hjärtan runt om i Sverige.

Vi är nationell partner till Svenska Fotbollförbundet. Det innebär bland annat lika engagemang i två av våra mest folkkära landslag, Dam- och Herrlandslaget.

Folksams samarbete med svensk fotboll sträcker sig ända tillbaka till 1950-talet. Sedan 1964 är alla aktiva fotbollsspelare, licenserade och ungdomar, försäkrade i Folksam.

Projektet Knäkontroll

Projektet Knäkontroll startades av Folksam och förbundet, med målet att minska allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare. Antalet svåra knäskador kan minskas med upp emot 64 procent, genom kontinuerlig användning av de förebyggande övningar som ingår i knäkontroll. Detta visar en studie som omfattade 4 500 spelare.

Mer om projektet Knäkontroll

Svenska Fotbollsförbundet

Folksam är huvudpartner till Svenska Golfförbundet. Golf är en av de största idrotterna i landet med 490 000 medlemmar i klubbar, vilka alla är olycksfallsförsäkrade i Folksam. Som huvudpartner är vi med och bidrar till Svenska Golfförbundets bredd- och tävlingsverksamhet, Swedish Golf Tour, SGF:s juniortävlingar, Handigolf Tour, Footgolf-SM, samt SGF:s jämställdhetsprocess, Vision 50/50.

Vi erbjuder också golfklubbar stimulansbidrag för handigolf, för att utveckla breddverksamhet för människor med funktionsnedsättning.

Handi-golf

Svenska Golfförbundet

Folksam är huvudsponsor för Svenska Ridsportförbundet i ett långsiktigt samarbete över fem år, som inleddes 2016.

Utöver titelsponsrade tävlingar som Folksam Elitallsvenska och Folksam Ponnyallsvenska, omfattar satsningen flera områden inom ridsport. Extra stor vikt läggs på utbildning och ungdom – två viktiga nycklar för framtiden ridsport.

Som ridsportens försäkringsbolag är det en självklarhet för oss att hjälpa till med skadeförebyggande arbete för en så skadefri ridsport som möjligt.

Svenska Ridsportförbundet

Friidrotten engagerar och aktiverar människor i alla åldrar samt gillas av många. Folksams engagemang som stolt partner till Svenska Friidrottsförbundet har funnits sedan 1980-talet.

Genom Folksam Grand Prix har många svenska friidrottsstjärnor fått möjlighet till bra tävlingar på hemmaplan, ett dokumenterat gott avstamp för vidare framgångar internationellt.

På senare år har ”Ärevarvet” tillkommit som en manifestation för barn, att som inledning på en Folksam Grand Pix-gala, få göra sin debut på samma tävlingsbanor som eliten.

Friidrottsförbundet

Folksam Grand Prix

Svensk längdskidåkning står för tradition, friskvård och framgångar. En tur i skidspåret en gnistrande vinterdag gillas av många, andra följer våra landslag helg efter helg i Vinterstudion på SVT. Folksams satsning omfattar såväl herr- som damlandslaget, men även Skid-SM och ungdomsprojektet Folksam Cup.

Folksam Cup

Folksam Cup är en klassisk ungdomstävling med skidåkare i åldern 15-16. Tävlingen startade redan på 1960-talet och idén är att lyfta fram lagkänslan. Deltagande ungdomar beskriver Folksam Cup som ”årets roligaste helg”. Många nuvarande och före detta elitåkare har någon gång deltagit i ”Folksam” – som tävlingen kallas i skidåkarkretsar.

Svenska Skidförbundet

Samarbetet med Svenska Parasportförbundet (eller Svenska Handikappidrottsförbundet som det hette) har pågått sedan de bildades 1969. Samarbetet bidrar till att personer med exempelvis rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning ges en möjlighet att idrotta efter sina egna förutsättningar.

Parasportförbundets historia

Svenska Parasportförbundet

Folksam Ledarcamp genomförs årligen på flera ställen i landet tillsammans med Sveriges Riksidrottsförbund (RF). Folksam Ledarcamp är till för att stimulera och inspirera unga ledare att ”bli kvar inom idrotten” och fortsätta utvecklas. Genom åren har över 5 000 tjejer och killar fått denna unika chans att utvecklas som idrottsledare.

Sedan några år är SM-veckan en populär händelse, där framförallt de mindre idrotterna får möjlighet till att visa upp sig genom samlade tävlingar och omfattande bevakning av SVT. 2017 var första året Folksam var partner till SM-veckan.

Sveriges Riksidrottsförbundet

Svensk orientering verkar för jämställdhet och utövas av så väl kvinnor som män, både inom elit och motion. Svenska orienteringslandslaget tillhör världseliten inom både herr- och damsidan. Orientering verkar för Sveriges Riksidrottsförbundets mål ”Idrott för alla – hela livet” och det finns motions och tävlingsklasser upp till 95-års ålder.

O-Ringen är världens största orienteringstävling för såväl elit som motionär och samlar i snitt 18 000 deltagare varje sommar. Det finns klasser för barn från 3-4 års ålder, upp till herrar och damer +95 år. Sedan 1999 är O-Ringen ett miljömärkt event. O-Ringen är en folk och familjefest där alla kan delta!

O-Ringen

Svenska Orienteringsförbundet

Basket har en mycket tydlig målbild av likaberättigande i sporten för både pojkar och flickor. Även inom integrationsområdet arbetar Svenska Basketbollförbundet med stor tydlighet.

Det har attraherat oss till samarbetet som bland annat omfattar Easy Challenge basket som är förbundets rekryteringsprojekt som välkomnar alla in i basketen. Fokus i samarbetet ligger också på gemensamma skadeförebyggande åtgärder riktade mot unga basketspelare.

Svenska Basketbollförbundet

Innebandyn får ofta höra att det är en ny sport. Deras etablering och tillväxt från 80-talet och framåt är unik i svensk idrottshistoria. Innebandyspelare har varit försäkrade i Folksam sedan början av 1980-talet, rentav ett år före deras officiella inträde bland RF-idrotterna.

Folksam är officiell samarbetspartner till Svensk Innebandys utvecklingsmodell (SIU). SIU har med kraft förändrat hur Svensk Innebandy bedriver träning- och tävlingsverksamheten och sätter idrottarens utveckling i centrum. Glädje i sporten är ett genomgående ledord.

Se presentation

Svenska innebandyförbundet

Under 2017-2018 kommer samarbetet drivas i projektform där Svenska Brottningsförbundet är drivande part och Folksam officiell samarbetspartner. Många nyanlända kommer från länder där brottningen är en stor sport och många vill gärna fortsätta utöva sporten.

Samarbetet omfattar bland annat att alla brottningsföreningar bjuds in till integrationsdagar med föreläsningar, workshops och erfarenhetsutbyte. Utbildningar, som vänder sig både till nyanlända och i Sverige redan boende potentiella ledare, som ger grundläggande kunskap om den svenska idrottsmodellen, pedagogik, träningsledarskap och försäkringar. Rollen som ideell ledare och vad som kännetecknar en föreningskultur behandlas också.

Svenska Brottningsförbundet

IF Elfsborg är en allsvensk fotbollsklubb med bred förankring i Borås med omnejd. Elfsborg står för kontinuitet och långsiktighet och visat att det också ger sportslig framgång. CSR-projektet ”Vi Tillsammans” är en ”gul tråd” i föreningen och i det delas många värderingar med Folksam.

Sponsornätverken runt Elfsborg är omfattande och är en arena för oss att få presentera Folksams erbjudanden främst inom tjänstepensionsområdet.

IF Elfsborg

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor och för många en del av den svenska klassikern. Folksam är stolt partner till detta klassiska långlopp där vi försäkrar samtliga deltagare. Vi erbjuder även motionsförsäkringen Motionsloppsförsäkring till deltagare i Vasaloppets vinter och sommarvecka.

Tillsammans med Vasaloppet jobbar vi med skadeförebyggande projekt under Cykelvasan. I projektet Cykla säkert ger vi bland annat deltagare tips och råd för hur de ska cykla säkrast i klunga och ta kurvor. Under Cykelvasan bjuder vi på gratis bevakad cykelparkering i både Mora och Sälen.

Vätternrundan är en 300 kilometer lång cykelfest som numera kan titulera sig som världens största motionscykellopp. Tillsammans med Vätternrundan jobbar vi med projektet Säker landsvägscykling där vi arbetar med att säkra banan. Vi erbjuder också Motionsloppsförsäkring och bjuder på gratis bevakad cykelparkering i Motala.