Välkommen till spargapet!

I vår årliga undersökning ”Så sparar svenskarna” kan vi se att skillnaden mellan mäns och kvinnors sparande uppstår tidigt i arbetslivet. Kvinnor mellan 25 och 34 år sparar hela 900 kronor mindre per månad! Men vad är Spargapet egentligen och varför är det viktigt?

 • Män och kvinnor sparar i genomsnitt lika stor andel av sin inkomst – tio procent (15 procent fram till 35 års ålder)
 • Spargapet öppnas tidigt i livet och blir bara större med åren
 • Efter 40 års sparande har en man ungefär 475 000 mer än en kvinna vid en årlig tillväxt på 4 %, hela 1,7 miljoner mer vid tillväxt på 6,8 %
 • Varför? Män tjänar mer, jobbar mer heltid, tar ut mindre föräldraledighet och lägger färre timmar på jobb hemma

Stäng spargapet!

Varför får män alltid mer?

Det gäller inte alla män. Men som grupp får män mer ekonomisk utdelning i alla åldrar på nästan alla plan.

Kvinnor hamnar efter när de föder barn, jobbar deltid, tar ut mer föräldraledighet, vabbar mer och oftare än män arbetar i yrken med lägre lön. Män får dessutom oftast högre pension än kvinnor.

Medan vi väntar på en mer jämställd arbetsmarknad och en mer rättvis fördelning av ansvar för barn och hem finns det faktiskt saker vi alla kan göra.

Det här kan du göra idag
Du kan börja spara så tidigt som möjligt. Du och din partner kan dessutom starta ett särskilt sparande som kompenserar den av er som tjänar minst och har sparat minst. Det blir vanligare och vanligare och är ett bra sätt att balansera upp i ekonomin. Skriv sparandet som enskild egendom så att det inte inräknas i en skilsmässa. Ekonomisk jämlikhet är en viktig del i en jämlik relation. Ta kampen mot Spargapet!

Starta ett sparande direkt med Bank-ID

Jag behöver veta mer – vad passar mig?

Upprätthåll jämställdheten

En av de stora orsakerna till den ojämlika slutpensionen är en ojämn fördelning i och utanför arbetslivet.

Se till att ta ett jämställt ansvar för familj och barn. Det har en stor påverkan på inkomst och pension hur mycket och hur länge du jobbar.

Starta ett kompensationssparande

Starta ett kompensationssparande om din partner jobbar deltid, vabbar mer och tar större del av föräldraledigheten.

Se till att den ekonomiska situationen är jämställd för båda, inte bara nu men även på lång sikt. Skriv sparandet som enskild egendom så att det inte delas upp vid eventuell skilsmässa.

Starta ett sparande med Bank-ID

Jag vill veta mer – vad passar mig?

Eller ring oss – starta ett långsiktigt sparande

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

Spara regelbundet

Om du inte redan gör det, är det hög tid att börja. Och du som redan sparar – se om du kan spara lite mer.

Ett tips är att starta ett privat månadssparande som kompletterar pengar du får från din arbetsgivare (tjänstepension) och från staten (allmänna pensionen).

Du som redan sparar - sätt in lite extra pengar för att motverka Spargapet. Tänk på eventuell deltid, föräldraledighet och vab.

Du kan räkna på vad du kan få ut när du går i pension här.

Starta ett sparande med Bank-ID

Jag vill veta mer – vad passar mig?

Ring oss – starta ett långsiktigt sparande

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

Spara ännu smartare

Det är en sak att överföra pengar till ett sparande per månad – en annan att ta kontrollen.

Många är inte tillräckligt intresserade för att ta reda på om sparandet har bra avkastning, är tryggt och har låga avgifter. Gör det, läs på, ställ rätt frågor och ta kontroll över ditt sparande.

Din trygghet, avkastning och avgift hos oss

Vårt erbjudande – Privatpension kapitalförsäkring – är till dig som vill spara långsiktigt till din pension är ett enkelt och tryggt sparande där vi förvaltar pengarna åt dig. Det har dessutom ett fördelaktigt pris för dig som sparar länge.

 • Vi gör det enkelt eftersom vi förvaltar pengarna åt dig
 • Vi garanterar dig ett visst belopp oavsett hur marknaden utvecklas
 • Du har flera möjligheter när det är dags att ta ut pensionen. Vi hjälper dig att se vad som passar dig
 • Vi är helt öppna med våra avgifter – när du pensionssparar i Privatpension betalar du 250 kronor per år plus 0,5 procent av försäkringskapitalet per år

Privatpension är en kapitalförsäkring med traditionell förvaltning. Kapitalet beskattas varje år så du behöver inte betala skatt när pengarna betalas ut. Förvaltningsavgiften som du betalar till Folksam är för närvarande 0,07 % av förvaltat kapital per år och den genomsnittliga totalavkastningen 2014-2018 är 5,6 procent.

Starta ett sparande med Bank-ID

Jag vill veta mer – vad passar mig?

Kontakta oss – eller något annat sparandeföretag

Det viktigaste är att du agerar. Nu är alltid bättre än senare.

Vi kan självklart ge dig råd och vägledning om hur du minimerar Spargapet – här kan du kontakta oss, eller så ringer vi dig.

Men det viktigaste är att du pratar med kunniga sparandeexperter och sätter igång direkt – så att du redan nu börjar göra skillnaderna mindre – och stänger Spargapet.

Starta ett sparande med Bank-ID

Jag vill veta mer – vad passar mig?

Ring oss – vi hjälper dig!

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

 • Vi väljer hållbart

  Vi har hårda urvalskriterier för alla våra investeringar.

 • Vi är oberoende

  Vi har inga egna fonder och är därför fria i våra val.

 • Vi är kundägda

  Vinsten går till våra kunder som också är våra ägare.

 • Vi satsar på värdeutveckling

  Vi har lång erfarenhet av att förvalta pengar.

Stäng spargapet!

Varmt välkommen till oss

Du kan starta ett pensionssparande direkt här på webben, klicka bara på knappen nedanför och logga in med ditt BankID. Du kan också läsa mer om vad ett privat pensionssparande innebär.

Starta ett sparande direkt med Bank-ID

Jag behöver veta mer – vad passar mig?


Om du är har frågor om hur du kan lägga upp ditt sparande – eller om du gärna vill prata med någon av våra kunniga rådgivare först – fyll i dina uppgifter här nedan och välj om du vill bli uppringd, bli kontaktad genom e-post eller kanske ordna ett personligt möte där vi går igenom dina behov ordentligt.

Tillsammans kommer vi fram till ett långsiktigt sparande som passar just dig – utifrån den trygghet och risknivå du vill ha. Om du redan har pensionsförsäkringar som du vill flytta till Folksam så hjälper vi dig att flytta dem. Alla våra rådgivare är självklart certifierade och vana att hjälpa människor att trygga sin framtid.


Så sparar du hos oss

Vad vill du spara till?

Hos oss sparar 1,4 miljoner svenskar till sin pension – vi har sparande som passar alla. Vi kan sköta allt åt dig – eller så väljer du själv ur ett brett utbud av utvalda fonder.

Dessutom är vi kundägda och styrs inte av kortsiktiga ägar- eller vinstintressen – och vi delar heller inte ut bonusar till chefer. Allt överskott går tillbaka till verksamheten eller kommer våra kunder till del i form av återbäring.