Fondnyheter

Bli en engagerad sparare genom att hålla koll på vad som händer på fondmarknaden. Här finner du nyheter om fonderna i vårt kvalitetssäkrade guidade fondutbud.

Senaste nytt i vårt guidade fondutbud hittar du under Fondhändelser. Under Fondnyheter erbjuder vi externa nyheter om vad som händer i fonderna genom vårt samarbete med nyhetsbyrån Finwire.

Vill du läsa intervjuer med förvaltare och få deras syn på marknaden är du välkommen att läsa vårt nyhetsbrev Fonder och sparande som kommer ut fyra gånger per år.

I mitten av juni så kommer vi att göra fondbyten och ersätta två fonder i vårt guidade fondutbud.

Du som placerar i fonderna kommer att få information brevledes under vecka 21. Fondbytet sker automatiskt och du behöver inte göra något med anledning av detta. Vill du välja någon annan fond loggar du enkelt in med e-legitimation på vår internettjänst Mina Sidor på folksam.se och gör ditt val senast den 7 juni.

Mina sidor

Vi ersätter SEB Globalfond med SEB Hållbarhetsfond Global

Vår ambition är att kunna erbjuda fonder med tydlig hållbarhetsprofil inom våra större kategorier och därför ersätter vi SEB Globalfond med SEB Hållbarhetsfond Global.

SEB Hållbarhetsfond Global är en aktivt förvaltad globalfond som har som målsättning att skapa en långsiktig värdetillväxt till väl avvägd risk, med bibehållande av den önskade hållbarhetsprofilen. Fonden är fossilfri och investerar bara i den utvecklade delen av världen samt i bolag som SEB anser har goda förutsättningar att bidra till en positiv påverkan inom hållbarhetsområdet. Förvaltningsavgiften är 1,50 procent.

Vi ersätter SEB Globalfond med SEB Hållbarhetsfond Global

SEB Nordamerika Småbolag kommer att tas bort från vårt sortiment. Vi erbjuder ett kvalitetssäkrat guidat fondutbud och byter därför ibland ut fonder och ersätter dem med nya.

SEB Nordamerika Små och Medelstora bolag är en aktivt förvaltad fond som placerar både i små och medelstora Nordamerikanska bolag. Förvaltarteamet jobbar med aktiv ”stock-picking” och använder sig av en fundamental investeringsprocess under vilken de försöker identifiera högkvalitativa bolag. Sådana bolag kännetecknas ofta av en stark marknadsposition och stabila vinstmarginaler. Förvaltarna är långsiktiga och har en låg omsättning gällande innehaven i portföljen. Förvaltarteamet har lång erfarenhet inom förvaltning av nordamerikanska aktier och har historiskt lyckats uppnå goda förvaltningsresultat. Fonden förvaltas av Hermes Investment Management Ltd under SEB:s varumärke. Hermes har sitt säte i London och har ca 330 miljarder SEK under förvaltning. Förvaltningsavgiften är 1,75 procent.

Läs mer om de mottagande fonderna i vårt guidade fondutbud

DNB Health Care och dess förvaltare Eirik Hernes Larsen tilldelats Thomson Reuters Lipper Fund Award 2017 för bäst avkastning på tre års sikt inom sin kategori. Vi är stolta över att erbjuda fonden i vårt Guidade utbud.

DNB Health Care - Lipper Fund Award 2017

DNB Health Care är fortsatt stark på både tre och fem års sikt och ligger där i topp på Morningstar inom sin kategori. Under året har fonden avkastat närmare 1 % bättre än sitt jämförelseindex.

Den femstjärniga hälso- och läkemedelsfonden har sedan 2012 förvaltats mycket framgångsrikt av Eirik Hernes Larsen. Samtidigt som fonden fortsätter att växa har DNB valt att stärka upp förvaltningen och anställt Knut Bakkemyr som ny kollega till Eirik. Knut är 36 år gammal och kommer från Selvaag Invest AS. Fondens strategi (egen analys, fundamental bolagsvärdering, investeringar i lönsamma företag) ligger fast och Knuts uppgift blir att framöver applicera framgångsreceptet på marknader som Eirik ännu inte investerat i, bland annat hälsovårdsbolag i Kina och Indien.

Länk till vårt guidade fondutbud

Nu lägger vi till en globalfond i vårt guidade fondutbud som följer omfattande hållbarhetskriterier och hållbarhet är en integrerad del i förvaltningen av fonden.

SEB Hållbarhetsfond Global är en aktivt förvaltad globalfond som har som målsättning att skapa en långsiktig värdetillväxt till väl avvägd risk, med bibehållande av den önskade hållbarhetsprofilen. Fonden investerar bara i den utvecklade delen av världen. Med hjälp av analys och urval tas aktiva beslut att investera globalt i marknadsnoterade bolag. Fonden är fossilfri och investerar aktivt i bolag som SEB anser har goda förutsättningar att bidra till en positiv påverkan inom hållbarhetsområdet. Förvaltningsavgiften är 1,50 procent.

Fonden tilldelades utmärkelsen ”Årets Etikfond 2016” av fondmarknaden.se.

Läs mer om fonden i vårt guidade fondutbud

Vi utökar det guidade fondutbudet med SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag (fondid 3313).

Fonden placerar i marknadsnoterade små och medelstora bolag i Nordamerika. Förvaltarteamet jobbar med aktiv ”stock-picking” och använder sig av en fundamental investeringsprocess under vilken de försöker identifiera högkvalitativa bolag. Sådana bolag kännetecknas ofta av en stark marknadsposition och stabila vinstmarginaler. Förvaltarna är långsiktiga och har en låg omsättning gällande innehaven i portföljen. Förvaltarteamet har lång erfarenhet inom förvaltning av nordamerikanska aktier och har historiskt lyckats uppnå goda förvaltningsresultat.

Fonden förvaltas av Hermes Investment Management Ltd under SEB:s varumärke. Hermes har sitt säte i London och har cirka 330 miljarder SEK under förvaltning.

Förvaltningsavgiften är 1,75 procent.

SEB Nordamerikafond Små och Medelstora bolag har tilldelats utmärkelsen ”Årets Nordamerikafond 2016” av fondmarknaden.se

Läs mer om fonden i vårt guidade fondutbud

Alla fondhändelser >

Fonder och Sparande ger dig aktuella nyheter om fonder och matnyttiga kommentarer från olika förvaltare. Du får också marknadsutsikter och erbjudanden som passar dig.