Folksam testar de vanligaste skidhjälmarna

Direkt till resultatet

Välj en skidhjälm som skyddar huvudet

Är du en av de två miljoner svenskar som älskar utförsåkning? I år har vi testat 14 av de vanligaste hjälmarna på marknaden för ungdomar och vuxna.

Det är viktigt att ha en skidhjälm som skyddar huvudet ifall att du har otur i skidbacken. Vi bryr oss om dig och din säkerhet och vill påverka hjälmtillverkarna att utveckla säkrare hjälmar.

I testet utmärker sig tre hjälmar som får Folksams utmärkelse Bäst i test eller Bra val: Everest Alpine MIPS Helmet, Giro Nine MIPS och tävlingshjälmen Sweet Protection Volata. Bäst testresultat får Everest Alpine MIPS Helmet som är 30 procent bättre än genomsnittet.

Folksams tuffa tester visar att det finns en stor spridning av resultaten mellan hjälmarna och att det finns potential att göra dem säkrare.

Ladda ner rapporten

Folksam Report Ski Helmets 2019

Vi har gjort fyra tester per hjälm. För att säkerställa resultatet testades två hjälmar för varje testmoment. Det första testet motsvarar det som görs för att en hjälm ska kunna få säljas på den svenska och europeiska marknaden. Det testet utvärderar hjälmarnas stötupptagning vid ett rakt islag.
Så här såg det ut när vi testade.
Sedan har vi gjort ytterligare tre tester som speglar hjälmens skyddsförmåga i skidolyckor med olika islagsvinklar – snett islag mot ovandelen av hjälmen, snett islag mot sidan av hjälmen och snett islag mot främre delen av hjälmen. De tre sneda islagen utsätter det hjälmbeklädda testhuvudet för rotation.
Just rotation av huvudet vid islag, vet vi är kritiskt för hjärnskador. För att kunna beräkna vilken risk det är att få en hjärnskada har vi genomfört datasimulering. För att utvärdera och jämföra hur bra hjälmarna skyddar, väger vi samman resultaten från alla fyra testerna.

Slag mot ovandelen av huvudet
Filmen nedanför visar testet med slag mot ovandelen på hjälmen och fallet mot den sneda ytan (45 grader) skapar en rotation av huvudet vilket vi vet är kritiskt för hjärnskador. Det hjälmbeklädda huvudets hastighet är 23 kilometer i timmen när det träffar den sneda ytan.
Filmen visar ett test med slag mot ovandelen på hjälmen.

Slag mot sidan av huvudet

Precis som vid den första filmen visar detta ett snett islag. Denna gång ett snett islag mot sidan av hjälmen som speglar ett fall i skidbacken alternativt ett slag mot sidan av hjälmen.
Filmen visar ett test med ett slag mot sidan av huvudet.

Slag mot tinningen

Det här testet motsvarar snett islag mot tinningen vilket motsvarar ett fall i skidbacken eller snett slag mot främre delen av huvudet.
Filmen visar test med snett islag – mot tinning.

Rakt slag mot hjälmen

Den här filmen visar ett rakt islag mot hjälmen vid 19 kilometer i timmen. Detta är det test som ingår i certifieringstestet för att godkänna hjälmar på den svenska marknaden. Hjälmen släpps mot en horisontell yta, vilket endast speglar hjälmens stötupptagning vid raka islag.
Slagprov i 19 kilometer i timmen.

Datasimuleringar utifrån testresultat

En datasimulering har gjorts för att beräkna risken för svåra skador på hjärnan utifrån testresultaten. I datasimuleringen har en modell av människohjärnan använts, framtagen av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan. Rött innebär hög belastning och motsvarar 50 procent för hjärnskakning. Blå innebär låg belastning.

Datasimulering sämre hjälm
I simuleringsfilmen nedanför visar vi vad som händer vid snett slag mot sidan av hjälmen. Resultatet är från en av de sämre hjälmarna i testet och visar hög belastning vid islag i 23 kilometer i timmen.
Resultatet från en av de sämre hjälmarna i testet.

Datasimulering Bäst i test hjälm

Filmen nedanför visar belastningarna i hjärnan för den hjälm vi utsett till Bäst i test vid samma islag. Simuleringen visar att belastningen i hjärnan är betydligt lägre och därmed är risken att skadas betydligt lägre.
Förberedelser inför test.
Om du köper en skidhjälm ska den vara CE-märkt, det är grundregeln. Märkningen är EN 1077. Om du tävlar i alpin skidåkning så behöver hjälmen dessutom uppfylla Internationella Skidförbundets (FIS) krav. Två av de hjälmar som ingår i Folksams test är tävlingshjälmar – POC Skull Orbic X SPIN och Sweet Protection Volata.

Bra tips när du köper hjälm

 • Köp en hjälm som passar ditt huvud och som sitter skönt utan att ha mössa under
 • Hjälmen ska sitta så den täcker pannan ner mot ögonbrynen och även nacken
 • Hjälmen ska alltid vara knäppt när du åker – glöm inte att spänna hakremmen så att hjälmen sitter ordentligt på plats
 • Du ska kunna få in ett finger mellan hakremmen och hakan
 • Hjälmar med rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador
 • Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i – risken är då att hjälmen glider åt sidan om barnet ramlar
 • Hjälmen ska helst inte ha några kraftiga designlinjer, utan vara rund och mjuk i formerna

Hur länge kan jag ha en hjälm?

Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur ofta den använts. Om hjälmen varit utsatt för yttre våld – köp alltid en ny!

Det här betyder MIPS

 • Hjälmar utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) finns till för att minska huvudets rotation vid ett islag. Rotationsvåld orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för.

  Skyddet bygger på ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen som därför kan glida på hjälmens insida.

  Sju av hjälmarna i testet har MIPS. De tre hjälmar som fick bäst resultat hade alla MIPS.
För att uppnå bästa möjliga skydd, välj en hjälm med rätt storlek så att den täcker huvudet ordentligt och upplevs som skön.

Hjälmen ska sitta så att den täcker pannan, bakhuvud och hjässa. Den får inte glida ner i nacken. Innan du börjar använda hjälmen kan du behöva justera nackvred och remmar.
Hakbandet är lagom spänt om du får in ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt.

Alla hjälmar är godkända enligt lagkrav, men enligt de krav som finns idag testas hjälmarna bara för hur väl de klarar att skydda mot en skallfraktur, inte mot en hjärnskakning eller mer allvarlig hjärnskada.

Folksam har testat även det genom att göra testar med ett så kallat snett islag. Vid våra tester ser vi att dagens hjälmar inte skyddar helt från att få en hjärnskakning. Det är därför angeläget att se över nuvarande testkriterier för certifiering av skidhjälmar. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör även sneda islag omfattas i de europeiska certifieringstesterna.

Nej, det behöver man inte. Däremot är vår rekommendation att när det väl är dags att köpa en ny, välja en av de skidhjälmar som vi rekommenderar.

Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur frekvent den använts. Om hjälmen har varit utsatt för yttre våld ska man alltid köpa en ny.

Skidhjälmar som säljs i Sverige är godkända enligt europeiska CE-normer. Till skillnad mot de test som utförs enligt lagkrav testar Folksam även sneda islag och därmed hur bra hjälmen skyddar mot hjärnskakning eller mer allvarliga hjärnskador. Att testa ett snett islag speglar bättre vad som händer vid en skidolycka.

Folksam mäter även vad som händer i hjärnan. De tester som genomförs idag med bara raka islag visar bara hur hjälmen skyddar mot en skallfraktur men inte mot en hjärnskakning eller svårare hjärnskada.

Vid en skidolycka då man slår i huvudet eller krockar med en annan skidåkare och får ett slag mot hjälmen kommer huvudet att utsättas för rotationsvåld, vilket orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för. Rotationsvåldet kan ge upphov till dragningar mellan hjärnans olika vävnader – nervtrådar, blodkärl och hjärnvävnad.

Detta kan vålla hjärnskakning eller i värsta fall en nervskada eller blödning. När vi testar mot en sned yta har vi satt huvudet i rotation på liknande sätt som sker vid en skidolycka. Därför är detta testmoment mycket mer verklighetsnära än då hjälmar testas för ett rakt islag.

Eftersom sneda islag inte omfattas i de europeiska certifieringstesterna är det många hjälmar som idag är godkända på marknaden som inte ger ett tillräckligt bra skydd mot hjärnskakning.

Ett moln det står hej i
Hej! helena-stigson-email

Ställ din fråga direkt till vår forskare Helena Stigson

Testresultatet - alla skidhjälmar

Så här läser du testet

 • Everest Alpine MIPS Helmet

  Pris: 900 kr
  Vikt: 627 g
  Storlekar: 56 – 58, 58 – 61
  Kommentar: Låga mätvärden i alla tester och har rotationsskydd – Bäst i test!
  Totalbetyg: 5
 • Giro Nine MIPS

  Pris: 800 – 1300 kr
  Vikt: 440 g
  Storlekar: 52 – 55,5, 55,5 – 59, 59 – 62,5, 62,2 – 65
  Kommentar: Låga mätvärden i alla tester och har rotationsskydd. Ett Bra val!
  Totalbetyg: 4
 • Sweet Protection Volata MIPS

  Pris: 2600 kr
  Vikt: 732 g
  Storlekar: 53 – 56, 56 – 59, 59 – 61
  Kommentar: Racehjälm som uppfyller Internationella Skidförbundet (FIS) krav på tävlingshjälm, med låga mätvärden i alla tester. Ett Bra val!
  Totalbetyg: 4
 • Bliz Head Cover

  Pris: 900 – 1300 kr
  Vikt: 372 g
  Storlekar: 54 – 58, 58 – 62
  Kommentar: Har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1
 • Everest Alpine Helmet

  Pris: 600 kr
  Vikt: 440 g
  Storlekar: 54 – 57, 58 – 61
  Kommentar: Har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1
 • Oakley Mod3 MIPS

  Pris: 1000 – 1500 kr
  Vikt: 472 g
  Storlekar: 51 – 55, 55 – 59, 59 – 63
  Kommentar: Medelhjälm med förhöjningar i hjälmens yta som kan skapa ökat rotationsvåld.
  Totalbetyg: 3
 • POC Obex SPIN

  Pris: 1400 – 1800 kr
  Vikt: 465 g
  Storlekar: 51 – 54, 55 – 58, 59 – 62
  Kommentar: Höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1
 • POC Skull Orbic X SPIN

  Pris: 1700 – 2200 kr
  Vikt: 682 g
  Storlekar: 51 – 52, 53 – 54, 55 – 56, 57 – 58, 59 – 60
  Kommentar: Racehjälm som uppfyller Internationella Skidförbundet (FIS) krav på tävlingshjälm med mycket bra stötupptagning.
  Totalbetyg: 3
 • Salomon Cruiser 4D

  Pris: 500 – 900 kr
  Vikt: 366 g
  Storlekar: 53 – 56, 56 – 59, 59 – 62
  Kommentar: Lättaste hjälmen – har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1
 • Scott Quiver Plus MIPS

  Pris: 1200 kr
  Vikt: 515 g
  Storlekar: 51 – 55, 56 – 59, 59 – 61
  Kommentar: Medelhjälm.
  Totalbetyg: 3
 • SHRED U Bumper Noshock

  Pris: 2000 kr
  Vikt: 609 g
  Storlekar: 50.5 – 53.5, 53.5 – 57.5, 57 – 61
  Kommentar: Höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1
 • Smith Aspect MIPS

  Pris: 1000 – 1300 kr
  Vikt: 433 g
  Storlekar: 51 – 55, 55 – 59, 59 – 63, 63 – 67
  Kommentar: Medelhjälm
  Totalbetyg: 3
 • Sweet Protection Rambler MIPS

  Pris: 1500 – 1700 kr
  Vikt: 644 g
  Storlekar: 53 – 56, 56 – 59, 59 – 61
  Kommentar: Höga mätvärden trots att den är utrustad med rotationsskyddet MIPS.
  Totalbetyg: 2
 • Tecnopro Pulse alpinhjälm

  Pris: 800 kr
  Vikt: 534 g
  Storlekar: 51 – 54, 55 – 58, 58 – 61
  Kommentar: Har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
  Totalbetyg: 1