Det här kommer att bli så häftigt!

Malin Baryard-Johnsson tar nya steg i karriären.

Som sportchef för Friends Arena håller hon i tyglarna för nya stortävlingen Sweden Horse Show.

Den 27 november intar 300 hästar Sveriges nya nationalarena Friends i Arenastaden i Solna. När Malin Baryard rider till start på H & M Tornesch så är hon inte bara tävlingsryttare utan också sportchef. Fast själv tonar Malin ner sin egen roll.

- Jag har kommit in i en fantastisk organisation. Där har jag hakat på gänget och lärt mig väldigt mycket, säger Malin Baryard.

Malin har varit noga med att behålla konceptet. Kvalitet före kvantitet. Alltså inga hoppklasser med 50 startande. Hon har inte ridit i arenan ännu men är övertygad om att här öppnas för helt nya möjligheter.

- Det är mäktigt bara att gå in till fots. Det kommer att bli så häftigt, säger Malin Baryard.
null

Flera kungligheter

Programpunkter vi känner igen är till exempel världscupen i dressyr, ponnyernas uppgörelse, Prins Carl Philips pris och stjärnornas hoppning. I år gör fotbollsmålvakten Tomas Ravelli debut över hinder. Kronprinsessan Victoria sprider kunglig glans över fredagens premiärföreställning. Årets shownummer är franska Garde National som bjuder på en fartfylld show med hästar och ryttare tillsammans med sin MC-brigad.

Till nyheterna hör dressyrclinic med Ingrid Klimke, hoppclinic med Sylve Söderstrand och Henk Noren och så HästSverigedagen med seminariet Köpa Sälja Häst – Dröm eller mardröm med bland annat Lisen Bratt.

– Största nyheten är inomhusfälttävlan. Ridbanan är så stor att vi får in både vattenhinder och stora naturhinder, berättar Malin Baryard.

75 meter ledskärm

Sveriges största ledskärm är en annan nyhet. Skärmen som delar av arenan mot utställningen är ofattbara 10 meter hög och 75 meter lång. Här kan publiken se resultat och ställning i klassen, men också rörliga bilder med intervjuer, repriser på ritten med mera, med mera. Bara fantasin sätter gränser.

Under pågående ritt blir det inga rörliga bilder. Ingen vet nämligen hur hästarna reagerar på en häst i naturlig storlek, eller kanske ännu större. Alla hästar får träna på arenan i förväg så att de får chansen att vänja sig vid den nya miljön.

Mässa för hästar och ryttare

Sweden Horse Show bjuder också på en av Sveriges största hästmässor - 10 000 kvadratmeter där du hittar allt för hästar och ryttare. Nytt är den stora rasparaden där drygt 30 hästraser visar upp sig på arenan. Stallet ligger i anslutning till mässan och publiken kan gå in och klappa hästarna som då och då uppträder i paddocken, en mindre arena intill stallet.

En annan nyhet är att publiken kan följa framridningen. Det blir lite backstage-känsla att sätta sig på läktaren eller slå sig ner i caféet och följa hur storstjärnorna förbereder sina hästar.

The winner takes it all

Malin Baryard har haft synpunkter många detaljer, från propositionerna till hur klasserna är upplagda och planeringen av de olika arenorna. En av hennes uppgifter som sportchef är att ta ut de nio internationella hoppryttarna. Svenskarna är förbundskapten Sylve Söderstrands bord.

Söndag kväll går en helt ny klass, Malin Baryard Invitational, där Malin tar ut fem ekipage. Inte efter någon rankinglista, utan intressanta ekipage efter eget huvud. Inget hindrar heller att hon tar ut sig själv. Principen är ”winner takes it all” och i potten ligger en VW Tiguan plus projektering av en fin villa signerad arkitekten Pol Ross. Till ett totalt värde av nära 800 000 kronor.

Program, biljetter, nyheter med mera finns på:

swedenhorseshow.se