Se filmen med våra tips!

Hästtransporter

Se till att du har koll på vad som krävs

Att transportera ett så tungt djur som en häst kräver ofta ett tyngre släp, speciell körkortsbehörighet och en lämplig dragbil – i synnerhet om man transporterar två hästar eller fler.

Här reder vi ut begreppen och ger några goda råd om saker som är bra att tänka på när du ska transportera häst.

Ett bra dragfordon

Även dragfordonet begränsar hur tungt släp man kan dra. En bilmodells dragvikt är den maximala last som man får dra med bilen. Dragvikten kan variera stort beroende på vilken motor en speciell version har. De minsta bensinversionerna kan ha en dragvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider och elbilar har relativt låg dragvikt eller tillåts inte alls dra släp.

– De 152 dragbilarna på vår lista är de som tillåts dra släp och dessutom klarar kraven för Bra val från Folksams rapport ”Hur säker är bilen 2019”. Bra val innebär bland annat att bilmodellen har autobroms som standard eller tillval. Ju nyare årsmodell desto vanligare med autobroms som standardsutrustning, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Ska man dra ett riktigt tungt släp, till exempel med två hästar, så gäller det att vara extra noga när man väljer dragbil. Då måste man välja en bil med hög dragvikt. Släpets tomvikt tillsammans med lasten på släpet, den så kallade bruttovikten, får inte överstiga bilens dragvikt. Det kan alltså vara bilen som begränsar hur mycket du får lasta på släpet även om släpet i sig tillåts lasta mer.

Det finns egenskaper hos en dragbil förutom bilens dragvikt som kan vara bra att känna till. Under gynnsamma vägförhållanden behöver man inte tänka på vilka hjul som bilen driver med. Men om underlaget är sämre, utanför asfalterade ytor och på vintern, kan en bakhjulsdriven bil ha bättre framkomlighet än en framhjulsdriven. Det beror på den extra vikt över drivhjulen som den bakhjulsdrivna bilen får av släpet.

Fyrhjulsdrift ger förstås ännu bättre framkomlighet med tunga släp och halkigt underlag, sommar som vinter.

Lista – 152 dragbilar som är ett Bra val

Godkända hästsläps maxvikter

Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler för släp samt att ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport. Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare

Körkortsbehörigheter

Det här kan vara snårig att förstå sig på och det som få känner till är att det är släpets och bilens sammanlagda totalvikt som bestämmer vilken körkortsbehörighet som behövs.

Det räcker inte alltid med B-behörighet om man drar en hästtransport, och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning.

– Har du B-behörighet idag kanske det räcker med att uppgradera till ”utökad B behörighet” för att klara transportbehoven, säger Anders.

Körkortsbehörigheter

  • För B-behörighet gäller generellt att bil och släp får ha en sammanlagd totalvikt på högst 3500kg. Bilens totalvikt får inte i något fall överstiga 3500kg.
  • Körkort taget före 19/1 2013: Med äldre BE-behörighet finns ingen begränsning på släpets totalvikt annat än bilens begränsning.
  • Körkort taget efter 19/1 2013: Med ett separat körprov för utökad B-behörighet tillåts en sammanlagd totalvikt på 4250kg.
  • Med nyare BE-behörighet får släpvagnens totalvikt vara max 3500kg. Det vill säga tyngsta tillåtna kombinationen är en bil med totalvikten 3500kg som tillåts dra 3500kg, alltså 7000kg.

Sammanfattning

  • Fordonets dragvikt måste minst vara det släpet och lasten väger tillsammans (släpets bruttovikt)
  • Din körkortsbehörighet måste gälla för fordonskombinationens totalvikter. Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator ger dig direkt besked om du är behörig för en viss fordonskombination och om bilen är godkänd att dra släpet