Att resa med katt

Katten är en familjemedlem som gärna följer med i bilen. Det blir också allt vanligare att katten tas med på flyget. I båda fallen finns mycket att tänka på för att resan ska bli trygg både för katten och dig.

Katter är sociala individualister som reagerar olika på miljöombyte. Träna katten redan som liten att åka bil kortare turer så att den inte blir stressad vid en längre resa. Att flyga med en katt kräver en hel del förberedelser.

Oavsett om du ska åka bil, flyga eller åka båt med din katt är en bra och säker transportbur viktigast både för kattens trivsel och säkerhet.  

Framför allt när du reser med din katt i bil är det viktigt att du ser till att de transporteras på ett säkert sätt. Vid en kraftig inbromsning eller olycka ska katten vara säkrad. Rekommenderat sätt är genom att ha en kattbur eller en kattväska där din katt känner sig bekväm.

Fem tips att transportera din katt säkert

  • Det går alldeles utmärkt att transportera din katt i kombiutrymmet på din bil om du har uppsikt över den under hela transporten. Har du en halvkombi ska du kontrollera att det finns bra ventilation och att du även kan ha koll på din katt.
  • Se till att din katt är säkrad under hela resan. Om du har din katt i baksätet – se till att transportburen är fastspänd i ett säkerhetsbälte.
  • Se till att din katts bur är placerad på en plats i bilen där den får både skugga och god ventilation.
  • Säkerställ att inga föremål riskerar att falla över din katt och skada den. Även vid lättare inbromsningar kan föremål flytta sig.
  • Tar resan mer än sex timmar? Då bör din katt ha tillgång till en sanitetslåda och friskt vatten. En katt klarar sig utan mat för en dygnstripp men bör ha fått äta innan resan.

Hur stor ska transportburen vara?

  • De minsta måtten enligt jordbruksverket är:

    • Längd 0,5 meter
    • Bredd 0,3 meter
    • Höjd 0,5 meter

    Viktigast är att din transportbur är anpassad för din katts storlek. Har du en större kattras ska den självklart ha en bur som tillåter den att röra sig fritt. Katten ska kunna stå upp och sträcka på sig samt ligga ned i en naturlig ställning.

    Har du mer än en katt? Tänk på att minsta golvutrymme som är angivet ska vara 0,15 kvadratmeter. Då får katten en yta som minskar stressen av att åka i bil.

Att åka bil med katt är det vanligaste sättet att resa. När du reser med din katt är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt. Viktigast är att du ser till att din katt sitter säkert vid en kraftig inbromsning eller olycka.

Fem tips för katt i bilen

  • Du får inte lämna din katt utan tillsyn om temperaturen riskerar att gå över +25°C eller under -5°C. Självklart ska katten få tillräckligt med mat och vatten under färden.
  • Många katter har lätt för att bli åksjuka. Din veterinär kan hjälpa till med att skriva ut åksjukepiller. Det finns även speciella feromonsprayer som hjälper till att lugna din katt.
  • Säkerheten är viktig. Om din katt är lös i bilen kan den vid en inbromsning bli till en tung projektil mot passagerarna och givetvis skadas själv.
  • Det är viktigt att du transporterar din katt i en kattbur anpassad till kattens storlek och som är säkrad om du skulle behöva bromsa.
  • Om resan tar mer än sex timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller motsvarande.

Ska du resa med din katt utomlands? Då är det väldigt viktigt att du tar reda på vad som gäller i länder du reser genom samt din slutdestination. Det finns flera åtgärder som kan ske om du inte uppfyller kraven. Det kan vara allt från att katten nekas inträde, sätts i karantän eller i värsta fall avlivas beroende på vilka inresekrav landet har.

Planera därför resan i god tid, se till att du har koll på vilka inresekrav länder har för katt och ha alltid med dig fullständig dokumentation. 

Kattpass

  • Ett kattpass utfärdas av en veterinär och i det ska det finnas information om din katts hälsa, vilka vaccineringar som getts och ID-märkning (ISO-Mikrochip eller tatuering).Veterinärmottagningar har i regel koll på vad som gäller för de vanligaste resmålen, men det är du som har ansvaret att ta reda på vad som gäller.Tänk även på att det finns regler för införsel tillbaka till Sverige och att dessa uppfylls. Du kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida, där de har uppdaterade lagar och regler om vad som gäller.

Kom ihåg att anmäla din katt till Tullverket när ni reser tillbaka till Sverige. Information om hur du gör hittar du på Tullverkets webbplats – Resa med hund eller katt

Jordbruksverket – att resa med katt mellan länder

En katt kan bli illamående och både kräkas eller få diarré under en resa. Det kan bero på att den antingen känner sig stressad av situationen eller att den blir åksjuk av exempelvis bilåkandet.

Ett bra tips är i god tid innan resa vänja katten vid att transporteras. Låt exempelvis din transportbur ligga framme hemma och lämna mat eller godis runt buren med målet att katten ska uppleva buren som en positiv miljö. Annat tips är att under transport ha något från hemmet som katten känner igen doft och miljö ifrån. Det kan vara allt från en filt till en vanlig tröja.

Om din katt ser kattburen som en trygg plats blir det också mycket lättare att få in din katt i buren.

Lugnande medicin för katter

  • Det finns särskilda feromonsprayer som kan få din katt att känna sig tryggare. Sprayen appliceras inne i transportburen och kan vara ett lugnande medel för katten. Den går att köpa hos både veterinär samt välsorterade zoo-butiker. Annars kan det krävas lugnande medicin, men då behövs en veterinärundersökning för att säkerställa att din katt är frisk och att inga biverkningar kan uppstå.

Om du ska flyga med din katt är det bra att du i förväg tar reda på ditt flygbolags särskilda regler och bokar resan i god tid, eftersom det finns begränsat antal platser för djur på flyget. Per regel ska kattväskan rymmas under sätet framför och vara så stor att den tillåter din katt att stå upp samt vända sig. För exakta mått och maxvikt måste du kontakta ditt flygbolag.

Fem tips när du flyger med katt

  • Kolla upp om flygbolaget tillåter att du har med din katt i en bur som handbagage eller om det är bur i lastutrymme.
  • Klarar din katt av en flygtur? En flygresa i ett lastutrymme innebär hög volym, risk för turbulens samt förändringar i både temperatur och lufttryck. Om din katt brukar bli åksjuk kan en flygtur vara stressframkallande. Om du ändå måste flyga med din katt – överväg lugnande medicin.
  • Det finns flygplatser som inte vill hantera katter. Tänk på detta vid en mellanlandning.
  • Om du reser utomlands – ha full koll på dokumentation och tänk på att det finns särskilda regler i varje land.
  • Säkerställ med personal att din katt har lastats på planet om du behöver checka in den som djurtransport. Framför allt om du byter flyg under resan.

Speciella djurkupér finns på de flesta tåglinjerna. Generella rekommendationer brukar vara att din katt ska vara placerad på golvet men vissa linjer tillåter placering i knä. En transportbur som är lätt att bära och som har ett hårt botten utifall katten behöver kissa är bra. De flesta katter kan dock hålla sig, även under en längre färd.

En katt klarar ofta av att vara själv till skillnad från en hund och kan under färder på några timmar vara kvar i bilen. Många färjebolag erbjuder möjligheten för djurägare att titta till sitt djur i bilen under resan. Det viktigaste om du lämnar din katt kvar i bilen under båtfärden är att se till att katten kan gå fritt i bilen, ha tillgång till kattlåda, foder och framför allt friskt vatten.

Om du inte reser med bil eller har en längre båtresa erbjuder de flesta färjebolagen särskilda djurzoner eller djurhytter. Då kan du ta med din katt ombord.

Ska du resa utomlands med båt? Då rekommenderar vi att du läser om att resa med katt utomlands.

Reser du med egen privat båt?

Se till att din katt har en flytväst på sig. Om din katt ramlar överbord och det är vågor kan den få svårt att hålla sig flytande. Se även till att din katt inte dricker saltvatten, framför allt inte när det är algblomning då det kan orsaka förgiftning.

Vår kattförsäkring gäller i Sverige, men om du ska resa utomlands med din katt kan den föras fram och tillbaka inom 45 dagar enligt Jordbrukets bestämmelser. Vid längre vistelse utomlands kan tiden förlängas. Kontakta i sådana fall oss i god tid innan din resa.

Grundkravet inom EU är att katten är rabiesvaccinerad. Men olika länder kräver olika vaccinering och det är skillnad att resa inom och utanför EU. Tänk på att vissa länder som Norge och Schweiz inte är med i EU. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för olika länder.

En katt kan reagera med stress och oro vid resa. Typisk reaktion är högljudda jam och salivering. Ibland kan det även leda till kräks eller avföring. Det kan även vara åksjuka. Om din katt alltid reagerar på detta vis är rekommenderade metoder att vänja katten gradvis med kortare bilfärder eller prova lugnande som feromonspray.

Om din katt inte gillar att resa så reagerar många katter snabbt när kattburen ställs fram hemma. En bra metod är därför att vänja din katt vid att ha den framme i hemmet. Ställ in godis och något mjukt, exempelvis filt eller handduk som katten associerar doftmässigt till hemmet. Det är viktigt att den inte är nytvättad. Ju tidigare du börjar vänja din katt vid detta desto bättre. Ett annat sätt som lugnar katter är att spruta feromonspray i buren innan.

Katter avger doftsignaler som kallas feromoner vilket är ett av kattens sätt att kommunicera på. När katten stryker ansiktet mot både föremål eller en människa markerar den med feromoner för att känna sig lugn och säker. Feromonspray är en syntetisk substans som gör att katten kan känna sig lugnare i nya miljöer eller resor. Det är även en bra metod att spraya den på ytor som du inte vill att katten ska klösa på. Du kan köpa den receptfritt i de flesta välsorterade djurbutiker.