Hjärta

Fria samtal till Djurens vårdguide när du vill få sjukvårdsrådgivning.

En trygg försäkring för din hund

Med en hundförsäkring kan du ge bästa möjliga vård till din fyrbenta vän – utan att behöva tveka av ekonomiska skäl. Vår hundförsäkring ger din hund ett omfattande skydd vid olycksfall och sjukdom. Du får också fri tillgång till Djurens vårdguide, dit du kan ringa om du är orolig för hur din hund mår.

 • Minst 25% nyteckningsrabatt första året innan valpen fyller 1 år
 • Endast en fast självrisk per år, rörlig självrisk tillkommer
 • Medicin, rehab och röntgen som MR, CT och Scintigrafi ingår upp till ditt veterinärvårdsbelopp i Hundförsäkring Mellan och Stor
 • Missa inte! 300 kr självriskrabatt på din hundförsäkring om Djurens vårdguide hänvisar dig vidare till en fysisk veterinär
Jämför våra hundförsäkringar

Jämför hundförsäkring

Vår hundförsäkring finns i omfattningarna Bas, Mellan och Stor. Välj en försäkring som passar just dina behov.

Hundförsäkring Stor Mellan Bas
Upp till 120 tkr Upp till 60 tkr Upp till 30 tkr
Valbart tillägg Valbart tillägg Valbart tillägg
Valbart tillägg Valbart tillägg Valbart tillägg

Villkor och information

Här kan du ladda hem försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen. Det behöver du till exempel göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

 • 25 % nyteckningsrabatt på din valp. Om du tecknar hundförsäkringen innan valpen är ett år så får du 25 procent rabatt på den första årspremien.

 • 10 % samlingsrabatt genom din hemförsäkring. När du har ditt boende försäkrat i Folksam får du 10 procents samlingsrabatt när du försäkrar din hund, katt eller häst och på många andra försäkringar.

 • 10 % rabatt när du kastrerar din tik i förebyggande syfte.
 • Upp till 40 % mängdrabatt. När du försäkrar flera hundar kan du få mängdrabatt. Redan vid tre hundar får du 10 procent i rabatt och har du 10 hundar eller fler får du högsta rabatten på 40 procent. 

 • Maxrabatt. Den högsta rabatt du kan ha är 50 procent + samlingsrabatten på 10 procent.

 • Missa inte din självriskrabatt. Om din hund har blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide och få 300 kronor i fast självriskrabatt vid behov av fysisk veterinär. Våra legitimerade djurvårdare ger dig alltid kostnadsfria råd – tryggt och enkelt. Ring så ofta du vill.  

Esther är på en härlig skogspromenad med sin matte. Plötsligt flyger en fågel upp och Esther springer efter. När matte hör Esther gny inne bland buskarna tar jakten ett snabbt slut. Esther håller upp sitt ena bakben och ser ynklig ut.

På kvällen har Esther fortfarande ont i benet så matte ringer FirstVet som remitterar till en djurklinik. Där konstateras en korsbandsskada och Esther måste opereras.

Esther har som tur är Hundförsäkring Stor i Folksam. Hon opereras och får medicin utskriven. Lite senare visar det sig att Esther behöver stärka upp sitt ben och veterinären remitterar henne till rehabilitering i form av simträning. Både medicinen och rehabiliteringen ingår i försäkringen med självrisk.

Totalt hamnar kostnaden på 43 320 kronor

Operationskostnad 36 390 kronor
Mediciner 2 930 kronor
Rehabilitering 4 000 kronor
Självrisk

8 028  kronor

Ersättning:

35 292  kronor

 • Välj fast självrisk: 1 800 eller 3 000 kronor
 • Du betalar endast en fast självrisk per försäkringsår, rörlig självrisk tillkommer
 • Välj en rörlig självrisk på 15% eller 25% av den överskjutande skadekostnaden

 • Ingen självrisk vid rovdjurs- och vildsvinsskador

Några saker om din försäkring som kan vara bra att känna till.

Försäkringen innehåller vissa undantag och begränsningar bland annat för skador som beror på ärftligt betingade eller medfödda sjukdomar.

Karens: Försäkringen gäller inte för sjukdom som uppkommit inom 20 dygn efter att försäkringen trätt i kraft. Detta gäller också om man ändrar försäkringen mellan Bas, Mellan och Stor. Karensen tillämpas då på den förhöjda delen.

Försäkringen gäller utan karens vid:
 • Införsäkring före 12 veckors ålder, om veterinärintyg från köptillfälle finns (dock högst fyra veckor gammalt)
 • Övertag från annan försäkringstagare
 • Byte från annat försäkringsbolag till Folksam
 • Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld
Undantag
 • Vi tecknar inte försäkring för Varghybrid.
 • Vi undantar veterinärvårdskostnader för hundar av raserna bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops gällande undersökning, behandling eller operation av luftstrupe, mjuka gommen, näsborrar eller förträngningar i svalget. Inte heller kostnader för följder eller fel som har samband med detta.
 • Vi undantar veterinärvårdskostnader i samband med kejsarsnitt för hundar som blivit snittade innan de försäkrades i Folksam.
 • Vi undantar också veterinärvårdskostnader i samband med kejsarsnitt för engelsk bulldog, chihuahua, fransk bulldog och bostonterrrier.
 • För övriga hundraser ersätts veterinärvårdskostnader för högst två kejsarsnitt. Läs mer i försäkringsvillkoret.
 • Vi ersätter inte veterinärvårdskostnader för hundrasen Shar pei när det gäller ögon-, öron- eller hudsjukdomar.

Särskilda regler gäller för Hund som importerats till Sverige.

För att kunna teckna Veterinärvårdsförsäkring och Livförsäkring för Hund som importerats från andra länder än Danmark, Finland och Norge och som varit i Sverige kortare tid än 3 månader kräver vi alltid ett svenskt veterinärintyg. Vid osäkerhet ring djursupporten i Sundsvall.

Intyget skall vara högst fyra veckor gammalt och inom 30 dagar sändas till:

Folksam Djurförsäkring
Box 735
851 21 SUNDSVALL

Intyget även kan skickas via e-post till djur@folksam.se

Oftast kan vi betala ersättning direkt. Under kontorstid kan vi oftast betala den ersättningsbara delen av dina veterinärvårdskostnader direkt till djursjukhuset eller kliniken.

Gör så här för att reglera skadan direkt:
 • Lämna ditt försäkringsnummer till personalen
 • Säg att du vill ha veterinärvårdskostnaderna direktreglerade
 • De kontaktar Folksams skadeavdelning
 • Du betalar självrisken direkt till kliniken/djursjukhuset
 • Vi betalar resten direkt till kliniken/djursjukhuset

Om vi inte skulle kunna direktreglera skadan betalar du till kliniken eller djursjukhuset och skickar sedan faktura och skadeanmälan till:

Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador
Box 90345
120 25 Stockholm

Faktura och skadeanmälan kan även skickas via e-post till djurskador@folksam.se

Om ditt djur dör eller måste avlivas

Om djuret är akut skadat och du behöver ett avlivningstillstånd, ring 0771-950 950. Skicka skadeanmälan och utlåtande från den behandlande veterinären till Folksam (adressen ovan).

Om diagnosen eller skadebilden är osäker, begär obduktion och bifoga ett utlåtande.

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om försäkringen

När du köper hundförsäkring

En hundförsäkring skyddar din hund om någonting händer. Du blir skyddad mot kostnader som kan uppstå om din hund blir sjuk eller har råkat ut för en olycka. För dig som avlar hundar har vi en speciell valpkullsförsäkring. Den gör att du kan känna dig trygg med din kull och slipper oroa dig för dolda fel.

De flesta hundägare får någon gång vara med om att hunden blir sjuk eller skadar sig. Ett besök hos veterinären kan bli kostsamt och det är viktigt att du har en hundförsäkring där veterinärvård ingår.

Tips när du väljer hundförsäkring:

 • Kolla upp att veterinärvårdsförsäkring ingår så att du får hjälp med undersökning och behandling om det skulle hända hunden något. Hos oss kan du välja att försäkra din bästa kompis i paketen Bas (upp till 30.000 kr), Mellan (60.000 kr) eller Stor (120.000 kr).
 • När du köper valp är det viktigt att du har försäkrat valpen då du hämtar den.
 • Finns det specifika sjukdomar som just din hundras kan ha? Kolla om försäkringen täcker dessa innan du tecknar. Om du är osäker hjälper vi dig på kundservice
 • Se över ditt försäkringsskydd ibland så du har rätt försäkring för din hund. Tänk på att det endast går att lägga till eller höja en livförsäkring och Tillägg Avel för din hund innan den fyller sju år. Vill du ändra något gör du det enklast genom att ringa oss på kundservice på 0771-950 950

Du kan försäkra din hund om den är minst fyra veckor gammal. När det gäller livförsäkringen och Tillägg Avel får hunden inte ha fyllt sju år.

Valpkullsförsäkring - kan tecknas endast för valpar födda i Sverige.

Vi tecknar inte försäkring för Varghybrid.

Tänk på att du tecknat försäkringen innan du hämtar valpen, så det inte blir ett uppehåll mellan uppfödarens och din försäkring. Viktigt att du sparar valpbesiktningsintyget.

Försäkringspremien grundar sig på ras, kön, ålder och var man bor någonstans. Sedan beror det på vilken omfattning på försäkring som du väljer till din hund.

Så gäller hundförsäkringen

Med dolda fel menar vi fel som hunden hade när försäkringen tecknades, men som inte hade upptäckts då. Försäkringen gäller för dolda fel om den tecknats innan din hund blev 12 veckor gammal och om den gällt utan avbrott sedan dess.

Det måste också finnas en valpbesiktning utan anmärkningar som veterinären gjorde högst fyra veckor innan försäkringen tecknades. Annars gäller försäkringen bara för skador och sjukdomar som uppstått efter att försäkringen började gälla. 

Ring oss på 020-57 57 22 om du har frågor.

Det räcker nästan alltid med att du betalar självrisken och ger ditt försäkringsnummer till personalen på djursjukhuset eller kliniken. De kontaktar sedan oss och så gör vi upp om resten av kostnaden. Annars betalar du veterinären och skickar fakturan tillsammans med en ifylld skadeanmälan till oss på

Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador
Box 90345
120 25 Stockholm

E-post: djurskador@folksam.se

Hundförsäkringen har en karenstid på 20 dygn. Det betyder att försäkringen inte gäller för sjukdom som uppkommit inom 20 dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. Karensen gäller inte vid olycksfallsskada genom plötslig oförutsedd händelse. Vid direkt överflyttning från ett annat försäkringsbolag gäller försäkringen utan karens för likvärdigt försäkringsskydd. Fullständig information om karens finns i försäkringsvillkoret.

Hundförsäkringen gäller i Sverige. I övriga länder dit hunden kan föras fram och tillbaka inom 45 dagar enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Vid längre vistelse utomlands kan tiden förlängas. Folksam måste då kontaktas i god tid innan avresan. Här är mer information om att resa med hund

Du kan teckna din hundförsäkring via Kundservice, på folksam.se eller via våra djurombud.

Om hunden är försäkrad i Folksam idag så finns antingen hundens chip- eller registreringsnummer i vårt system. Uppge något av dessa nummer när du ringer in till oss, då kommer vi att se vad hunden hade för försäkring tidigare.

Du kan själv välja när försäkringen börjar gälla, men se till att din nya hundförsäkring läggs upp först innan den föregående ägaren avslutar sin försäkring hos oss, eftersom försäkringarna måste vara sammanhängande för att den nya ska vara gällande utan karens dom första 20 dagarna. Om hunden är över sju år och har en livförsäkring är det viktigt att försäkringarna är sammanhängande, annars kan du bara ha en veterinärvårdsförsäkring på hunden.

Nej, hundförsäkringen gäller bara skador och sjukdomar som drabbar din hund. Däremot har en hemförsäkring ett ansvarsmoment som kan täcka ditt skadeståndsansvar som hundägare.

Du kan teckna en veterinärvårdsförsäkring hos oss oavsett hur gammal din hund är. Livförsäkring och Tillägg Avel kan du teckna om hunden inte hunnit fylla sju år. För dig som är medlem i fackförbunden Akavia eller ST och har en hund över sex år som redan är försäkrad i annat försäkringsbolag, kan flytta över även livförsäkringen till oss.

Hundens namn ska synas på kvitton och underlag. Kostnader, diagnos och besöksdatum ska tydligt framgå på kostnadsspecifikationen. Det lilla babs-kvittot behöver inte vara med.

Vi betalar ut skadeersättning direkt till ditt bankkonto om det finns registrerat i Swedbanks kontoregister. Annars skickar vi ett utbetalningskort. Du registrerar ditt konto på Swedbanks hemsida.

Tänk på att uppge om hunden varit försäkrad tidigare och berätta då om vilket bolag och omfattning på tidigare försäkring. Om hunden inte varit försäkrad tidigare så finns det en del sjukdomar/skador som kanske inte gäller för din hund. Läs alltid igenom försäkringsvillkoret.

Du betalar den fasta självrisken endast en gång under ditt försäkringsår, även om du besöker veterinären flera gånger för olika skador under försäkringsåret. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök.

Ett försäkringsår börjar oftast den dag du tecknade försäkringen och slutar ett år fram i tiden på huvudförfallodagen. Du kan se vilken huvudförfallodag du har på ditt djurs försäkringsbesked. 

Om du behöver avlivningstillstånd vid akut skada, ring 0771-950 950.

Skicka skadeanmälan och utlåtande från veterinären till

Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador
Box 90345
120 25 Stockholm

E-post: djurskador@folksam.se

Om diagnosen eller skadebilden är osäker måste det göras en obduktion. I så fall ska du också skicka med ett obduktionsutlåtande.

Om det finns ett undantag angivet i försäkringsbeskedet för vissa fel (till exempel defekt, sjukdom eller skada) ersätter vi inte skada som undantaget avser. Inte heller följdskador eller annat fel som har samband med detta.

En livskadeanmälan gör du när du vill informera oss om att din hund har avlidit. För att du ska få ut livförsäkringspengar ber vi dig fylla i blanketten nedan.

Ladda ned blanketten

Mejla till: djurskador@folksam.se
Eller skicka in till:
Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador Box 90345
120 25 Stockholm

Djurvård och veterinär

Kennelhosta är en vanlig sjukdom hos hundar och är väldigt smittsam. En jämförbar liknelse är att det är hundars motsvarighet till kikhosta. Kennelhosta går oftast över av sig själv och kräver ingen behandling, mer än att hunden får ta det lugnare och isoleras från andra hundar. Men ibland krävs det ytterligare behandling. Då hundar även kan få hosta av andra anledningar är det också viktigt att bevaka symtomen för att utesluta andra sjukdomar.

Om din hund blir sjuk och behöver vård, betalar vi kostnaderna för undersökning, behandling och vård som utförs av veterinär. baserat på vilken hundförsäkring du väljer. Om du vill veta mer om kennelhosta kan du läsa vår artikel om kennelhosta där vi samlat information om sjukdomen och vad du kan göra för att förebygga smittan.

Kennelhosta hos hund

Om hunden har kvarsittande mjölktänder ersätts detta om hunden varit oavbrutet försäkrad från 7 månaders ålder, i försäkringarna Mellan eller Stor. För övriga fall där tänder behöver dras ut kontaktar du Folksams djurskadeavdelning.

Försäkringen täcker inte om hunden har problem med tandsten. Gällande tandlossning så går det inte att ge ett rakt svar på den frågan. Detta är på grund av vad som orsakat hundens tandlossning. Det kan finnas sjukdomar som är orsaken till tandlossningen, där vissa ersätts och andra inte. Här är det bäst att kontakta Folksams djurskadeavdelning.

Man kan få ersättning för kastrering då hunden drabbats av vissa sjukdomar. Om detta händer din hund är det viktigt att du kontaktar djurskadeavdelningen så du får veta om försäkringen täcker ingreppet för den sjukdom din hund drabbats av.

I vår försäkring har vi rätt att anvisa till utvald kvalitetssäkrad veterinär för att ge din hund rätt vård. Men i regel kan du själv välja vilken veterinär/klinik du vill besöka. Det är viktigt att du säkerställer att undersökning, behandling och vård utförs av en legitimerad veterinär. Om det är ett jourfall så ersätter vi skadan/sjukdomen endast om det bedömts som jourfall av veterinär.

Om din hund har blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide. De ger dig alltid kostnadsfria råd – tryggt och enkelt. Du får ring så ofta du vill. Här är mer information om djurvård i mobilen

Om du är på en veterinärklinik kan du direktreglera skadan. Veterinärkliniken skickar då kostnaden direkt till oss och du betalar bara självrisken och eventuella avdrag till kliniken. Vi erbjuder direktreglering vardagar mellan 8-16.45.

Har din hund blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide för råd och eventuell vidareförmedling till fysisk veterinär. Använder du tjänsten får du dessutom 300 kronor i rabatt på din fasta självrisk om du behöver uppsöka veterinärklinik. Mer information om djurvård i mobilen

Tips och råd

Genom att teckna en hundförsäkring kan ni känna er trygga. Vår hundförsäkring ger ett omfattande skydd om hunden skadar sig eller blir sjuk. Här har vi samlat tips och råd för dig och din hund.