Bra att tänka på

När du reser med din hund

Hunden är en familjemedlem som gärna följer med i bilen. Det blir också allt vanligare att hunden tas med på flyget. I båda fallen finns mycket att tänka på för att resan ska bli trygg både för hunden och dig.

Visst är det trevligt att ha hunden med på resan om det är möjligt. Det finns många regler för hur hundar bör transporteras. Dessa är förstås till för att hunden ska må bra på resan.
Här hittar du ett antal saker att tänka på så att din hund ska må bra under resan.

Att tänka på

  • Du får inte lämna hunden utan tillsyn om temperaturen riskerar att gå över +25°C eller under -5°C. Självklart ska hunden få tillräckligt med mat, vatten och rastning under färden.
  • Säkerheten är viktig. Om hunden är lös i bilen kan den vid en inbromsning bli till en hundra kilos projektil mot passagerarna och givetvis skadas själv.
  • Utrymmet där hunden sitter ska vara avskärmat mot personutrymmet med galler eller nät, men ett nät håller inte emot hunden vid en krock. Ett galler skyddar passagerarna med inte hunden som kan åka ut vid en krock.
  • Använd en bra och säker hundbur som är gjord för bil, hunden ska kunna ligga och vända sig i buren. Säkra buren med spännband eller liknande så att den sitter fast.
  • Det finns också särskilda bälten som du kan fästa i bilens säkerhetsbälte. Välj ett robust, vadderat bälte. Tunna band kan lätt gå av vid en krock eller skära in i huden på hunden.
Det finns detaljerad information om djurtransporter på Jordbruksverket för dig som vill veta mer.

Jordbruksverkets regler

Läs mer på Svenska Kennelklubben

Att resa med en hund kräver lite mer förberedelser för att ni båda ska känna er trygga på resan. Du behöver ta reda på ditt flygbolags särskilda regler och boka resan i god tid, eftersom det finns begränsat antal platser för djur på flyget.

Att tänka på

  • Olika länder har olika införselregler av husdjur och det är viktigt att ha koll på dessa, till exempel vaccinationer. Du kan få hjälp av ambassaden för det land du ska till.
  • Hos en del flygbolag får små hundar vara med inne i planet som handbagage, men det finns regler för hur stor väskan ska vara och vad den får väga. Hunden får inte vara lös ombord på planet.
  • Större hundar kan transporteras i lastutrymmet i bur om flygbolaget har lastrum med värme och belysning. Träna hunden att sitta i buren och se till att den uppfyller alla krav för flygtransporten.
  • Saker som ålder, hälsa och stresstålighet kan påverka hur din hund klarar av resan. Trubbnosiga hundar, till exempel bulldog och mops kan vara extra känsliga. Rådgör med din veterinär om du är osäker.
Mer information finner du hos Jordbruksverket. Flygbolagen har också bra information om vilka som gäller hos dem.

Resa med hundar