Att resa med hund

Hunden är en familjemedlem som gärna får följa med på resan. Det är vanligt att hunden tas med på bilresan, tåget, flyget eller båten. Det finns mycket att tänka på för att resan ska bli trygg både för hunden och dig.

Visst är det trevligt att ta med hunden på resan om det är möjligt. Det finns många regler för hur hundar bör transporteras, vilka dokument man behöver ha om man reser utomlands på semester och om det behövs ett visst vaccinationsskydd. Dessa är till för att hunden ska få en trygg och säker resa. Här tipsar vi om vad du kan tänka på och hur du och din hund ska få en så bra resa som möjligt oavsett färdmedel. 

Våra bästa tips för att din hund ska må bra under bilresan.

Inför bilresan med din hund

  • Du får inte lämna hunden utan tillsyn om temperaturen riskerar att gå över +25°C eller under -5°C. Självklart ska hunden få tillräckligt med mat, vatten och rastning under färden.
  • Säkerheten är viktig. Om hunden är lös i bilen kan den vid en inbromsning bli till en hundra kilos projektil mot passagerarna och givetvis skadas själv.
  • Utrymmet där hunden sitter ska vara avskärmat mot personutrymmet med galler eller nät, men ett nät håller inte emot hunden vid en krock. Ett galler skyddar passagerarna med inte hunden som kan åka ut vid en krock.
  • Använd en bra och säker hundbur som är gjord för bil, hunden ska kunna ligga och vända sig i buren. Säkra buren med spännband eller liknande så att den sitter fast. Förbered gärna hunden och låt den vänja sig vid buren för att resan ska bli mer behaglig.
  • Det finns också särskilda bälten som du kan fästa i bilens säkerhetsbälte. Välj ett robust, vadderat bälte. Tunna band kan lätt gå av vid en krock eller skära in i huden på hunden.
Det finns detaljerad information om hundtransporter på Jordbruksverket för dig som vill veta mer.

Att flyga med en hund kräver mer förberedelser för att ni båda ska känna er trygga på resan. Du behöver ta reda på ditt flygbolags särskilda regler och boka resan i god tid, eftersom det finns begränsat antal platser för djur på flyget. Det är ditt ansvar att ta reda på vilka dokument och intyg som krävs så vår rekommendation är att börja planera flygresan i mycket god tid.

Inför flygresan med din hund

  • Olika länder har olika införselregler för hundar och det är viktigt att ha koll på dessa, till exempel vaccinationer. Du kan få hjälp av ambassaden för det land du ska till.
  • Hos en del flygbolag får små hundar vara med inne i planet som handbagage, men det finns regler för hur stor väskan ska vara och vad den får väga. Hunden får inte vara lös ombord på flygplanet.
  • Större hundar kan transporteras i lastutrymmet i bur om flygbolaget har lastrum med värme och belysning. Träna hunden att sitta i buren och se till att den uppfyller alla krav för flygtransporten.
  • Saker som ålder, hälsa och stresstålighet kan påverka hur din hund klarar av resan. Trubbnosiga hundar, till exempel bulldog och mops kan vara extra känsliga. Rådgör med din veterinär om du är osäker.
  • Hundar som reser utomlands behöver ha vaccination mot exempelvis rabies. Se över vaccinationerna i god tid innan flygresan eftersom man behöver vänta 21 dagar efter vaccinationen innan man reser. Beroende på det land du ska resa till kan hunden behöva avmaskas. För att ta med sin hund till Norge, behöver man till exempel se till att hunden är avmaskad innan inresa.
  • Hundar behöver ha ett pass om du ska flyga utomlands. Det utfärdas av veterinär och innehåller vaccinationer och behandlingar samt hundens id-uppgifter.
  • Se över din hundförsäkring och att den gäller för resor till andra länder. Du kan kontakta oss eller läsa på Mina sidor. Om du saknar försäkring så kan du teckna hundförsäkring här. Vår hundförsäkring gäller i Sverige. Om ni ska resa utomlands med hunden, kan den föras fram och tillbaka inom 45 dagar enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Vid längre vistelse utomlands kan tiden förlängas. Folksam måste då kontaktas i god tid innan avresan.

Mer information finner du hos Jordbruksverket. Flygbolagen har också bra information om vilka regler och riktlinjer som gäller för respektive bolag.

Många hundar tycker om att åka båt och med bra rutiner kan båtresan bli både trygg och trevlig.

Att tänka på inför båtresan med din hund

  • Se till att utrusta din hund med en anpassad hundflytväst, som passar hundens vikt och storlek, för att öka säkerheten ombord på båten. Även om hunden kan simma är det viktigt att sätta på dem flytväst, lika viktigt som att du själv bär flytväst. 
  • Träna hunden i att gå på och av båten. Ju säkrare den känner sig desto säkrare blir hela tillvaron. Ett tips är att skaffa en landgång för hundar, för säkrare ombord- och avstigning.
  • Ge hunden en egen plats ombord på båten, där den kan vila om den blir trött eller sjösjuk. Hunden känner sig mer bekväm om den känner igen hundkorg och filt så det kan vara bra att ta med dessa hemifrån. Skapa rutiner som hemma om ni är ute på en längre båtsemester och passa på att aktivera hunden innan ombordstigning.
  • Kontrollera att du har försäkring för din hund och vad som gäller för vård hos veterinär i det land du ska resa till. 

Tänk på det här:

  • Planera resan genom att vara ute i god tid för att slippa stress och inte glömma något viktigt. Läs på om vilka sjukdomar som finns i det land du ska resa till så att du vet hur du ska skydda din hund, både genom vaccination och i form av vilket reseapotek du behöver packa ner.
  • Exempel på några saker att ha med i sitt reseapotek är mygg- och fästingmedel. Lägg gärna ner ett myggnät om ni exempelvis ska besöka södra Europa där det finns sandmyggor och stickmyggor. De är båda myggsorter som kan göra hunden långvarigt sjuk om det går illa.
    Vätskeersättning och receptfri medicin mot diarré är också något som kan kännas tryggt att packa ner.

Kom ihåg att anmäla din hund till Tullverket när ni reser tillbaka till Sverige. Information om hur du gör hittar du på Tullverkets webbplats – Resa med hund eller katt

Ta del av våra tips och råd inför resan

Vår hundförsäkring gäller i Sverige. Om ni ska resa utomlands med hunden kan den föras fram och tillbaka inom 45 dagar enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Vid längre vistelse utomlands kan tiden förlängas. Du behöver då kontakta Folksam i god tid innan avresan.