Skydda hunden mot fästingar

Fästingar kan orsaka allvarliga sjukdomar hos hundar. Vi tipsar om hur du kan skydda din hund mot fästingar på bästa sätt och vad du bör göra och kontrollera om hunden blivit biten av en fästing.

Det finns ett antal saker du kan göra för att skydda din hund mot fästingar: 

  • Använd ett fästingmedel: Det finns olika sorter av fästingmedel som du kan använda på din hund, till exempel halsband, sprayer och spot-on-lösningar. Fästingmedel innehåller ämnen som avskräcker eller dödar fästingar. 
  • Tvätta hunden: Tvätta din hund regelbundet med schampo som innehåller fästingavskräckande ämnen. Schampot kan hålla fästingarna borta från din hund. 
  • Undvik att vara i fästingdrabbade områden: Fästingar finns oftast i långt gräs, buskar och skogar. Försök att undvika att ta med din hund till sådana områden under fästingsäsongen, mars till november. 
  • Kontrollera din hund regelbundet: Titta efter fästingar, särskilt efter att den har varit ute och rört sig. Fästingar sitter oftast på hundens huvud, hals och bakdel.

Det är viktigt att du kontrollerar din hund regelbundet för fästingar, speciellt under sommarhalvåret när fästingarna är mest aktiva. 

Om du upptäcker ett bett på din hund bör du försöka ta bort fästingen så fort som möjligt, för att förhindra att den kan sprida sjukdomar.

Hur ser fästingbett ut på hund?

Fästingbett på hundar kan se olika ut beroende på storleken på fästingen och hur länge den suttit. När en fästing först borrar sig in i huden kan det vara svårt att se bettet, eftersom fästingen är så liten och huden kan vara inflammerad. 

Efter en tid kan bettet bli mer synligt. Det kan se ut som en liten rodnad eller svullnad på huden, ofta med en liten punkt i mitten som är fästingen. Om fästingen har varit kvar en längre tid kan bettet bli större och mer inflammerat.

Det finns några olika sätt att ta bort en fästing från din hund. Det viktigaste är att försöka vara så försiktig som möjligt så att du inte skadar din hund eller fästingen. Här är några steg du kan följa:

Ta bort en fästing på hunden

  • Bär handskar eller använd verktyg som är speciellt avsedda för att ta bort fästingar, så att du inte riskerar att bli biten själv.
  • Leta upp fästingen på din hund. Fästingar finns oftast på ställen där huden är tunn, som runt öronen, nacken eller armhålorna som hunden inte kommer åt.
  • Använd verktyget (om du har ett) eller dina fingrar för att försiktigt gripa fästingen vid basen, nära huden. Försök att inte pressa fästingen för hårt, eftersom det kan göra att den släpper ut sin kroppsvätska, vilket kan öka risken för infektion.
  • Dra försiktigt ut fästingen i en rak linje. Försök att inte vrida fästingen, eftersom det kan göra att den släpper ut vätska.
Efter att du har tagit bort fästingen, tvätta området med tvål och vatten för att döda eventuella bakterier och förhindra infektion.

Vad gör jag om jag inte får bort fästingen?

Har du svårt att ta bort en fästing från din hund? Försök få den att lossna genom att applicera fästinglösning eller fästingolja på och omkring fästingen. Det kan göra fästingen lösare och kan hjälpa den att lossna från huden på din hund. Det är viktigt att vara försiktig när du använder fästinglösning eller olja, eftersom de kan vara giftiga om din hund sväljer dem. 

Om du fortfarande har svårt att ta bort fästingen, kan du försöka att frysa den med en fästingfrysspray. Detta kan göra att fästingen lossnar från huden. 

Sitter fästingen fortfarande kvar efter dina försök att ta bort den, eller om du är orolig för att du inte har tagit bort den helt, bör du kontakta en veterinär. En veterinär kan hjälpa dig att säkert ta bort fästingen och undersöka om din hund behöver någon behandling mot eventuella sjukdomar som fästingen kan ha överfört.

Behöver du råd från en veterinär?

  • Du som har din hundförsäkring hos oss kan snabbt få hjälp via Djurens vårdguide. Tjänsten är öppen alla vardagar mellan 08-20. Beroende på hur ditt djur mår blir du sedan slussad till FirstVet eller till en fysisk djurklinik. Vid allvarliga och akuta sjukdomar kontaktar du förstås veterinären direkt.

    Veterinärbesök i mobilen

Vilka fästingburna sjukdomar kan hundar få?

Fästingar kan överföra en mängd olika sjukdomar till hundar. De vanligaste fästingburna sjukdomarna i Sverige är:

Borrelios – Orsakas av bakterien Borrelia, även kallad Borrelia burgdorferi. Borrelios är vanligare hos människor än hundar. Symtom på borrelios hos hundar inkluderar feber, trötthet, muskelsvaghet och ledvärk.

Mer information om borrelia hos hund

Anaplasmos: Även kallad Granulocytär anaplasmos, är en fästingburen infektion som kan orsakas av bakterien Anaplasma. Sjukdomen kallades tidigare för “ehrlichios”. Symtom på Anaplasmos hos hundar inkluderar feber, trötthet, lymfkörtelsvullnad och smärta i muskler och leder.

TBE: (Tick-Borne Encephalitis) även kallas fästingburen hjärninflammation, är neurologisk sjukdom som orsakas av TBE-virus. Det är vanligare hos människor men kan även drabba hundar. Symtomen är hög feber, nedsatt aptit och slöhet. Även kramper kan vara ett symptom på TBE.

Om du misstänker att din hund har blivit infekterad av en fästing, bör du kontakta en veterinär så snart som möjligt. De kan ge din hund lämplig behandling för att förebygga eller behandla eventuella sjukdomar som fästingen kan ha överfört.

Är det vanligt att hunden får en bula efter fästingbettet?

Det är inte ovanligt att hundar får en liten bula eller svullnad efter ett fästingbett. Detta är oftast en reaktion på fästingens bett och kan orsakas av att fästingen släpper ut en vätska som kan irritera huden.

Denna bula kan vara svullen och inflammerad, men i de flesta fall går den över av sig själv inom några dagar. Det är dock viktigt att du övervakar bettet och din hunds allmänna hälsa noga, eftersom vissa fästingar kan överföra sjukdomar.

Märker du att bettet inte försvinner eller att din hund verkar må dåligt, bör du rådfråga din veterinär. De kan ge råd om hur du bäst kan behandla bettet och hjälpa till att avgöra om det finns några andra orsaker till bulan.

Hur ser ett infekterat fästingbett ut på en hund?

Ett infekterat fästingbett på en hund kan se olika ut beroende på orsaken till infektionen och hur länge den har varit pågående. En infektion kan orsakas av bakterier som finns på huden eller av bakterier som fästingen har släppt ut vid bettet. 

En infektion kan visa sig genom att bettet ser rött och inflammerat ut och att det kanske är varmt och svullet. Det kan också komma en varig vätska från bettet. Din hund kan också känna sig sjuk, ha feber eller vara trött och orkeslös. 

Om du misstänker att din hund har ett infekterat fästingbett bör du rådfråga din veterinär så snart som möjligt. De kan ge råd om hur du bäst kan behandla infektionen och förebygga ytterligare komplikationer.

När bör jag kontakta veterinär?

Det finns ett antal tecken på att din hund kan ha blivit infekterad av en fästing. Om du märker att din hund har något av följande symtom, bör du kontakta en veterinär: 

  • Feber 
  • Trötthet 
  • Minskad aptit 
  • Illamående eller kräkningar 
  • Ökat vattenintag 
  • Ökad urinproduktion 
  • Muskelsvaghet eller koordinationsproblem 
  • Hjärtklappning eller andningsproblem

Misstänker du att din hund har blivit infekterad av en fästing, sök vård så snart som möjligt hos en veterinär. De kan ge din hund lämplig behandling för att förebygga eller behandla eventuella sjukdomar som fästingen kan ha överfört. 

Det är också en bra idé att regelbundet kontrollera din hund efter fästingar, särskilt under fästingsäsongen, mars-november. Om du hittar en fästing på din hund, ta bort den så snart som möjligt och tvätta händerna noga. 

Du bör kontakta en veterinär vid misstanke om infektion eller om du märker några av symtomen som nämnts ovan.

Källa till artikeln: FirstVet

Försäkra din hund hos oss

Genom att försäkra din hund i Folksam kan du enkelt få träffa en veterinär eller specialist när det passar dig.

Har du inte försäkrat din hund hos oss? Nedan kan du läsa mer och teckna den hundförsäkring som passar dig.