Vad är giftigt för hunden?

En del av det som vi människor gärna äter – till exempel vindruvor, russin och choklad – kan orsaka sjukdom och förgiftning för din hund. Även den mysiga skogspromenaden kan vara farlig om du har en nyfiken hund som vill smaka på både tulpaner och kastanjer.

Här listar vi de vanligaste livsmedlen och växterna du behöver ha koll på och vad du ska göra om din hund har ätit något olämpligt.

Farligt för hundar att äta

Det finns många spännande, väldoftande och färgglada livsmedel som hunden gärna vill smaka på. Här har vi listat de som är farliga för hundar att äta och vilka symtom du ska vara uppmärksam på.

Avokado

Avokado innehåller persin som kan göra hunden illamående, ge den kräkningar och diarré. Dessutom kan den stora avokadokärnan orsaka kvävning om hunden får den i halsen eller skada mag- och tarmkanalen.

Ben från kyckling, fisk och fläskkött

Tillagade ben från kyckling, fisk och fläskkött kan vara vassa och flisa sig och därmed orsaka skada i både hals och tarmar.

Bär

Olika bär som björnbär, blåbär och hallon är inte giftiga men hunden ska inte äta för mycket. Bär innehåller en hög andel socker vilket kan vara skadligt.

Choklad och kakao

Choklad och kakao innehåller ämnet teobromin som hundar inte kan bryta ner. Det påminner om koffein och påverkar det centrala nervsystemet som kan ge ökad törst, kräkning och diarré, hyperaktivitet, ökad hjärtfrekvens och rytmrubbningar, kramper, försämrad andning och ökad urinproduktion. I värsta fall kan det orsaka dödsfall.

Citrusfrukter

Syran i citrusfrukterna kan ge illamående och kräkningar och orsaka problem i tarmar och mage.

Deg

En bulldeg kan vara lockande att sätta tänderna i. Men deg kan börja jäsa i magen, bilda alkohol och orsaka berusning. Det är inte livsfarligt för hunden att äta deg men den kan känna stort obehag.

Ekollon och kastanjer

Ekollon innehåller tannin som kan orsaka illamående, kräkningar och förstoppning. I värsta fall kan det leda till njursvikt.

Kastanjeförgiftning kan ge kräkningar och diarréer och hunden kan bli darrig, bli trött, svag och krampa. Dessutom kan både ekollon och kastanjer sväljas hela och riskera stopp i tarmarna. Symtomen uppträder oftast efter något dygn.

Glykol

Finns i exempelvis i kylarvätska och har en söt smak som är lockande för hunden att dricka. Symtom på förgiftning är att hunden vill dricka ovanligt mycket, kräks, är vinglig och kissar mycket. Efter bara 24 timmar kan hundens njurar vara utslagna så misstänker du glykolförgiftning ska du genast kontakta veterinär.

Kemikalier

En del rengöringsmedel och tvättmedel innehåller kemikalier som kan vara farliga. Se till att dessa står högt upp eller sätt lås på skåp så att din hund inte kommer åt förpackningarna.

Lök och vitlök

Olika slags lök – till exempel gul lök, vitlök och gräslök – innehåller ämnet alicin som är skadligt för hunden. Alicin ger skador på de röda blodkropparna vilket kan leda till blodbrist.

Det är mest vanligt att hunden får i sig rå lök, men tänk också på att maträtter som innehåller lök, lökpulver och rostad lök kan vara farligt.

Hunden kan få minskad aptit, börja kräkas, få ont i buken, få diarré och nedsatt allmäntillstånd. Symtomen uppstår vanligtvis några dagar efter intaget. Vill det sig riktigt illa kan det leda till dödsfall.

Majskolv

Majskorn är nyttiga och näringsrika, men själva stammen på majskolven är farlig om hunden råkar svälja ner den, eller bitar av den. Eftersom stammen är skrovlig är risken stor att den fastnar i halsen.

Mandelmassa

Mandelmassa och bittermandel innehåller cyanid, som i större mängder kan orsaka dödsfall. Hunden kan få problem med andningen, bli illamående och kräkas och tappa medvetandet.

Nötter

En hel del nötter innehåller viktiga mineraler för hunden, men vissa nötsorter ska du undvika att ge din hund. Valnöt och macadamianöt innehåller ett gift som orsakar kräkningar, förhöjd kroppstemperatur och darrningar.

Du behöver ha koll på att nötterna inte är mögelangripna eftersom de då innehåller aflatoxin som kan ge leverskada och också leda till cancer.

Paddor

Paddor har en körtel på ryggen som avsöndrar ett mer eller mindre giftigt ämne. Var uppmärksam på om din hund plötsligt har mycket ökad salivavsöndring som löddrar och minskade pupiller.

Potatis

I potatis finns ämnet solanin som kan ge förgiftningssymtom. Det är främst om potatisen blivit grön som du behöver vara extra uppmärksam. Symtomen är främst kräkningar och diarréer som i värsta fall kan leda till dödsfall.

Rå potatis kan vara farligt för hunden eftersom den är mycket svårsmält och kan orsaka stopp i tarmar. Kokt, bakad eller mosad potatis är ingen fara, men se upp med stekt eller friterad potatis.

Rabarber

I rabarber finns ämnen som irriterar och hämmar bildandet av röda blodkroppen. Det finns även oxalsyra som kan hindra upptag av kalcium. Din hund kan få magont, bli illamående, kräkas och få diarré. Njurarna kan också påverkas.

Råttgift

Vanligast är att hunden ätit direkt ur en förpackning eller att den har hittat utlagt gift under en promenad. Har hunden tuggat på en råtta som fått i sig råttgift kan det också vara farligt – det är dock ovanligt. En hund som ätit råttgift blir slö, orkeslös och mun, tunga och ögon blir bleka. Hunden får blödningar i lungor och tarm. I värsta fall kan den avlida av inre blödningar.

Saffran

Skulle hunden få i sig stora mängder saffran kan det leda till kräkningar, diarré och i värsta fall påverkan på det centrala nervsystemet. Det är dock mycket ovanligt eftersom man oftast inte har den mängden saffran hemma. Mängden saffran i till exempel en lussebulle är i sig inte farligt – då är det värre om hunden skulle få i sig russin eller äter deg som är på jäsning.

Salt

Det är inte giftigt med vanligt bordssalt, natriumklorid, utan det blir farligt om hunden råkar få i sig stora mängder salt, till exempel genom att dricka havsvatten. Då kan saltbalansen rubbas, vilket är mycket farligt. Om hunden blir saltförgiftad kan den få diarré, kräkningar, upplevas som svag med okoordinerade rörelser samt även få kramper och hamna i koma vid riktigt allvarlig förgiftning.

Snigelmedel

Många lägger ut medel för att försöka bli av med mördarsniglar i sina trädgårdar. Om din hund fått i sig snigelmedel kan det kan leda till kramper, feber och stelhet i kroppen.

Starka kryddor

Att få i sig starka kryddor och särskilt chili, är inte bra för hunden. Chili innehåller ämnet capsaicin, vilket inte är giftigt, men kan ge hunden upprörd mage. Det gäller både färsk chili och mat kryddad med chili.

Tuggummi

Tuggummi innehåller ofta xylitol, som är ett sötningsmedel. Det kan orsaka frisättning av insulin vilket i sin tur sänker blodsockerhalten. Redan när en hund på tio kilo får i sig tre tuggummin kan det orsaka förgiftning. Symtomen för en förgiftning är skakningar, kräkningar, allmän slöhet, kramper, medvetslöshet som i värsta fall leder till dödsfall. Symtomen uppstår efter ungefär en timme.

Tänk på att vissa tandkrämer innehåller xylitol, så använd endast hundtandkräm till din hund.

Vindruvor och russin

Det har visat sig att russin och vindruvor är ytterst farligt för hundar. Efter endast någon enstaka vindruva eller russin kan hunden utveckla njurskador. Detta kan leda till kronisk njursvikt eller att hunden avlider.

Misstänker du att din hund ätit vindruvor eller russin ska du genast kontakta veterinär. Skulle hunden fått skadade njurar upptäcker du det genom att den är ovanligt törstig, behöver kissa mer eller att den helt slutar att kissa. Den kan också vara illamående och kräkas.

Värktabletter och mediciner

Skulle hunden få tag i läkemedel kan den bli illamående och kräkas. Tänk på att hundar inte ska få läkemedel avsedd för människor om det inte har förskrivits av veterinär.

Ättika och inläggningar

Ättika kan orsaka magbesvär. Det är värre för en liten hund med känslig mage och även om hunden har njurproblem.

Giftiga växter för hundar

Växter i olika färg och form kan väcka nyfikenheten hos din hund. Här listar vi något av det som hunden kan få i sig både i hemmet och på promenaden som kan leda till obehagliga besvär.
  • Amaryllis – det är främst löken som kan ge magbesvär
  • Blomlökar – skulle din hund börja äta på nyplanterade blomlökar bör du kontakta veterinär för att få reda på om just den blomlöken är giftig. Är den sorten giftig kan det kan leda till njursvikt.
  • Cyklamen – innehåller ämnet cyklamin som kan ge magbesvär som illamående, kräkningar och diarré
  • Fredskalla – kan irritera i munnen och svalget samt ge magbesvär
  • Giftalger – det är främst olika arter av blåalger som finns i havet, sötvattenssjöar och i bräckt vatten som leder till algförgiftning. Hunden kan få i sig alger genom att dricka vattnet eller att de har badat i det.

    Gifterna som algerna producerar är mycket farliga och kan leda till döden. Det behövs ingen stor mängd för att din hund ska bli allvarligt sjuk. Första symtomen är allmän oro och darrighet, irritationer på hud och slemhinnor.

    Även kräkningar, blodiga diarréer, bleka slemhinnor, andningssvårighet som går över till kramper är symtom på att din hund fått i sig giftiga alger

  • Garderobsblomma – innehåller en växtsaft som kan göra att hunden får svårt att svälja, magbesvär samt även ge irritation i ögonen
  • Hyacint – löken innehåller ämnen som ger irritationer
  • Julros – innehåller ämnet protoanemonin som kan ge magbesvär. Skulle hunden få i sig stora mängder kan det även påverka hjärta och njurar
  • Julstjärna – växtsaften kan ge magbesvär och sveda i hals och svalg
  • Monstera – kan ge magbesvär och sveda i munnen och svalget
  • Murgröna – bladen innehåller ämnen som kan ge magbesvär
  • Svampar – många hundar tycker om att smaka på svampar under skogspromenaden. Håll uppsikt över hunden eftersom flera svampsorter är giftiga och till och med dödliga.

    Olika typer av flugsvamp och spindelskivling är de mest kända riktigt giftiga svamparna. Dessa svampar kan först ge kräkningar och diarré och samtidigt direkt påverka levern. Symtom på leverskada uppstår inte förrän efter ett par dagar och då har hunden redan fått kroniska leverskador som kan få dödlig utgång.

    Tänk på att de svampar som är giftiga för människor även är giftiga för hundar. Misstänker du att hunden ätit giftig svamp ska du genast åka till veterinär och gärna ha med dig svampen som den fått i sig.

  • Tazett – löken innehåller ämnen som kan ge magbesvär
  • Tulpan – innehåller tulipin som har irriterande egenskaper och kan göra hunden illamående och att den kräks

Misstänker du att din hund ätit något olämpligt ska du kontakta veterinär. Det du ska vara uppmärksam på är om hunden beter sig annorlunda – verkar slö och trött, har orolig mage och kanske kräks, har en ansträngd andning, skakar, upplevs som förvirrad eller vinglar.

Skulle din hund bli så dålig att du behöver uppsöka veterinär ersätter vår försäkring undersökning, behandling och vård av hunden. Har du tecknat Bas får du ersättning med upp till 30 000 kr, med Mellan får du maximalt 60 000 kr och med Stor maximalt 120 000 kr per försäkringsår.

Allt om villkor för vår hundförsäkring

Försäkra din hund hos oss

Genom att försäkra din hund i Folksam kan du enkelt få träffa en veterinär eller specialist när det passar dig.

Har du inte försäkrat din hund hos oss? Nedan kan du läsa mer och teckna den hundförsäkring som passar dig.