Råd och Vård för idrottsskador

Ring fysioterapeuterna på 020-44 11 11

Råd och Vård för idrottsskador är en kostnadsfri tjänst som ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med. Här kan du se vilka förbund det gäller.

Vi har utvecklat tjänsten för att hjälpa idrottare att hålla sig skadefria och få hjälp med vård när det behövs.

Ring till Råd och Vård för idrottsskador om du är idrottare, ledare eller förälder och prata med fysioterapeuter som är experter på idrottsskador:

 • Tipsar om skadeförebyggande övningar
 • Bedömer skadan och anmäler den till oss
 • Bokar besök hos specialister på idrottsskador

Följande förbund har tjänsten Råd och Vård idrottsskador

 • Amerikansk fotboll
 • Basket
 • Bordtennis
 • Brottning
 • Fotboll
 • Innebandy
 • Kanot
 • Klättring
 • Korpen
 • Orientering
 • Skidor
 • Styrkelyftning
 • Tyngdlyftning

Råd och Vård för idrottsskador ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med. Vill du veta om tjänsten gäller för dig tittar du på ditt idrottsförbunds sida här på folksam.se.

När du ringer Råd och Vård på 020-44 11 11 får du prata med en legitimerad fysioterapeut som är specialist på idrottsskador.

Om fysioterapeuten bedömer att du behöver mer än rådgivning ingår upp till två besök hos fysioterapeut, ett besök hos läkare och en röntgen vid behov.

Det är fysioterapeuten på Råd och Vård för idrottsskador som bokar in ditt besök - alltid hos en vårdgivare som är expert på idrottsskador.

Om du har råkat ut för ett olycksfall hjälper fysioterapeuten dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Har du frågor om försäkring eller ersättning ska du kontakta Folksam 0771-950 950.

Om du blir skadad

Med Råd och Vård för idrottsskador blir det enklare eftersom sjukgymnasten hjälper dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Sjukgymnasten ger dig också tips om hur skadan ska behandlas.

Hjälp direkt

Blir du skadad kan du ringa Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11 och be sjukgymnasten att anmäla idrottsskadan till Folksam.

Skadeförebyggande råd

Råd och Vård för idrottsskador är också bra om du är osäker på en känning  eller vill veta hur man kan träna för att undvika framtida skador.

Sjukgymnasterna kan ge dig tips om:

 • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
 • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
 • Hur du själv kan behandla en skada så att du snabbt kommer tillbaka igen

Som ledare finns det mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att ha svar på alla frågor. Sjukgymnasterna på Råd och Vård för idrottsskador är ett bra stöd för dig som ledare och kan till exempel hjälpa dig med vägledning om en misstänkt idrottsskada. 

Genom Råd och Vård för idrottsskador kan ni också få bra tips om skadeförebyggande övningar om ni inte själva har hela kompetensen inom klubben. Tveka inte att kontakta Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11!

Exempel på vad du kan få hjälp med att utforma

 • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
 • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
 • Information om hur man behandlar en skada så att man snabbt kommer tillbaka igen

Exempel på frågor du kan ställa

 • En i laget stukar foten ofta. Går det att göra något för att förhindra det?
 • Jag hör många prata om schlatter. Vad är det? Hur vanligt är det när man idrottar?
 • Jag ska åka på tävling med mitt lag i sommar – hur förbereder jag idrottarna för värme?
 • En av idrottarna växer så det knakar och har ont i hälarna när hon spelar – kan hon göra något åt det?
 • En spelare fick en lårkaka vid helgens match. Kan han träna trots det?
15-åriga Ellen Markgren i Myckle IK blev väldigt nöjd med hur Råd och Vård hjälpt henne i rehaben. Foto: Patrick Degerman

"Jag vill spela i sommar"

Ett ögonblicks olycka. Därefter en lång tids rehab.Ellen Markgren i Myckle IK ska spela fotboll igen. Senast i sommar. – Jag är väldigt nöjd med den hjälp jag har fått.

Plötsligt small det till. Ljudet var så högt att till och med motståndaren i den pågående löpduellen hörde det. Ellen Markgren segnade ner på Sörvalla IP:s matta. Smärtan var fruktansvärd.
– Jag skrek och fick hjälp av planen. Mamma och pappa åkte direkt till lasarettet i Skellefteå med mig. Där trodde doktorn att det förmodligen var ett uttänjt ledband, så de lindade om knät och jag fick åka hem, säger Ellen Markgren.

Tjänstgörande läkare ställde dock fel diagnos. Svullnaden vägrade gå ner och flera dagar senare linkade Ellen fortfarande omkring på kryckor.
– Då fick jag rådet av en i min klubb att ta det via den försäkring som fotbollsspelare har, säger Ellen Markgren. 

Snabb kontakt med specialist

Genom tjänsten ”Råd och vård för idrottsskador” fick hon snabbt kontakt med en sjukgymnast. Han undersökte knät och kunde konstatera att skadan förmodligen var värre än ett uttänjt ledband.

En remiss till Norrlandskliniken i Umeå gav det svar Ellen Markgren fruktade. Magnetröntgen visade att främre korsbandet i vänstra knät nästan hade gått av.
– Det var inget kul besked. Jag hade hoppats på uttänjt ledband. Men de sa att det skulle läka ihop, så det var bara att köra rehab, säger Ellen Markgren.

Träningen var emellanåt tråkig och Ellen saknade fotbollen. Under hösten ökades belastningen gradvis och i september vågade hon sig på sitt första fotbollspass.
– Det gjorde ont i vändningarna, när jag tryckte ifrån, så jag fick kliva av.

Många timmar med sjukgymnast och läkare

En ny undersökning i oktober visade att knät fortfarande var instabilt. Ellen Markgren fick då en remiss till ortopedkirurgen.
– Helst vill jag slippa ett kirurgiskt ingrepp. Samtidigt vill jag bli frisk, så om jag blir det av en operation så får det bli så.

Trots den svåra skadan och att Ellen Markgren inte kunnat spela fotboll sedan i slutet av maj, har hon hållit humöret uppe. Också de dagar när hon känt att hon inte haft energi har rehabövningarna genomförts.
– Det har varit jobbigt. Samtidigt har jag blivit motiverad. Jag måste träna för att bli bra. Jag vill kunna spela till sommaren, men räknar med att det kan bli längre.
Sjukgymnasten har varit väldigt engagerad. Han har ringt och följt upp regelbundet. Ellen Markgren
Sedan skadan har det blivit många timmar med besök hos sjukgymnast och läkare vid sidan av den egna träningen för att bli frisk. Ellen Markgren är väldigt nöjd med den hjälp hon fått under skadeperioden.
– Hittills har det varit jättebra. Sjukgymnasten har varit väldigt engagerad. Han har ringt och följt upp regelbundet. Dessutom fick jag hjälp väldigt snabbt. Jag rekommenderar andra att nyttja tjänsten.

Texten är hämtad från Magasinet Fotboll och är skriven av Juan Martinez.

Projekt Knäkontroll

Varje år drabbas många unga tjejer av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Med ett enkelt träningsprogram så minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Träningsprogrammet knäkontroll

Förebyggande idrottsforskning

I fyra av fem populära lagidrotter dominerar knän bland de skador som leder till bestående besvär. Läs mer i vår studie baserad på en unik idrottsskadedatabas.

Idrotterna som är mest skadedrabbade