PA-KFS

— för anställda i kommunala bolag

En ikon som visar en spargris
Tjänstepensionsavtalet PA-KFS 09 gäller för dig som är anställda i kommunalt bolag och är född 1954 eller senare. Från att du är 25 år betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension enligt avtalet PA-KFS.

Viktig och samlad information om försäkringen

Gamla PA-KFS

Om du är född 1953 och tidigare gäller Gamla PA-KFS. På Pensionsvalet, valcentralen för Gamla PA-KFS, kan du läsa mer om vad som gäller för dig och välja Folksams fondförsäkring.

Pensionsvalets webbplats

Med våra ingångsfonder för tjänstepensionsförsäkringen i PA-KFS får du ett tryggt och bekvämt pensionssparande. Dina pengar placeras initialt i en fond som utgår från ditt födelseår.

I fonden finns både svenska och utländska aktier samt räntebärande värdepapper. I takt med att du närmar dig pensionen minskas andelen aktier.

Räknar man ihop alla åren blir det en stor summa pengar som din arbetsgivare betalar in. Ju bättre de förvaltas, desto mer får du i plånboken när du slutat jobba. Ett aktivt val gör helt enkelt en stor skillnad.

Det här innebär begreppen

Beloppet som betalas in är 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (571 500 kr/år). För lönedelar över det betalar din arbetsgivare in 30 procent.

Omfattas du av övergångsbestämmelser från PA-KFS till PA-KFS 09 betalar din arbetsgivare in en högre premie. Läs mer på Pensionsvalets webbplats.

Pensionsvalets webbplats

Hos oss betalar du ingen försäkringsavgift. Fondförvaltningsavgiften är 0,40 procent för våra ingångsfonder. Om du vill du byta fonder inom Folksams fonder kostar det inget extra.

Du kan teckna ett återbetalningsskydd som innebär dina sparpengar betalas ut till dina förmånstagare om du skulle avlida. Det kan vara personer inom familjen men även andra som du själv väljer.

Om du inte väljer återbetalningsskydd så fördelas dina sparade pengar som så kallad arvsvinst på övriga försäkringstagare i kollektivet. Skyddet kostar inget extra, men utan återbetalningsskydd blir ditt egna sparande något högre.

Du kan när som helst själv välja andra fonder ur vårt breda utbud för PA-KFS-avtalet. Bytet gör du enklast på vår tjänst Mina sidor.

Vi erbjuder marknadsledande fonder av hög kvalitet, fonder med låga kostnader och fonder med etiska placeringskriterier.

Logga in på Mina sidor

Mer än en miljon svenskar sparar till sin pension i Folksam. Hos oss vågar du ha pensionsdrömmar.

Vi vill att du, som kund i Folksam ska kunna välja bland marknadens bästa fonder.

Vi har valt ut ett antal fonder från förvaltare som vi tror på, bland annat hållbara fonder och fonder med låga avgifter.

Vi vill att du som kund i Folksam fondförsäkring ska ha ett utbud av fonder med hållbara placeringskriterier att välja mellan. Därför erbjuder vi fonder på de flesta marknader där fondbolaget undertecknat FN-initiativet Principles for Responsible Investments (PRI). 

Vi ser gärna att de fondförvaltare vi samarbetar med har undertecknat FN-initiativet Principles for Responsible Investments (PRI) och vi arbetar för att de som ännu inte skrivit under ska göra det.

Initialt placeras dina pengar i en fond som utgår från ditt födelseår. I fonden finns både svenska och utländska aktier samt räntebärande värdepapper. Läs mer om fonderna under Aktuellt fondutbud och kurser nedan.

SPP Generation

  • SPP Generation 50-tal - en fond för dig som är född på 50-talet
  • SPP Generation 60-tal - en fond för dig som är född på 60-talet
  • SPP Generation 70-tal - en fond för dig som är född på 70-talet
  • SPP Generation 80-tal - en fond för dig som är född på 80-talet och senare
Hos oss betalar du ingen försäkringsavgift. Fondförvaltningsavgiften är 0,40% för våra ingångsfonder. Om du vill byta fonder inom Folksams fonder kostar det inget extra.

Dina valbara fonder

För dig som vill göra ett eget val har vi ett brett utbud av fonder att erbjuda. Vilken förvaltningsavgift du betalar för fonden framgår i kurslistan där det även framgår vilka fonder som är rabatterade.

Se Aktuellt fondutbud och kurser nedan.

Byt fonder på Mina sidor

Fondbyten gör du enkelt på vår internettjänst Mina sidor. Där kan du också följa ditt sparande.

Logga in på Mina sidor

Historisk avkastning är ingen garanti

  • Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet
Nedan hittar du samtliga valbara fonder och ditt rabatterade pris, genom Folksam, för ditt tjänstepensionsavtal. Du kan när som helst själv välja fonder ur vårt breda utbud. Bytet gör du enklast på vår internettjänst Mina sidor.

Logga in på Mina sidor

Våra fonder

Vårt noggranna urval gör att du har ett brett utbud att välja från. Välkommen att spara i ett av Sveriges bästa pensionsbolag.
Nedan hittar du villkor för Folksams fondförsäkring. Det är alltid de senaste versionerna som är publicerade.

Hämta villkor

Här kan du läsa i detalj vad som gäller för fondförsäkring.

Försäkringsvillkor fondförsäkring

Förköpsinformation

Här kan du hämta den senaste versionen av aktuell förköpsinformation för fondförsäkring.

Viktig och samlad information om försäkringen

Valblanketten och annat material kommer hem till dig i brevlådan. Du fyller i dina val och skickar tillbaka blanketten till Pensionsvalet. Du kan när som helst göra ett omval för din försäkring. Kontakta oss eller hämta blankett hos Pensionsvalet.

Hämta blankett PA-KFS på pensionsvalet.se

När du väljer, markera

  • Folksam under Fondförsäkring
  • Om du vill ha återbetalningsskydd

Engagera dig i din tjänstepension och gör aktiva val

  • Du har mycket att vinna på att göra aktiva val.

    Det kan skilja många tusenlappar beroende på hur du placerar och hur mycket du betalar i avgift.
Om du har frågor om din pension och dina val, är du välkommen att kontakta våra certifierade rådgivare. De hjälper dig att få ett långsiktigt sparande – utifrån den trygghet och risknivå du önskar. Du kan också få hjälp med att flytta din pension till Folksam.

Om du redan har pensionsförsäkringar som du vill flytta till Folksam så hjälper vi dig att flytta dem.

Boka en kostnadsfri rådgivning

Om du har frågor om din pension och dina val, är du välkommen att kontakta våra certifierade rådgivare. Du kan också få hjälp med att flytta din tjänstepension till oss. Du bokar enkelt rådgivning genom att fylla i ditt namn, telefonnummer och personnummer så kontaktar vi dig. Välkommen!

Hur sparar svenskarna?

Vi har frågat svenska folket om deras sparande - till exempel hur man sparar och vad det kan få för konsekvenser. Här har vi samlat alla våra insikter.

Så sparar svenskarna

Håll koll på dina försäkringar via Mina sidor

På Mina sidor kan du följa hur dina försäkringar utvecklas. Välkommen att logga in!

Logga in på Mina sidor