Skydda hunden mot faror

Skadeförebyggande under året

Det är med hundar som med barn, du kan inte skydda dem mot allt ont men det räcker långt att känna till farorna så att du kan förebygga dem.

Här får du råd och tips om vad du bör tänka på för att du och din bästa vän ska få en skön och bekymmersfri tillvaro, oavsett årstid. Källa: FirstVet
null
Våren är en tid då allt och alla vaknar till liv. Till och med din hund kan få vårkänslor och extra spring i benen. Då gäller det att du är uppmärksam på de risker hunden kan utsättas för, till exempel svaga isar, ormbett och giftiga blomlökar.

På våren och under påsken pyntar vi friskt med vackra blommor som till exempel påskliljor. Påskliljans lök är kanske den största faran för hundar som gillar att gräva i rabatten. Får hunden i sig den kan det leda till njursvikt och då är det viktigt att åka direkt till veterinären.

Även snödroppar och liljekonvaljer kan orsaka förgiftning. Det bästa sättet att undvika förgiftning hos din hund är att inte ha de här växterna i din trädgård eller att ha uppsikt över hunden så att den inte gräver i rabatter.

Redan på vårkanten börjar fästingarna krypa fram och kan smitta hunden med borrelia, TBE och anaplasma. Om hunden är ute i ett fästingtätt område är det bra att använda ett fästingmedel. Det finns många olika typer av fästingmedel, till exempel droppar och tabletter. Läs gärna på vad som skiljer dem åt.

Skydda hunden mot fästingar så här:
 • Kolla din hund dagligen
 • Skaffa ett fästingmedel
 • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut

Om hunden är ute i naturen och skriker till och springer bort från platsen den var på kan den ha blivit ormbiten. Ormbett i nosen kanske oroar dig mest, men det är farligare om hunden blivit biten i tassen eller halsen. En del hundar blir friska inom några dagar men i värsta fall kan bettet leda till att hunden dör.

Gör så här om hunden blivit ormbiten:
 • Håll hunden i stillhet för att undvika att giftet sprider sig. Bär hunden om du kan
 • Rör inte bettstället
 • Åk till veterinär på direkten

Det är svårt att helt förebygga att hunden blir ormbiten. Har du en trädgård ska du inte ha komposter, ris- och lövhögar där ormar trivs. Håll gärna gräset kortklippt.

Hundar kan också lida av pollenallergi. En allergisk hund får klåda och problem som till exempel infekterad hud, röda svullna tassar, öron, ögon och slemhinnor. Hundar tar framför allt upp allergenet genom den nakna huden i tassarna och inte lika mycket genom inandningsvägarna som vi människor.

Så här kan du hjälpa din hund:
 • Bada hundens tassar - helst med schampo som innehåller klorhexidin
 • Ge behandling med mediciner som innehåller kortison och/eller antihistamin

För oss betyder påsken god mat och smarrigt godis men vissa godsaker kan ställa till med problem för hunden.

Här fem saker som du ska vara extra vaksam över:
 • Choklad: I påskägget kan det finnas choklad som innehåller teobromin som hunden inte kan bryta ned. I mörk choklad finns det större mängder kakao och teobromin och det behövs inga stora mängder för att hunden ska bli förgiftad.
 • Salt och fet mat: Om din hund dricker saltvatten eller äter salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem och saltförgiftning. Om du ger salt som kräkmedel till din hund är det direkt livsfarligt.
 • Vindruvor: Vindruvor är ett trevligt och gott inslag på ostbrickan under påsken men vissa hundar kan reagera starkt och få akut njursvikt om de får i sig vindruvor.
 • Påskpynt: Skulle hunden få i sig påskpynt kan det leda till magbesvär. Vill det sig riktigt illa kan det bli nödvändigt att öppna buken om det inte kommer ut den naturliga vägen.
 • Nötter: Nötter med skal kan inte hunden bryta ner och de kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. En nöt som är särskilt giftig är macadamianöten. Kom ihåg att nötter och salta snacks kan leda till saltförgiftning.

Undvik extra dyra veterinärbesök under påsken

Om något händer din hund är det skönt att få prata med en veterinär om du behöver ta dig till en djurklinik direkt eller om du kan avvakta. Genom vårt samarbete med FirstVet kan du snabbt boka ett videosamtal med en veterinär.

Skapa ett eget konto hos FirstVet

På våren kan isarna vara svaga. Varje år drunknar ett fyrtiotal hundar och de flesta händer genom att hunden går igenom isen. Det är en tragedi både för hunden och dig som ägare. Det bästa är att undvika svaga isar helt och hållet.

 • Koppla hunden när ni är nära vatten
 • Det är svårt att rädda en hund från en vak, om hunden har flytväst kan det underlätta
 • Ha hunden i en sele med lång lina. Då är det lättare att dra upp hunden om olyckan är framme
 • Om hunden springer ut på isen, spring inte efter utan försök att locka tillbaka hunden

Du som har djurförsäkringen hos har också tillgång till veterinärbesök i mobilen där du snabbt får hjälp och rådgivning genom videosamtal med veterinärer på FirstVet. När du har skapat ditt konto hos FirstVet kan du logga in och läsa fler artiklar med fakta och råd om hundar, hästar och katter.
Sommaren kan innebära faror för hunden i form av till exempel fästingar, ormbett och grillrester i gräset.

Sommarens största fara för hunden är värmen. Varje år dör hundar efter att de har lämnats i varma bilar. Hundar kan också få värmeslag av att motioneras i varmt väder.

Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas. För att kyla ner sig måste de hässja, flåsa. Trubbnosiga hundar som mopsar och bulldoggar är särskilt känsliga för värme.

Om hunden hässjar kraftigt, dreglar, är orolig och söker svalka är det tecken på värmestress. Vid allvarliga fall krävs snabb vård av veterinär.

När det är varmt:
 • Placera hunden i skuggan och ge den tillgång till rent vatten
 • Blir hunden varm, kyl ner den med svalt - inte iskallt - vatten
 • Lämna aldrig hunden i bilen

Få saker oroar en hundägare så mycket som fästingar. Redan på vårkanten börjar de krypa fram och kan smitta hunden med borrelia, TBE, och anaplasma. Om hunden vistas i ett fästingtätt område bör du använda ett fästingmedel.

Det finns många olika typer av fästingförebyggande medel, till exempel droppar och tabletter, så det är en god idé att läsa på vad som skiljer dem åt.

Vad gör jag för att skydda hunden mot fästingar?
 • Kolla din hund dagligen
 • Skaffa ett fästingmedel
 • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut

Om hunden ute i naturen skriker till och springer bort från platsen kan den ha blivit ormbiten. Att bettet har tagit i nosen kanske oroar hundägaren mest, men det är farligare om hunden blivit biten i tassen eller halsen. En del hundar tillfrisknar inom några dagar men i värsta fall kan bettet leda till att hunden dör.

Vad gör jag om hunden blir ormbiten?
 • Håll hunden i stillhet för att undvika att giftet sprider sig, bär hunden om det går
 • Rör inte bettstället
 • Uppsök veterinär omedelbart

Under sommaren och hösten, då vattnet är varmt och näringsrikt, kan blågröna alger börja blomma och släppa ut gifter som är mycket farliga för både människor och djur.

Om hunden badar eller dricker förgiftat vatten kan den bli mycket sjuk. De första symtomen är oro, darrningar och kräkningar. I värsta fall kan förgiftningen leda till döden, så snart som inom en timme.

Vad gör jag om hunden blivit förgiftad?
 • Uppsök veterinär omedelbart. Ring och tala om att du är på väg
 • Skölj om möjligt av hunden, men var snabb
 • Förhindra att hunden får i sig mer gift genom att slicka på pälsen

Kycklingben, majskolvar och vassa träspett. Vilken hund kan motstå ett skrovmål som någon lämnat vid utegrillen? Många picknickätare tänker inte på att hundar och andra djur kan ta hand om matresterna med förödande konsekvenser.

Vad kan jag göra för att skydda hunden?
 • Var observant och låt inte hunden komma åt matrester i naturen - ofta finns dessutom krossat glas och vassa engångsgrillar på dylika platser
 • Benrester kan vara farliga för hundar, i synnerhet tillagade kotlettben, fiskben eller fågelben

Du som har djurförsäkringen hos har också tillgång till veterinärbesök i mobilen där du snabbt får hjälp och rådgivning genom videosamtal med veterinärer på FirstVet. När du har skapat ditt konto hos FirstVet kan du logga in och läsa fler artiklar med fakta och råd om hundar, hästar och katter.
Hösten är en tid då kvällarna blir allt mörkare vilket ökar risken för att hunden ska råka illa ut i trafiken. Undvik också att släppa din hund lös på kvällen om det finns vildsvin i området.
Sätt reflexer på hunden i höstmörkret

Det är tre gånger högre risk att bli påkörd av en bil i mörker än i dagsljus. De flesta olyckorna sker i mörker, många i tätbebyggda områden med gatubelysning. Om du bär reflex kan en bilist med halvljus upptäcka dig på 125 meters håll. Om du inte bär reflex och dessutom har mörka kläder, kan det handla om 20-30 meter. 

En hund löper samma risk som en fotgängare att bli skadad i trafiken och risken är förstås ännu större om ägaren inte har koll på djuret.

Bäst synlighet har en så kallad prisma-reflex. Beställ medaljreflexer till din hund i vår säkerhetsbutik!

Till säkerhetsbutiken

Det är härligt att gå i skogen med hunden bland höstlöv och blåbärsris. De flesta hundar gillar att äta blåbär vilket är helt ofarligt. Men se upp så att inte hunden börjar smaka på svamp, många sorter är direkt farliga för både människor och djur.

De farligaste giftsvamparna i Sverige är bland annat:
Röd flugsvamp
Vit flugsvamp
Lömsk flugsvamp
Bolmörtsskivling
Stenmurkla

Om du tror att hunden fått i sig svamp:
 • Ta med en bit av svampen så att den kan identifieras
 • Kontakta veterinär
 • Ring Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen

Om hunden ute i naturen skriker till och springer bort från platsen kan den ha blivit ormbiten. Att bettet har tagit i nosen kanske oroar hundägaren mest, men det är farligare om hunden blivit biten i tassen eller halsen. En del hundar tillfrisknar inom några dagar men i värsta fall kan bettet leda till att hunden dör.

Vad gör jag om hunden blir ormbiten?
 • Håll hunden i stillhet för att undvika att giftet sprider sig, bär hunden om det går
 • Rör inte bettstället
 • Uppsök veterinär omedelbart

Få saker oroar en hundägare så mycket som fästingar. Redan på vårkanten börjar de krypa fram och kan smitta hunden med borrelia, TBE, och anaplasma. Om hunden vistas i ett fästingtätt område bör du använda ett fästingmedel.

Det finns många olika typer av fästingförebyggande medel, till exempel droppar och tabletter, så det är en god idé att läsa på vad som skiljer dem åt.

Vad gör jag för att skydda hunden mot fästingar?
 • Kolla din hund dagligen
 • Skaffa ett fästingmedel
 • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut

Se upp så att inte hunden kommer över sniglar, smågnagare och liknande under promenaden. Särskilt jakthundar är en riskgrupp då de vistas mycket i skogsområden.

Sniglar kan föra med sig parasiter som hjärt- och lungmask om hunden äter infekterade sniglar.

Förebygg infektion
 • Låt inte hunden äta sniglar och smågnagare.
 • Avmaska valpar och unghundar enligt veterinärens rekommendationer.
Skydda hunden mot vildsvin

Eftersom vildsvinstammen har växt kraftigt så har också antalet hundar som skadas av vildsvin ökat. Varje år skadas ett hundratal hundar av vildsvin. Framför allt är det jakthundar men det förekommer att även sällskapshundar råkar illa ut.

Hos Folksam betalar du ingen självrisk för vildsvinsskador vid veterinärvård. Vi har inget krav på att hunden ska bära skyddsväst men det är förstås att rekommendera.

Så här kan du skydda hunden mot vildsvin:
 • Hunden bör ha skyddsväst på sig
 • Undvik områden med tät vegetation till exempel vassar och spannmålsfält
 • Släpp inte hunden lös sent på kvällen eftersom vildsvinen är som mest aktiva då
Vilken passform ska skyddsvästen ha?
 • Hur rörlig är hunden med västen på? Kan hunden jaga och springa undan vid en attack utan besvär?
 • Ger västen flytkraft eller tyngs hunden ned av vattnet om den ramlar i en isvak?
 • Skyddas hunden tillräckligt mot angrepp bakifrån, mot buk- och bröstparti, mot hals och från sidan?
Vi samarbetar med FirstVet

Om skadan är framme är det skönt att få rådgöra med en veterinär ifall du behöver ta dig till en djurklinik eller om du kan avvakta. Genom vårt samarbete med FirstVet kan du snabbt boka ett videosamtal med en veterinär.

För att du snabbt ska få hjälp den dag du behöver, är det en bra idé att i förväg skapa ett konto hos FirstVet.

Skapa ett konto redan idag


Du som har djurförsäkringen hos har också tillgång till veterinärbesök i mobilen där du snabbt får hjälp och rådgivning genom videosamtal med veterinärer på FirstVet. När du har skapat ditt konto hos FirstVet kan du logga in och läsa fler artiklar med fakta och råd om hundar, hästar och katter.
null
De flesta hundar älskar att hoppa och leka i snön. Vintern kan vara en härlig tid för dig och din hund men den för också med sig en del faror som nerkylda bilar och svaga isar. Och håll koll på att chokladasken inte hamnar i fel tassar på julafton. Källor: FirstVet, Folksam

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. En polarhund klarar förstås kyla bättre än en nakenhund, var observant på hur mycket kyla just din hund tål. Nu för tiden finns det många täcken att välja mellan och det har dessutom blivit vanligare att hunden har ”kläder”.

 • Var lyhörd för hur just din hund klarar kylan och anpassa kläder och promenaden därefter.
 • Smörj in tassarna med tassalva innan promenaden. Vanligt vitt vaselin kan också fungera.
 • Om hunden får vägsalt på tassarna behöver du skölja av dem när du kommer hem.
 • Går hunden ofta på vägsalt, eller på is och hård skare, kan du köpa särskilda hundskor.
 • Om det är för kallt för er att gå ut, hitta på någon typ av inomhusaktivitet.

Var observant på läckande glykol. Hundar tycker om att slicka på glykol eftersom det smakar gott. Men glykol orsakar förstörda njurar och är livsfarligt för hunden. Symtom på glykolförgiftning är ökad törst, hunden kissar mycket, blir vinglig eller kräks. Om din hund har fått i sig glykol, kontakta veterinären omedelbart!

Att man inte ska lämna hunden i en varm bil vet de flesta, och på samma sätt ska du inte lämna hunden i en kall bil.

 • Om temperaturen kan sjunka till minus fem grader i bilen får du inte lämna hunden utan tillsyn.
 • Tänk på att sätta ett hundtäcke på hunden och ha ett värmande underlag i bilen när det är kallt.

Julen är en härlig tid även för hunden och kanske är det lätt att komma över en smakbit i köket. Men det gäller att vara observant på riskerna, för även om hunden är klok så har den svårt för att avstå om något smakar eller luktar gott.

 • Julskinka och annan julmat är i regel alldeles för salt för hunden. Ofta innehåller den också lök som hunden bör undvika.
 • Choklad är direkt livsfarligt för en hund att äta. Nötter, vindruvor och russin ska också undvikas.
 • Undvik också ojästa degar, pepparkakor och saffran.
 • De flesta hundar är kloka nog att inte tugga på växter men undantag finns. Amaryllis, julstjärna, hyacint, mistel är exempel på giftiga växter.
 • Särskilt valpar gillar att leka med snören och annat pynt. Håll alltid kollen på vad hunden tuggar på, så att det inte åker ner en julklapp i magen.

Varje år drunknar ett fyrtiotal hundar, de flesta olyckor inträffar genom att hunden går igenom isen. Det är en tragedi både för hunden och ägaren och det bästa är att undvika svaga isar helt och hållet.

 • Koppla hunden när ni är nära vatten.
 • Det är svårt att rädda en hund från en vak, om hunden har flytväst kan det underlätta.
 • Ha hunden i en sele med lång lina så är det lättare att dra upp hunden om olyckan är framme.
 • Om hunden springer ut på isen, spring inte efter utan försök att locka tillbaka hunden.

Många hundägare ser på nyårsafton med bävan, eftersom många hundar mår dåligt av smällare och raketer. En hund kan vara rädd för raketer, trots att den i vanliga fall tål buller och höga ljud. Fem tips som kan få hunden att och må bra på årets sista dag:

 • Vänj hunden redan som valp att i en trygg miljö tåla höga ljud.
 • Har du möjlighet att fira nyår utanför stan? Numera finns det särskilda fyrverkerifria hotell du kan ta in på.
 • Du kan träna hunden med speciella ljudfiler med inspelade fyrverkeriljud som finns att köpa. Ta först gärna del av artikeln från FirstVet nedan.
 • Är hunden smått orolig kan det hjälpa att skaffa hem receptfria preparat som lugnar.
 • Om hunden är väldigt rädd kan du behöva hjälp av receptbelagd medicin, rådgör med din veterinär.

Skapa en lugn miljö för hunden. Var i bostaden är det mest rofyllt? Dra för gardiner och sätt på musik. Plocka fram lite leksaker och lek med hunden så att intresset från ljuden avleds. Om hunden blir orolig, stötta men ömka den inte. Är du själv stressad, visa det inte.


Du som har djurförsäkringen hos har också tillgång till veterinärbesök i mobilen där du snabbt får hjälp och rådgivning genom videosamtal med veterinärer på FirstVet. När du har skapat ditt konto hos FirstVet kan du logga in och läsa fler artiklar med fakta och råd om hundar, hästar och katter.