Säker sjösättning

Skador och olyckor i samband med sjösättning av båtar är inte ovanliga. I de flesta fall beror sådana på dåliga förberedelser och felaktiga metoder.

Före sjösättning bör du noga kontrollera att skrov, roder, propeller, givare till logg mm är i fullgott skick. Undersök också alla skrovgenomföringar. Slangar till skrovgenomföringar ska vara av armerad plast och vara fastsatta med dubbla rostfria slangklämmor. Alla kranar ska vara stängda.

Glöm inte att montera bottenpluggen/dyvikan innan sjösättning. Ett bra tips är att tejpa fast dyvikan på ratten. Då blir du snabbt påmind om du glömt den. 

Prova länspumpen – och tänk på att skräp i båten och igensatta slangar kan hindra länsning, även om pumpmotorn arbetar. Se till så att batteriet är fulladdat och i gott skick. Kontrollera trycket i brandsläckarna och hållbarhetsdatumet på nödraketerna. Kontrollera också förtöjningsgodset.

Och inte minst viktigt – se till att din båtförsäkring gäller!

Lyft båten på rätt sätt

  • Om båten sjösätts med kran måste lyftbanden placeras i rätt läge på båten så att den hänger säkert. Se till att banden inte ligger mot drev eller andra känsliga detaljer under vattenlinjen.

    Märk ut läget för dessa med tejp vid skarndäck. En båt som ska sjösättas bör vara ordentligt fendrad. Du måste också ha en styrlina så att du kan justera båtens läge vid sjösättningen.

    Och kom ihåg – ingen får vara i eller under båten när den lyfts!

Efter sjösättning

Efter sjösättning bör du omedelbart kontrollera båten invändigt så att vatten inte läcker in på något ställe. Öppna kranar vid skrovgenomföringar, en och en, och kontrollera noga att de håller tätt.

Starta länspumpen och kontrollera att den fungerar som den ska. Se också till så att utloppet för länspumpen inte är under vattenytan, för då kan det bli baksug och båten vattenfyllas. Se till att säkerhetsutrustningen, till exempel räddningslina, paddel, brandsläckare är på plats.

Ge dig inte ut på långfärd direkt efter sjösättningen. Ta först en kort provtur och kontrollera att allt ombord fungerar som det ska. Och viktigast av allt förstås. Glöm inte flytvästen!

Båtförsäkring

Med vår båtförsäkring kan du känna dig trygg, både i lä och när det blåser kuling. Har du en mindre fritidsbåt och din boendeförsäkring hos oss väljer du tillägget Småbåt.