Medlemsförsäkringar

ST

Sjukförsäkring hos Folksam
Från och med den första januari 2020 är vi glada över att välkomna dig till oss. Du kan känna dig trygg med att du får ett bra skydd även i fortsättningen. Försäkringarna som är utformade tillsammans med ST kan du köpa till ett förmånligt pris. Du som är ny medlem i ST får ett kostnadsfritt starterbjudande under minst tre månader. 

Varmt välkommen till oss!
Fackförbundet ST har valt Folksam som nytt försäkringsbolag

Med ditt medlemskap

Ett antal försäkringar ingår i det paket du får som medlem, de ser du i vänsterspalten. För nya medlemmar ingår ytterligare försäkringar från start, som du kan välja att tacka nej till - dessa visas i mittenspalten.

Slutligen kan du också välja att utöka dina försäkringar genom att köpa till extra skydd. Dessa ser du till höger i tabellen.

Du kan klicka på de olika försäkringarna för att läsa mer om vad som ingår.
Försäkringar Medlems­innehåll För nybliven medlem Kan du köpa till
  Utökat skydd till 300 dagar
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
Du som är ny medlem ansluts automatiskt till ett starterbjudande som ingår i ditt medlemskap, utan kostnad i tre månader.

Försäkringarna gäller från din första dag som medlem. Du som blir medlem ansluts automatiskt till följande försäkringar hos Folksam:
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring (om du är under 60 år)
Försäkringarna är kostnadsfria i tre månader. Du väljer sedan själv om du vill behålla försäkringarna till förmånligt pris. Folksam skickar ett brev hem till dig under den kostnadsfria försäkringsperioden med mer information.
Ditt studenterbjudande består av två delar.

Den ena delen är ett flertal försäkringar som du får utan kostnad de tre första månaderna som ny studentmedlem – om du inte tackar nej. Efter tre månader erbjuds du att behålla försäkringarna till ett förmånligt pris.

Den andra delen är en hemförsäkring för studenter som du kan köpa till. Den är framtagen just för dig och har ett bättre pris än om du skulle köpa den utanför ditt medlemskap.
För att du ska omfattas av studenterbjudandet krävs att du fyllt 18 år och studerar. Försäkringen gäller under studietiden, dock längst till och med det kalenderår du fyller 39 år.

Klicka på de olika försäkringarna för att läsa mer om vad som ingår.
Det här ingår För nybliven medlem Kan du köpa till
 
 
 
 
 

Försäkringar du kan uppgradera med

Som senior medlem har du möjlighet att köpa följande försäkringar till ett förmånligt pris genom ditt förbund.

Olycksfall Senior

Livförsäkring Senior

Sjukdom 60+

Ditt medlemskap ger dig tillgång till bra försäkringar. Och inte bara det. Du får också flera rabatter och erbjudanden tack vare ditt medlemskap.
 • 20% nyteckningsrabatt på dina boendeförsäkringar.
 • När du tecknar din första boendeförsäkring får du en värdecheck på 400 kronor att använda i vår säkerhetsbutik. Där kan du köpa allt från hemlarm till brandvarnare.
 • Generösare villkor för din bil, hund. katt och ditt hem.
 • Om du blir arbetslös betalar vi din försäkringspremie (så kallad premiebefrielse).

Se dina rabatter och förmåner här


Villaförsäkring

Bostadsrättsförsäkring

Fritidshusförsäkring

Kattförsäkring

Hundförsäkring

Bilförsäkring

Du som genom ditt medlemskap i ST har gruppförsäkringar i Trygg-Hansa kommer från och med 1 januari 2020 i stället att ha ett liknande skydd hos Folksam. Även inkomstförsäkringen i Bliwa – som ingår automatiskt för alla medlemmar – flyttas till Folksam.

Här kan du som var medlem i ST före den 1 september 2019 läsa svar på vanliga frågor:

För att förbättra för dig som medlem. Det nya avtalet med Folksam kommer för flera av STs medlemmar att innebära lägre försäkringspremier och ett starkare försäkringsskydd. Det blir också enklare för dig eftersom du då kan vända dig till ett och samma försäkringsbolag.

Gruppförsäkringar är försäkringar där en gruppföreträdare, till exempel ST, kommit överens om ett gruppavtal med försäkringsbolaget. Du tillhör gruppen genom ditt medlemskap i ST. Eftersom medlemmarna i ST är så många blir premien och innehållet mer förmånligt.

Alla gruppförsäkringar som du har genom ditt medlemskap i ST kommer den 1 januari 2020 att ersättas av liknande försäkringar hos Folksam.

Ja. Om du tecknat försäkringar i Trygg-Hansa som inte är gruppförsäkringar kommer dessa att vara kvar i Trygg-Hansa även efter 1 januari 2020. Det kan vara försäkringar som du tecknat helt på egen hand eller till rabatterat pris som ST-medlem, till exempel hemförsäkring och bilförsäkring.

Det kommer i november. I ditt försäkringsbesked ser du vilka försäkringar du har och vilka de viktigaste nyheterna är. Då får du även information om hur du betalar försäkringen. Om du vill betala via autogiro kan du anmäla det då.

Ditt försäkringsskydd kommer att vara samma som eller bättre än tidigare, men det är viktigt att du läser igenom foldern Nyheter i dina personförsäkringar som kommer att skickas tillsammans med försäkringsbeskedet.

Flytten sker automatiskt, men det finns två situationer där du själv behöver göra någonting:

Du har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande och vill behålla det
Om du har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande i din grupplivförsäkring i Trygg-Hansa gäller det inte från 1 januari 2020. Ersättningen från den nya livförsäkringen går i stället i första hand till din make, maka, registrerade partner eller sambo, i andra hand till dina arvingar. Om du vill ha det på något annat sätt behöver du kontakta Folksam eller läsa mer här.

Du har en pågående sjukskrivning och får ersättning från din sjukförsäkring
Om du har en pågående sjukskrivning och får ersättning från din sjukförsäkring behöver du göra det här:

1. Teckna en fortsättningsförsäkring hos Trygg-Hansa. Kontakta Trygg-Hansa så snart som möjligt och ansök om en fortsättningsförsäkring hos dem. Annars kan de inte fortsätta betala ut din ersättning.
2. Ring Folksam. Så länge du är sjukskriven och får ersättning från din försäkring i Trygg-Hansa behöver du inte betala premien för sjukförsäkringen du fått i Folksam. Kontakta Folksam så hjälper vi dig.
3. Kontakta Folksam när du blir frisk och inte längre får ersättning från Trygg-Hansa. Vi kommer då att aktivera din sjukförsäkring och skicka ett försäkringsbesked och en faktura.

Om du i dag har en barngruppförsäkring hos Trygg-Hansa ingår alla barn i familjen i en och samma barnförsäkring. Efter årsskiftet kommer varje barn att ha en egen försäkring och du behöver betala en premie för varje barn.

Barnförsäkringen kommer nu även att ge bättre ersättning och omfattar alla sjukdomar, men med en begränsad omfattning för psykiska sjukdomar, blödarsjuka, cystisk fibros, epilepsi, sjukdomar inom centrala nerv- och muskelsystem, sensorieneural hörselnedsättning, missbildning, kromosomavvikelse och obesitas (fetma).

Om du redan har anmält en skada eller en sjukdom till Trygg-Hansa så fortsätter de att ta hand om ärendet även efter att försäkringen har flyttats till Folksam.

Om du redan har anmält att du är arbetslös till Bliwa så fortsätter de att ta hand om ärendet även efter att försäkringen har flyttats till Folksam. Om arbetslösheten upphör men du blir arbetslös på nytt efter 1 januari 2020 och fortsätter med din tidigare ersättningsperiod från a-kassan, kommer Folksam att hantera ditt ärende för resterande ersättningsperiod.

Om du inte varit arbetslös tidigare men blir det efter 1 januari 2020 ska du anmäla ditt ärende till Folksam.

Du som är medlem i ST har möjlighet att få premiebefrielse om du blir sjukskriven eller arbetslös. Det betyder att du inte behöver betala din försäkringspremie under en tid.

Vill du komma i kontakt med oss angående premiebefrielse? Skrolla ner så finner du ett formulär som du fyller i.

Du får premiebefrielse om du blir arbetslös i mer än sex månader. Den gäller även för din medförsäkrade, men bara om du som gruppmedlem blir arbetslös. Premiebefrielsen kan som längst gälla under tolv månader.

Du kan få premiebefrielse för följande försäkringar:
 • Livförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barnförsäkring

Om du blir ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven i minst tre månader kan du få premiebefrielse för vissa av dina andra försäkringar.

Du får premiebefrielse under den tid som du är fortsatt ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven. Men du kan som längst få det under 365 dagar eller tills du har fått ut maxbeloppet som är 12 000 kronor.

Du kan få premiebefrielse för följande försäkringar:
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Bostadsrättsförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Bilförsäkring

Särskilt villkor för ST Premiebefrielse boende och bil

Här kan du som är anställd hos ST teckna förmånliga försäkringar för dig och din familj. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Samla försäkringar – få rabatter

Om ditt hem är försäkrat hos oss kan du få 10% samlingsrabatt på många av våra försäkringar. Dessutom kan du få ytterligare upp till 15% rabatt när du skadeförebygger.
Vilka rabatter får du?