Se filmen om id-stöld och hur vi kan hjälpa dig.

Råd och hjälp vid id-stöld

Personlig hjälp ingår i alla våra hemförsäkringar!

För att någon ska kunna ta lån, teckna dyra mobilabonnemang eller beställa varor i ditt namn krävs i många fall bara ditt personnummer.

Vem som helst kan drabbas och ofta tar det ett tag innan du märker att din identitet blivit kapad. Det kan vara ett tidskrävande detektivarbete att upptäcka och begränsa skadorna.

Med Folksams hemförsäkringar ingår omfattande hjälp om du skulle råka ut för en id-stöld. Utan extra kostnad har du tillgång till dygnet runt-hjälp med både förebyggande rådgivning och personlig hjälp att begränsa de skador som kan följa med en id-stöld.
Just nu märker vi att ID-stölder kopplade till social manipulation ökar. Läs mer om hur du kan skydda dig.
Social manipulation innebär att personer luras till att utföra handlingar eller avslöja känslig och privat information. Metoderna som används bygger på kunskap om hur vi som människor reagerar och beter oss när vi blir utsatta för frågor, påtryckningar och stress.

Den vanligaste formen av bedrägeri via social manipulation kallas för befogenhetsbedrägeri.

Det innebär att bedragaren utger sig för att vara en person med befogenhet att kontakta dig – oftast från en myndighet, bank eller ett företag där du är kund. På så sätt lurar de till sig privata uppgifter eller ber dig logga in för att verifiera eller skydda dina konton.

Vanliga typer av befogenhetsbedrägerier

 • Falsk banksupport
 • Någon ringer och uppger sig vara från banken där du är kund. Personen påstår att du är utsatt för bedrägeri eller att du av någon anledning behöver identifiera dig. Bedragaren ber sedan om koder från din bankdosa eller uppmanar dig att logga in på en webbsida med ditt BankID. Kom ihåg – din bank kommer aldrig kontakta dig och be dig logga in.

 • Falska supportsamtal
 • Någon ringer och uppger sig vara från till exempel Microsoft-support och påstår att din dator har drabbats av virus och vill sälja en tjänst för att motverka detta.

  Det slutar med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID för att kunna hjälpa dig och för att du ska få tillgång till den nya tjänsten.

Case - Covid-19 vaccination

I början av vaccinationskampanjen förekom ett ökat antal bedrägerier kopplade till vaccinering av covid-19. Bedragarna uppgav sig komma från Folkhälsomyndigheten, regionen eller 1177 Vårdguiden och ville boka eller bekräfta en tid för vaccination.

En man i 80-års åldern blev kontaktad av bedragare via sms och signerade med sitt BankID på en falsk webbsida. Lån och kreditköp gjordes sedan i hans namn och dessa uppdagades när kreditupplysningar började dyka upp i brevlådan. Mannen fick hjälp av en personlig handläggare som genom en fullmakt kunde kontakta inblandade företag för att förklara situationen samt bestrida fakturor.

Hur gick det sen? Efter ett flertal vändor lyckades handläggare få alla lån och köp makulerade och mannen blev i detta fall inte ekonomiskt lidande.

Riktlinjer för att undvika social manipulation

 • Logga inte in någonstans med din bankdosa eller BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig eller som du pratar i telefon med.
 • Ge aldrig ut dina koder till BankID, dina kort- eller kontouppgifter eller andra känsliga uppgifter till någon.
 • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation via telefon, sms eller mail. Klicka inte på länkar.
 • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
 • Lita inte på någon som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet och använda den för att lura dig.
 • Om du blir utsatt – gör en polisanmälan.
Om du misstänker att du kan ha drabbats av id-stöld kontaktar du oss och får prata med en personlig handläggare. Tillsammans kartlägger vi vad som har hänt och ser till att få stopp på bedrägeriet.

Så här gör du

 • Det är viktigt att agera snabbt om du blivit drabbad för att så snabbt som möjligt kunna begränsa bedrägeriet. Du får tillgång till telefonassistans 24 timmar om dygnet för att förebygga, upptäcka och begränsa skadeomfattningen vid id-stöld.
 • När id-stöld konstaterats får du hjälp att avvisa oriktiga pengakrav och radera oriktiga betalningsanmärkningar.
 • Skulle det behövas täcker försäkringen juridisk assistans upp till 100 000 kronor per identitetsstöldshändelse.
 • Du betalar ingen självrisk för att nyttja hjälp vid id-stöld.

Gör det svårare för bedragaren

 • Kontakta våra ID-agenter redan idag och få tips och råd hur du minskar risken att bli utsatt.

  0771-190 001

Kortbedrägerier ingår inte i hjälp vid id-stöld

Skillnaden mellan kortbedrägeri och id-stöld är att vid kortbedrägeri har det dragits pengar från ditt konto, till exempel genom att ditt bankkort blivit avläst (”skimmat”) när du har använt kortet vid betalning eller vid bankomatuttag. Medan en id-stöld innebär att någon använder dina personuppgifter för att till exempel beställa varor på internet eller ansöka om lån i ditt namn.

Drabbas du av kortbedrägeri ska du spärra ditt kort omedelbart hos din bank så att inte bedrägeriet kan fortsätta. Du ska också polisanmäla händelsen. De obehöriga köpen och uttagen som kortbedragarna gjort reklamerar du hos din bank eller kortutgivare.

Identitetstjuvar stal Linas post

När Lina nekades att beställa ett nytt internetabonnemang på grund av att hon inte var kreditvärdig förstod hon att något var fel. Det visade sig att identitetstjuvar hade stulit post från henne och fått tag i hennes personnummer.

Bedragarna har sedan adresserat om Linas post och beställt varor på kredit i hennes namn. Räkningarna för varorna var inte betalda och hade därför gått till inkasso. Dessutom har flera kreditkort beställts och använts i hennes namn.

Med vår hemförsäkring fick Lina hjälp att upptäcka de inkassoärenden som fanns i hennes namn. Det fanns även fler obetalda räkningar som inte hade gått till inkasso. Lina gav oss fullmakt att kontakta alla fordringsägare för att få kraven strukna och betalningsanmärkningarna borttagna.

Annas körkort förfalskades

Anna hade varit på utlandssemester i två veckor. När hon kom hem upptäckte hon flera fakturor i brevlådan avseende mobilabonnemang med tillhörande mobiltelefoner som hon inte hade beställt. Det visade sig att bedragaren hade ett förfalskat körkort med Annas personnummer och på så sätt kunnat upprätta abonnemangen i butik.

Med vår hemförsäkring fick Anna hjälp att lägga en spärr mot kreditupplysning på hennes personnummer. Hon rekommenderades också att själv lägga in en spärr för olovlig adressändring på Skatteverkets hemsida.

Anna gjorde en polisanmälan som gav oss fullmakt att företräda henne. Vi kontaktade samtliga inblandade företag och bestred de felaktiga betalningskraven. Tack vare stämplar i Annas pass gick det att bevisa att hon befunnit sig i utlandet när abonnemangen tecknats och paketen hämtats ut i hennes namn, så att samtliga betalningskrav tillslut kunde avskrivas.

Bedragare lyckades låna 200 000 kronor i Simons namn

Simon blev av med sin plånbok. Han förlustanmälde körkortet och gjorde en polisanmälan direkt men fick sedan en kreditupplysning på posten som han inte kände till.

Han kontaktade oss för att få hjälp med att lägga en bedrägerispärr på hans personnummer. Bedragaren hade med hjälp av Simons stulna ID-handling både kunnat öppna ett bankkonto och ansökt om ett lån på nästan 200 000 kronor. Låneansökan var redan beviljad och pengarna utbetalade.

Simon gav oss fullmakt att föra hans talan mot låneföretaget och bestrida betalningskravet. Efter många kontakter med låneföretaget annulleras slutligen betalningskravet utan ekonomisk påföljd för Simons del.
Det går inte att garantera att du inte drabbas av id-stöld. Men med några enkla åtgärder kan du minska risken och göra det svårare för en bedragare att kapa din identitet. Här listar vi några av de viktigaste åtgärderna du kan göra.

Din post innehåller personlig information om dig som kan vara intressant för en bedragare. Se därför till att göra det svårt för någon obehörig att ta brev och avier ur din brevlåda genom att ha en brevlåda med lås – och glöm inte att låsa!

Många butiker har kundklubbar som kopplas till dina personuppgifter, men undvik att tala om ditt personnummer i kassan. Då är det bättre att ge kassören ditt ID-kort.

Brev, avier och andra dokument som innehåller personlig information bör rivas sönder innan du kastar dem i soporna.

Skydda dig mot obehörig adressändring

Med Skatteverkets e-tjänst ”Spärra obehörig adressändring” kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns endast adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress.

Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning. Spärr av obehörig adressändring hos Skatteverket är kostnadsfri.

Spärra obehörig adressändring hos skatteverket

Med en digital brevlåda, till exempel Kivra, får du post från myndigheter och andra företag digitalt i stället för på papper. En digital brevlåda är gratis och du tar emot breven säkert, snabbt och miljövänligt.

Vi hjälper dig!

 • Kontakta oss för fler råd på hur du kan minska risken att bli utsatt för id-stöld.

  0771-190 001

Att ta sig ur ett bedrägeri som följd av en id-stöld kan kännas både känslomässigt och tidsmässigt svårt. För att göra det lite lättare förklarar vi några begrepp som kan förekomma i samband med ditt ärende.

Id-stöld är att obehörigt använda någon annans identitetsuppgifter för att till exempel beställa varor och/eller tjänster i en annan persons namn. Identitetsuppgifter kan till exempel vara körkort, pass eller personnummer. Id-stöld kan även kallas för identitetstöld, id-kapning eller id-bedrägeri.

Genom att skriva under en fullmakt ger du någon annan rätt att agera i ditt namn. Du som lämnar fullmakten kallas huvudman och den som får fullmakten kallas ofta för ombud. När det gäller id-stöld innebär det att id-agenterna kan hjälpa dig att kontakta företagen som står bakom de krav som riktas mot dig.

Fordringsägare är det företag som har skickat en faktura eller ett betalningskrav. Beroende på vad ärendet gäller kan det till exempel en bank eller telefonoperatör.

Skulle ditt ärende få rättsliga påföljder så att du behöver till exempel advokathjälp, täcker din hemförsäkring hos Folksam detta med upp till 100 000 kronor per identitetsstöldshändelse.

Ditt bankkort räknas inte som en id-handling. Om ditt kort har blivit avläst/”skimmat" är detta därför inget id-bedrägeri och täcks därmed inte av hjälp vid id-stöld.

Drabbas du av kortbedrägeri ska du kontakta din bank omedelbart för att spärra kortet och beställa ett nytt konto- eller kreditkort. Du ska också göra en polisanmälan. De obehöriga köpen och uttagen som kortbedragarna gjort reklamerar du hos din bank eller kortutgivare.

Känner du dig osäker kring något om id-stöld?

Ring oss så hjälper vi dig!
Vi finns tillgängliga dygnet runt på 0771-190 001
Här kan du ladda hem försäkringsvillkoren för id-stöld. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. För att vi ska kunna hjälpa dig att upptäcka och begränsa konsekvenserna av id-stölden behöver vi din fullmakt. Kontakta oss så skickar vi hem fullmakten till dig.

När vi fått din fullmakt kan vi agera!

 • Vi hjälper dig med att upptäcka och begränsa konsekvenserna av id-stöld genom att inhämta upplysningar från olika instanser och vidtar nödvändiga åtgärder åt dig

Ditt ansvar som kund

 • Anmäla till oss så snart en id-stöld upptäcks
 • Kunna visa bekräftelse på polisanmälan

Hem- och villaförsäkringsvillkor (Id-stöld, sidan 71)

Med våra hemförsäkringar kan du känna dig trygg med att hjälp vid id-stöld alltid ingår, oavsett om du köper försäkring för din hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Genom länken nedan kan du läsa mer om våra olika paket du kan välja mellan. Du kan också ringa till oss på telefon 0771-950 950 så hjälper vi dig.

Hur bor du?