Juridisk hjälp från Familjens Jurist

Det är svårt att ha koll på alla bestämmelser inom juridiken. Ibland kan du behöva ta juridisk hjälp för att komma vidare i livet.

Som kund i Folksam får du 20% rabatt hos Familjens Jurist. Rabatten omfattar inte rättshjälps- eller rättsskyddsärenden och går inte att kombinera med andra erbjudanden.

Här finns erbjudandet och tidsbokningen hos Familjens Jurist

Läs mer om Familjens Jurist

Familjens Jurist är experter på juridik och tar hand om frågor som rör privat- och familjeliv, företagande och boendefrågor. Du kan få hjälp med att upprätta dokument, få juridisk rådgivning och få biträde i tvister inom familjerätt, arvsrätt, bostadsjuridik och vårdnadsfrågor.

Hos Familjens Jurist kan du få hjälp av en jurist eller själv skriva juridiska dokument i deras onlinetjänst. Du kan läsa mer om erbjudandet, hur du bokar tid och använder Familjens Jurists onlinetjänst här. Du kan också boka tid genom att ringa Familjens Jurists bokningsenhet på telefon 0771-771 070. Möte med jurist sker på ett av deras kontor, över telefon eller videomöte.

Om Familjens Jurist

Familjens Jurist har sedan det grundades 2002 inriktat sig speciellt på familjejuridik med mål att ge privatpersoner enkel, personlig och lättillgänglig hjälp med juridiska frågor.

 Byrån finns på 35 kontor på 30 orter i landet.
Nedan kan du se några av de frågor som Familjens Jurist kan hjälpa till med.

Några av frågorna du kan få hjälp med

 • Hur fungerar ett äktenskapsförord och vad ska man tänka på?
 • Vad gäller för underhåll och vårdnad av gemensamma barn vid skilsmässa?
 • Vem har rätt till den gemensamma bostaden vid en separation?
 • Hur gör man bouppteckning och deklaration för ett dödsbo?
 • Hur skriver man testamente och hur förvarar man det tryggt?
 • Vad händer om arvingar är oense om egendom eller fördelning?
 • Hur hanteras försäkringar i samband med separation och dödsfall?
 • Hur löser man arvsfrågor på bästa sätt när man har särkullbarn?
 • Vad kan hända om man är sambo och en av parterna inte kan betala sina skulder?
 • Vilka regler gäller för bodelning vid skilsmässa eller dödsfall?
 • Hur kan jag få stöd i en rättsprocess, vem kan företräda mig i en vårdnadstvist?
 • Gäller svensk arvsrätt även om vi bor i Spanien?
 • Gäller svensk lag även för mitt semesterboende?
 • Vad ska jag göra om jag misstänker fel i min fastighet eller bostadsrätt?
 • Hur fungerar en framtidsfullmakt?
 • Vilka regler gäller för servitut?
 • Vad ska jag tänka på om jag ska hyra ut min bostad?
Behovet av juridisk rådgivning varierar från fall till fall. Här ger vi några exempel på situationer där våra kunder berättar om hur de fått hjälp genom Familjens Jurist.

När Anna fick reda på att sonen Kalle äntligen skulle sälja sin bostadsrätt, där hon tidigare hjälpt till med kontantinsatsen, och flytta ihop med sin älskade Charlotte i en ny och större bostad blev hon överlycklig för hans skull.

Samtidigt undrade Anna vad som skulle hända med både bostad och möbler om Kalle och Charlotte skulle separera i framtiden, särskilt som Charlotte fortfarande läste på högskolan och hade bott i studentkorridor.

Familjens Jurist upprättade ett samboavtal

Med hjälp av Familjens Jurist ordnade Anna så att sonen Kalle och Charlotte fick hjälp med att upprätta ett samboavtal som på ett tryggt och rättvist sätt reglerade hur bostaden och bohaget skulle fördelas – om livet skulle förändras.

Livet förändras ordentligt och ofta smärtsamt i samband med en skilsmässa.

När Johanna skilde sig från Fredric var det viktigaste för henne att säkerställa att dottern Erica fick största möjliga trygghet.

När vuxenkonflikten ändå gjorde att Johanna och Fredric blev oense om allt från vem som skulle bo kvar i bostaden till hur umgänget med dottern skulle lösas rent praktiskt, kände hon att de inte kunde komma vidare på egen hand.

Familjens Jurist hjälpte till med avtalen

Med hjälp av Familjens Jurist kunde Johanna få klarhet kring reglerna om kvarboenderätt och umgänge – och få hjälp med att upprätta både bodelningsavtal och ett umgängesavtal, som Fredric sedan också accepterade.

Johan hade insett behovet att upprätta ett testamente så att hans guddotter, och inte bara släktingarna, skulle ärva honom. Dessutom ville han låta en ideell organisation som låg honom varmt om hjärtat få ett mindre belopp.

Han undrade även över hur man på ett tryggt sätt kunde förvara testamentet, så att det verkligen skulle hittas när det var dags.

Familjens Jurist hjälpte till med ett giltigt testamente

Med hjälp av Familjens Jurist kunde Johan få hjälp med att upprätta ett korrekt och giltigt testamente och få det bevittnat som lagen kräver.

Dessutom passade Johan på att låta förvara testamentet på ett tryggt sätt, så att han visste att det skulle komma fram efter hans död.